Categorieën
Seizoen 9 Sportvoeding

182. Slimmer presteren met extra ijzer: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is een 182e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren met extra ijzer: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Tijdens een langdurige inspanning zijn je spieren afhankelijk van de aanvoer van zuurstof. En om zuurstof in het bloed te transporteren is ijzer nodig. Hoe zorgt het lichaam ervoor dat de ijzervoorraad op peil blijft? Hebben sommige sporters baat bij ijzersuppletie, en wanneer dan precies? En kan het eigenlijk kwaad om sowieso extra ijzer in te nemen?

In deze aflevering duiken we diep in het belang van ijzer voor sporters. We beginnen met het essentiële feit dat ijzer cruciaal is voor het transport van zuurstof in het bloed, wat vooral belangrijk is tijdens lange duurinspanningen. Vervolgens behandelen we de vraag of sporters baat hebben bij ijzersuppletie en onder welke omstandigheden dit nuttig kan zijn.

We verkennen specifieke scenario’s zoals de verschillen in ijzerbehoefte tussen mannen en vrouwen en de impact van menstruatie op ijzerniveaus bij vrouwelijke sporters. Ook bespreken we hoe verschillende sporten, zoals hardlopen en marathon, de ijzervoorraad kunnen beïnvloeden door de mechanische impact op de rode bloedcellen en door verhoogde oxidatieve stress.

Verder geven we praktische adviezen over hoe je ijzertekort kunt voorkomen en behandelen, met aandacht voor zowel voedingsbronnen van ijzer als de effectiviteit van supplementen. We richten ons daarbij specifiek op de absorptie van ijzer en de invloed van andere voedingsmiddelen en lichaamsbeweging op deze absorptie.

Kortom, deze aflevering biedt je alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen hoe ijzer jouw sportprestaties kan beïnvloeden en hoe je jouw ijzervoorraad optimaal kunt beheren.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hebben duursporters baat bij ijzersuppletie?
Duursporters kunnen baat hebben bij ijzersuppletie, vooral als ze een bewezen tekort hebben. IJzer is essentieel voor het transport van zuurstof en een tekort kan leiden tot vermoeidheid en verminderde prestaties.

2. Hoe beïnvloedt menstruatie de ijzerbehoefte bij vrouwen?
Vrouwen kunnen tijdens de menstruatie aanzienlijk ijzer verliezen, wat hun behoefte aan dit mineraal verhoogt. Regelmatige monitoring van ijzerniveaus wordt aanbevolen, vooral voor vrouwelijke duursporters.

3. Kan de manier van sporten invloed hebben op de ijzerbehoefte?
Ja, de impact van hardlopen kan leiden tot de vernietiging van rode bloedcellen en daarmee tot een verhoogde ijzerbehoefte. Sporten met minder impact, zoals fietsen, hebben mogelijk minder invloed op de ijzervoorraad.

4. Welke voedingsmiddelen zijn het best voor ijzeropname?
Vlees en vis bevatten heme-ijzer, dat beter opneembaar is. Plantaardige bronnen zoals spinazie en peulvruchten bevatten non-heme ijzer, dat minder efficiënt wordt opgenomen, tenzij gecombineerd met vitamine C-rijk voedsel.

Video over slimmer presteren met extra ijzer: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=IpNki-TpMXE

Categorieën
Seizoen 9 Sportvoeding

181. Slimmer presteren met een goed gebit: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is een 181e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren met een goed gebit: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Een gaatje, tandpijn of ontstoken tandvlees. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Je tanden zijn je soms tot last maar kunnen ze ook je sportprestatie benadelen? En is sporten eigenlijk wel goed voor je mondgezondheid?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we in de invloed van mondgezondheid op sportprestaties. We bespreken de wetenschappelijke bevindingen en praktische ervaringen over hoe een gezond gebit bijdraagt aan beter presteren in de sport.

Een slecht gebit kan leiden tot onder meer energieverlies en minder efficiënt herstel, wat cruciaal is voor zowel amateurs als professionals.

We behandelen vragen zoals de impact van tanderosie door sportdranken, het nut van regelmatige tandartsbezoeken voor sporters, en de algehele invloed van mondgezondheid op lichamelijke gezondheid.

Met inzichten van deskundigen en concrete tips hopen we jou als luisteraar handvatten te geven om zowel je sportprestaties als je mondgezondheid te verbeteren.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Heeft een gezond gebit invloed op sportprestaties?
Ja, er is een link tussen mondgezondheid en algemene gezondheid, inclusief sportprestaties. Tandproblemen kunnen leiden tot ontstekingen die ook andere delen van het lichaam beïnvloeden.

2. Kunnen sporters beter hun verstandskiezen preventief laten verwijderen?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het preventief verwijderen van verstandskiezen blessures vermindert, hoewel sommige sporters dit wel doen in de hoop het risico op blessures te verlagen.

3. Is het gebruik van sportdranken schadelijk voor mijn tanden?
Ja, veel sportdranken bevatten zuren en suikers die tanderosie kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om water te drinken na het consumeren van deze dranken om de mond te neutraliseren.

4. Wat kan ik doen om mijn mondgezondheid als sporter te bevorderen?
Naast regelmatig poetsen en flossen, is het verstandig om regelmatig je tandarts te bezoeken en na het gebruik van sportdranken je mond met water te spoelen.

Video over slimmer presteren met een goed gebit: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=G061UkW0HdA

Categorieën
Innovaties Interview met gast Seizoen 9

180. Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

Home » Afleveringen

Dit is een 180e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

INLEIDING:

In deze podcast aflevering duiken we diep in de zwemwereld, met speciale aandacht voor innovaties die zowel de topzwemmer als de amateur kunnen helpen. We spreken met Roald van der Vliet en Sander Schreven van het InnoSportLab De Tongelreep, waar zij grensverleggend werk verrichten op het gebied van zwemtechnieken en trainingsmethodes.

We bespreken hoe de technologische vooruitgang, zoals onderwatercamera’s en biomechanische data-analyse, trainers en zwemmers helpt om prestaties te verbeteren. Deze tools stellen hen in staat om zwemtechnieken te optimaliseren door nauwkeurige metingen en real-time feedback. Hierdoor kunnen zwemmers hun techniek efficiënter en effectiever aanpassen, wat essentieel is zowel op de Olympische Spelen als in de lokale zwembaden.

Verder behandelen we de rol van wetenschap en technologie bij de voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs. We verkennen hoe deze inzichten niet alleen relevant zijn voor de elite, maar ook praktische toepassingen hebben voor recreatieve sporters. Het gesprek geeft inzicht in hoe amateurzwemmers vergelijkbare technieken en kennis kunnen gebruiken om hun eigen prestaties te verbeteren.

Door deze aflevering krijg je als luisteraar een uniek kijkje in de keuken van topzwemmen en de wetenschappelijke benaderingen achter de sport. Dit zal je niet alleen helpen om de sport beter te begrijpen, maar biedt ook praktische tips om zelf toe te passen in je training.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat is het voordeel van onderwatercamera’s in de zwemtraining?
Onderwatercamera’s bieden nauwkeurige visualisaties van de zwemtechniek, wat essentieel is om effectief verbeteringen door te voeren.

2. Hoe kunnen amateurzwemmers profiteren van de technologieën gebruikt door topsporters?
Amateurs kunnen technologieën zoals biomechanische data-analyse gebruiken om hun techniek te verfijnen, wat resulteert in efficiënter en sneller zwemmen.

3. Welke rol speelt data-analyse in het verbeteren van zwemprestaties?
Data-analyse helpt bij het objectief beoordelen en aanpassen van zwemtechnieken, wat leidt tot optimalisatie van prestaties.

4. Wat kunnen we leren van de aanpak van zwemmers richting de Olympische Spelen?
We leren dat een combinatie van wetenschap, technologie en traditionele trainingsmethodes essentieel is voor het behalen van topresultaten.

Stellingen waar Roald en Sander op reageren aan het begin van de aflevering:

‘Wie klein is, moet slim zijn’ is een motto dat goed bij het Nederlandse topzwemmen past.
Nederland is een klein zwemland in vergelijking met bv. Australië of de VS. Toch doet NL het over het algemeen altijd aardig goed op de Olympische Spelen. Helpt de wetenschap/Innosportlab hier een handje bij? Wanneer is het Innosportlab opgericht en waarom? Wie maken er gebruik van? Hoe wordt het gefinancierd? Is het uniek in de wereld?

We hebben nog altijd amper benul van wat de efficiëntste zwemtechniek is.
Het is iets wat Roald vd Vliet altijd zegt. Zwemmen is grotendeels nog altijd een black box. Coaches denken het te weten of te kunnen zien maar die gaan meestal uit van snelle zwemmers uit het verleden. Zwemmers zelf zeggen het te voelen maar dat wordt amper gestaafd door data. Waarom zijn ‘meten=weten’ en zwemmen toch zo’n moeilijke combi? Waarom is zwemmen nog altijd zo’n conservatieve sport, veelal gebaseerd op ‘meningen’ en ‘gevoel’?

Zonder onderwatercamera’s komt een zwemonderzoeker helemaal niets te weten.
Efficient zwemmen is vooral gestroomlijnd zwemmen, met zo weinig mogelijk waterweerstand. Daarvoor moet je onder water meten. Met camera’s en sensoren gebeurt dat in het Innosportlab. Welke metingen worden momenteel precies uitgevoerd? Waar is het Innosportlab het meest trots op, welke opstellingen is echt uniek in de wereld?

De schoolslag waarmee tegenwoordig gezwommen wordt, is eigenlijk geen schoolslag meer.
De schoolslag is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd (veel hogere slagfrequentie bv.). Maar daarmee wordt ook het grijze gebied opgezocht, denk aan het keerpunt en de beenbeweging die soms meer op een vlinderkick lijkt. De regels zijn wat betreft ook aardig ondoorzichtig. Zwemmers en coaches pleiten daarom ook voor een ‘onderwater VAR’ die meekijkt en/of aanpassing van de regels. Wat heeft de ‘revolutie’ in het schoolslagzwemmen veroorzaakt? Wat is er precies gebeurd? Hoe is ‘vals spel’ tegen te gaan?

De Nederlandse zwembond moet meer talent gaan scouten bij het volleybal en basketball.
De Amerikaanse zwemmer Caeleb Dressel (vlinderslag, borstcrawl) is voormalig basketballer en doet daar zijn voordeel mee qua sprongkracht. Handig bij de startduik en het keerpunt. Bij veel zwemnummers draait het niet om het ‘zwemgedeelte’ maar om de start, de vlinderkicks, het keerpunt. Wat moet een vlinder of vrijeslagspecialist allemaal beheersen om de wereldtop te halen? Hoe is een 100 meter race opgebouwd? Hoe blijven we zwemtalent vinden?

Het hinderniszwemmen mag van mij zó weer op het Olympisch programma komen.
Er zijn ontiegelijk veel zwemonderdelen op de Olympische Spelen. In het verleden waren dat er nog meer, onder andere het hinderniszwemmen. Waarom zijn er zoveel disciplines en kan het niet wat minder? Blijft zwemmen ‘groot’ genoeg in de toekomst, moet het niet met zijn tijd meegaan?

Het is goed dat de wereldzwembond de zwempakken verboden heeft.
Aan het begin van deze eeuwen kwamen de zwempakken opzetten. En werden steeds meer records aangescherpt. Soms deden zwemmers 2 pakken over elkaar aan. Zwemmen werd een materiaalsport genoemd. Op een gegeven moment besloot de wereldzwembond FINA om de pakken te verbieden. Is innovatie wel tegen te houden in het zwemmen? Wordt er nog veel onderzoek gedaan om de zwemkleding gestroomlijnder te maken? Hoe kan het dat op de meeste nummers de records inmiddels weer verbeterd zijn, zonder pak?

De slimme zwembril met daarop een display met alle belangrijke data is écht een gamechanger.
Er zijn de laatste jaren een aantal ‘innovatieve’ producten voor de fanatiekere zwemmer op de markt gekomen, waaronder de ‘smart’ goggles en sensoren die zwemslag ‘tracken’. Worden deze innovaties ook door de Nederlandse zwemmers gebruikt? Hoe kijken Van der Vliet en Schreven tegen deze ‘gadgets’ aan?

Video over slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

https://www.youtube.com/watch?v=gvnmbZHVHH8

Categorieën
Interview met gast Masters of Movement Seizoen 9

179. Blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart

Home » Afleveringen

Dit is een 179e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart

INLEIDING:

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we diep in het thema blessurepreventie, met een focus op knieblessures, die vaak voorkomen bij jonge sporters, vooral in het voetbal. We verkennen dit onderwerp met inzichten van KNVB Bondsarts Edwin Goedhart, en delen praktische tips die jij als sporter direct kunt toepassen om blessures te voorkomen.

We starten met een kijkje in de trends van sportblessures en waarom deze juist nu zo prominent aanwezig zijn. ASM grondlegger Rene Wormhoudt legt uit hoe de huidige sportpraktijken, zoals eenzijdige trainingen en onvoldoende coördinatieoefeningen, bijdragen aan een hoger risico op blessures. Ook het verschil in fysieke ontwikkeling tussen jongens en meisjes speelt een cruciale rol in de frequentie en ernst van knieblessures.

Verder bespreken we hoe belangrijk het is om het plezier in sporten te behouden. Plezier verhoogt niet alleen de consistentie in je trainingen, maar draagt ook bij aan een betere mentale en fysieke gezondheid, wat indirect blessures kan helpen voorkomen.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en actuele onderzoeken bieden we inzichten over hoe je trainingen kunt diversifiëren en aanpassen om je lichaam beter voor te bereiden op de fysieke eisen van je sport. Dit omvat alles van coördinatieverbetering tot krachttraining en flexibiliteitsoefeningen.

Tot slot, leggen we de nadruk op de sociale en psychologische aspecten van sporten. Hoe de juiste mindset en een ondersteunende omgeving essentieel zijn voor zowel het voorkomen van blessures als voor algemene sportprestaties.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat zijn de voornaamste oorzaken van knieblessures in sport?
Een combinatie van eenzijdige training, gebrekkige coördinatie, en de fysieke verschillen tussen geslachten, vooral tijdens de groeifase.

2. Hoe kan ik mijn training aanpassen om blessures te voorkomen?
Integratie van diversiteit in trainingen zoals coördinatieoefeningen, krachttraining, en flexibiliteitsoefeningen is cruciaal.

3. Wat is het effect van plezier in sporten op blessurepreventie?
Sporten met plezier verhoogt de consistentie en motivatie, wat leidt tot betere voorbereiding en vermindering van blessurerisico.

4. Zijn er specifieke strategieën voor jonge sporters om blessures te voorkomen?
Jonge sporters profiteren van gevarieerde bewegingsvormen en moeten worden aangemoedigd om verschillende sporten te beoefenen om algehele lichaamscoördinatie en kracht op te bouwen.

Video over blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart

https://www.youtube.com/watch?v=fqlGAoGcQj4

Categorieën
Hardlopen Herstel marathon Marathon Seizoen 9 Tips marathon

178. Slimmer Presteren in Rotterdam: dé 2024 marathon nabeschouwing

Home » Afleveringen

Dit is een 178e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer Presteren in Rotterdam: dé 2024 marathon nabeschouwing

INLEIDING:

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast delen Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen, hun ervaringen en observaties van de Rotterdam Marathon 2024.

Jurgen, die zelf meeliep, biedt een uniek inzicht in de uitdagingen en overwinningen die hij tegenkwam tijdens de race. Als toeschouwer had Gerrit een andere blik op het evenement en hij deelt wat hij zag en hoe de sfeer was vanaf de zijlijn.

We beginnen met Jurgen’s voorbereiding en zijn strategie tijdens de marathon, waarbij hij een mix van wetenschappelijke benadering en intuïtie volgde. De discussie gaat dieper in op het mentale en fysieke aspect van het lopen van een marathon, zoals het omgaan met kramp en het vasthouden aan je raceplan, zelfs wanneer het lichaam anders wil.

Een belangrijk deel van de aflevering is gewijd aan de ‘community’ ervaring van de marathon. We bespreken hoe de aanmoedigingen van toeschouwers en de aanwezigheid van andere lopers bijdragen aan de marathonervaring. We delen ook feedback en verhalen van andere luisteraars die aanwezig waren, wat de diverse impact van de marathon op verschillende lopers belicht.

De podcast biedt ook praktische tips voor toekomstige marathonlopers, waaronder het belang van een goede voorbereiding, het kiezen van de juiste uitrusting en het mentaal voorbereiden op de grote dag.

Jurgen’s persoonlijke verhaal en Gerrit’s observaties bieden zowel inspiratie als waardevolle lessen voor zowel ervaren als beginnende marathonlopers.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hoe bereidt een amateur zich voor op een marathon?
Focus op een combinatie van training, voeding, en mentale voorbereiding. Belangrijk is om realistische doelen te stellen en een gedetailleerd trainingsplan te volgen.

2. Wat zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens een marathon?
Kramp, vermoeidheid en mentale barrières zijn veelvoorkomende problemen. Het omgaan met deze uitdagingen vergt zowel fysieke voorbereiding als mentale veerkracht.

3. Hoe belangrijk is de rol van toeschouwers bij een marathon?
Zeer belangrijk; de aanmoedigingen van toeschouwers kunnen lopers een grote morele boost geven, vooral tijdens moeilijke momenten van de race.

4. Welke tips hebben jullie voor herstel na een marathon?
Goede hydratatie, voeding, en rust zijn essentieel. Het is ook belangrijk om lichte activiteiten te blijven doen om stijfheid te verminderen en het herstel te bevorderen.

Video over slimmer Presteren in Rotterdam: dé 2024 marathon nabeschouwing

https://www.youtube.com/watch?v=9oIJqfj4Qdg

Categorieën
Herstel marathon Seizoen 9 Training en herstel

177. Sneller herstellen van het sporten door een koudwaterbad: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is een 177e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sneller herstellen van het sporten door een koudwaterbad: zinvol of onzin?

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we de koude wereld van ijsbaden in. Is het een zinvolle herstelmethode of slechts een trend zonder wetenschappelijke basis? We bespreken hoe Femke Bol, door haar routine met ijsbaden, goud claimde tijdens de WK indoor van 2024. Dit heeft ons ertoe aangezet om de effecten van koudwaterbaden op spierherstel en prestaties uit te diepen.

We beginnen met de wetenschap achter koude therapie: het vertraagt de stofwisseling en ontstekingsreacties in spieren, wat kan bijdragen aan minder pijn en sneller herstel. Echter, uit ons onderzoek blijkt dat hoewel subjectieve gevoelens van herstel verbeteren, objectieve metingen zoals spierschade en functie niet significant verschillen van andere herstelmethoden.

Een belangrijk nadeel van ijsbaden is de potentiële vertraging in het adaptatieproces van spieren, essentieel voor langdurige prestatieverbetering. Dit roept de vraag op of de mentale boost die sommige atleten ervaren, opweegt tegen de mogelijke nadelen voor fysieke adaptatie.

Ondanks het gebrek aan sterk bewijs voor hun effectiviteit, blijft de populariteit van ijsbaden onverminderd. Dit suggereert dat de rituele en mentale aspecten van koude therapie waarde hebben voor veel sporters.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat doet een ijsbad met je lichaam?
Een ijsbad vertraagt de stofwisseling en ontstekingsreacties in de spieren, wat kan leiden tot een verminderd pijngevoel en een subjectief sneller herstel.

2. Zijn ijsbaden effectief voor herstel?
Subjectief voelen atleten zich beter na een ijsbad, maar objectief zijn er geen significante verschillen in spierschade of functie in vergelijking met andere herstelmethoden.

3. Kunnen ijsbaden het adaptatieproces belemmeren?
Ja, ijsbaden kunnen het proces van spieradaptatie en -opbouw vertragen, wat op de lange termijn nadelig kan zijn voor prestatieverbetering.

4. Waarom gebruiken topatleten zoals Femke Bol dan ijsbaden?
Veel topatleten gebruiken ijsbaden voor het onmiddellijke gevoel van herstel en de mentale boost, hoewel dit niet per se betekent dat ze fysiek sneller herstellen.

Video over sneller herstellen van het sporten door een koudwaterbad: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=Ngu414t5zDw

Categorieën
hardloopschoenen Seizoen 9

Bonus – Review van de Brooks Glycerin 21 hardloopschoenen

Home » Afleveringen

Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Review van de Brooks Glycerin 21 hardloopschoenen op basis van onze eigen loopverhalen

INLEIDING:

In deze bonusaflevering duiken we opnieuw in de wereld van hardloopschoenen, ditmaal met een frisse blik op de Brooks Glycerin 21.

We erkennen dat onze expertise niet ligt in het technisch ontleden van schoenen, maar eerder in het delen van persoonlijke loopervaringen en het toepassen van algemene sportkennis.

Daarom richten we ons dit keer op de verhalen achter onze hardloopsessies met de Brooks Glycerin 21, ondersteund door feiten en vergelijkingen met eerdere modellen zoals de Brooks Ghost Max.

En in het kader van volledige transparantie: wij hebben deze schoenen gratis gekregen van Brooks met als doel om deze content te maken.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat maakt de Brooks Glycerin21 speciaal?
De schoen belooft ultiem comfort en lichtheid, met een focus op ‘distraction free’ lopen. Hij is uitgerust met de DNA LOFT v3 zool, verrijkt met stikstof, voor een stabiele en veerkrachtige loopervaring.

2. Hoe verhoudt de Brooks Glycerin 21 zich tot de Brooks Ghost Max die we eerder bespraken?
De Glycerin 21 is zo’n 40 gram lichter dan de Brooks Ghost Max, wat bijdraagt aan het gevoel van lichtheid en snelheid tijdens het lopen.

3. Zijn de Brooks Glycerin 21 de beste schoenen voor een marathon?
Volgens Brooks is de Glycerin 21 een prima keuze voor wedstrijden, inclusief marathons, door de combinatie van comfort en prestatie. Jurgen kiest ervoor om zijn Marathon van Rotterdam er op te gaan lopen.

4. Wat was de meest memorabele loopervaring van Gerrit met de Brooks Glycerin 21?
Een uitdagende trailrun in het Teutoburger Wald in Duitsland, waarbij alle weertypen de revue passeerden en de schoenen een betrouwbare ondersteuning boden op zowel de klimmen als afdalingen.

Video over review van de Brooks Glycerin 21 hardloopschoenen op basis van onze eigen loopverhalen

https://www.youtube.com/watch?v=yzqdkc6qadg

Categorieën
Innovaties Interview met gast Seizoen 9 Wielrennen

176. Slimmer presteren in Parijs: over baanwielrennen met Gert Galis

Home » Afleveringen

Dit is een 176e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren in Parijs: over baanwielrennen met Gert Galis

INLEIDING:

De Olympische Spelen in Parijs naderen, op wie moeten we allemaal gaan letten? De Nederlandse baanwielrenners staan er in ieder geval goed voor. Wat kunnen we leren van hun aanpak? Welke rol spelen wetenschap en innovatie hierbij?

We vragen het aan onze Special Guest en ‘embedded scientist’ bij de KNWU, Gert Galis.

In deze aflevering duiken we diep in de wereld van baanwielrennen met Gert Galis, embedded scientist bij de KNWU. We onthullen hoe wetenschap en innovatie de Nederlandse baanwielrenners naar de top van de wereld hebben gedreven, vooral met het oog op de Olympische Spelen in Parijs.

Gert deelt inzichten over de cruciale rol van data-analyse, aerodynamica, en materiaalontwikkeling in het optimaliseren van prestaties.

We bespreken de verschillende baanwielrendisciplines en hoe renners zich voorbereiden op de unieke uitdagingen van elk onderdeel.

Luister naar deze aflevering voor een kijkje achter de schermen bij de wetenschap die onze atleten sneller maakt en ontdek wat jij als amateursporter hieruit kunt leren.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat maakt baanwielrennen uniek vergeleken met andere wielersporten?
Baanwielrennen is tactisch en dynamisch, met disciplines die variëren van sprint tot duuronderdelen, allen gekenmerkt door hoge snelheden en strategisch spel zonder het gebruik van remmen.

2. Hoe dragen wetenschap en innovatie bij aan de successen in baanwielrennen?
Door nauwgezette data-analyse, aerodynamische optimalisaties, en materiaalinnovaties kunnen renners hun prestaties verbeteren. Specifieke aanpassingen aan bijvoorbeeld het materiaal kunnen significant bijdragen aan snelheid en efficiëntie.

3. Hoe bereiden renners zich voor op de verschillende disciplines binnen het baanwielrennen?
Naast fysieke training focussen renners zich op techniek en tactiek, specifiek afgestemd op elke discipline. De keuze van materiaal en afstelling speelt hierbij een cruciale rol.

4. Wat kan een amateursporter leren van de aanpak in het baanwielrennen?
Het belang van gerichte training, het analyseren van je prestaties door data, en het belang van materiaalkeuze en afstelling kunnen amateurs helpen hun eigen prestaties te verbeteren.

Video over slimmer presteren in Parijs: over baanwielrennen met Gert Galis

https://www.youtube.com/watch?v=FJFx0NnX5es

Categorieën
Hardlopen Seizoen 9 Sportvoeding Wielrennen

175. Extra creatine slikken: zinvol of onzin voor duursporters?

Home » Afleveringen

Dit is een 175e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Extra creatine slikken: zinvol of onzin voor duursporters?

INLEIDING:

Spieren zitten boordevol creatine. Handig voor acute energie wanneer je gaat sporten. Maar de voorraad in je lichaam kan wel heel snel leeg raken. Is het dus slim om extra creatine te slikken?

Kan creatine suppletie je helpen om sneller te worden of het langer vol te houden?

In deze aflevering duiken we in de wereld van creatine suppletie. Creatine, een natuurlijke energiebron in onze spieren, speelt een cruciale rol bij korte, explosieve inspanningen.

We starten met een studie die geen prestatiebevorderend effect voor duursporters aantoont, waarna we verkennen of er toch voordelen kunnen zijn voor specifieke sporten of situaties, zoals wielrennen waar explosieve acties beslissend zijn.

We benadrukken het belang van kritisch kijken naar suppletie, gezien de variatie in onderzoeksresultaten en de potentiële impact op gewicht en VO2 max. Bijzondere aandacht gaat uit naar vegetariërs, veganisten, en het verschil in effect bij vrouwen versus mannen, waar minder onderzoek naar is gedaan.

Ook delen we persoonlijke ervaringen en meningen, onderstrepen we het belang van basisvoeding boven supplementen en bieden we inzichten in de juiste benadering voor creatine gebruik, afhankelijk van je sportieve doelen en leefstijl.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Heeft creatine zin voor duursporters?
Studies tonen geen direct prestatiebevorderend effect voor duursporten, maar nuances zijn belangrijk afhankelijk van de sport en de individuele behoeften.

2. Wat zijn de effecten van creatine op gewicht en VO2 max?
Creatine kan leiden tot gewichtstoename door vochtretentie en een lichte afname in VO2 max, wat nadelig kan zijn voor pure duursportprestaties.

3. Is creatine suppletie anders voor vrouwen dan voor mannen?
Er is minder onderzoek gedaan naar vrouwen, maar potentiële verschillen in spiervezelcompositie en hormonale invloeden kunnen de effectiviteit beïnvloeden.

4. Hebben vegetariërs en veganisten meer baat bij creatine suppletie?
Ja, omdat ze minder creatine via voeding binnenkrijgen, kan suppletie nuttiger zijn om hun natuurlijke voorraden aan te vullen.

Video over extra creatine slikken: zinvol of onzin voor duursporters?

https://www.youtube.com/watch?v=cZNlA14FarA

Categorieën
Hardlopen Interview met gast Marathon Seizoen 9 Training en herstel

174. Trainen voor de marathon als een Keniaan met Sibren Lochs

Home » Afleveringen

Dit is een 174e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Trainen voor de marathon als een Keniaan met Sibren Lochs

INLEIDING:

Terwijl de Kenianen al jarenlang het langeafstandslopen domineren, doen de laatste jaren ook de Noorse hardlopers en triatleten van zich spreken. Wat is hun geheim precies? Om hier achter te komen, besloot Sibren Lochs vier maanden in Iten te gaan trainen. Tijd om hem als Special Guest  eens uit te horen.

In deze aflevering duiken Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen samen met hun speciale gast Sibren Lochs diep in de wereld van marathontraining. Specifiek richten we ons op de Noorse methode, een trainingsaanpak die in recente jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen onder zowel professionele als amateur atleten.

We bespreken Sibren’s unieke ervaring met het trainen in Kenia, het hardloopmekka van de wereld, en hoe hij de Noorse methode toepast op zijn trainingen.

Sibren, oorspronkelijk uit Utrecht, heeft zijn baan opgezegd om fulltime te trainen in Kenia. Hij deelt zijn dagelijkse routine, die bestaat uit twee trainingen per dag, en legt uit hoe hij zijn trainingen aanpast op basis van lactaatmetingen om overtraining en blessures te voorkomen. Dit alles doet hij in de hoop zijn marathonprestaties naar een hoger niveau te tillen en de Nederlandse subtop te bereiken.

We verkennen de achtergrond van de Noorse methode, bekend om zijn focus op intensieve duurtrainingen binnen specifieke hartslagzones, en bespreken hoe deze aanpak verschilt van traditionele trainingsschema’s.

Sibren’s avontuur in Kenia biedt niet alleen inzicht in deze innovatieve trainingsmethode maar belicht ook de bredere vraag: hoe kunnen amateur atleten wetenschappelijke inzichten en topsportinnovaties benutten om hun eigen prestaties te verbeteren?

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat is de Noorse methode?
De Noorse methode richt zich op trainingen binnen specifieke hartslagzones, met name tussen de aërobe en anaërobe drempel, om het uithoudingsvermogen en de prestaties te verbeteren zonder het risico op overtraining.

2. Waarom trainen in Kenia?
Kenia biedt unieke omstandigheden zoals hoogte, sterke trainingspartners, en een omgeving die volledig is ingericht op hardlopen. Dit maakt het een ideaal oord voor het verbeteren van hardloopprestaties.

3. Hoe bepaal je de intensiteit van je trainingen?
Door lactaatmetingen tijdens trainingen kan de juiste intensiteit worden vastgesteld, waardoor trainingen effectiever worden zonder de hersteltijd te verhogen.

4. Kunnen amateur atleten ook profiteren van de Noorse methode?
Ja, hoewel het gebruik van lactaatmeters en specifieke trainingsschema’s misschien meer geavanceerd lijkt, kunnen de principes van de Noorse methode ook door amateurs worden toegepast om hun prestaties te verbeteren.

Video over trainen voor de marathon als een Keniaan met Sibren Lochs

https://www.youtube.com/watch?v=Au28iLHt2Es

Categorieën
Doping Specials Innovaties Seizoen 9

173. De Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

Home » Afleveringen

Dit is een 173e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

De Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we in de fascinerende wereld van de Enhanced Games. We onderzoeken hoe deze alternatieve Olympische Spelen, waarbij het gebruik van prestatiebevorderende middelen onder strikte supervisie is toegestaan, het landschap van zowel topsport als amateursport zou kunnen veranderen.

We bespreken de ethische overwegingen en de mogelijke voordelen en risico’s. Van de impact op oudere sporters die hun prestaties willen verbeteren tot de vraag of dit het begin is van een nieuwe kijk op sport, waarbij de grenzen van menselijke prestaties opnieuw worden gedefinieerd.

Samen met expert Guido Vroemen verkennen we ook de medische risico’s en voordelen van suppletie met geneesmiddelen in de sport. Dit gesprek nodigt je uit om kritisch na te denken over de toekomst van doping en prestatieverbetering.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat zijn de Enhanced Games?
De Enhanced Games zijn een alternatieve versie van de Olympische Spelen waarbij het gebruik van prestatiebevorderende middelen onder medisch toezicht is toegestaan.

2. Waarom worden de Enhanced Games georganiseerd?
Ze zijn bedacht om de wetenschap te omarmen en atleten de kans te geven hun volle potentieel te bereiken, met een kritische blik op de huidige anti-doping regelgeving.

3. Zijn er voordelen aan het gebruik van geneesmiddelen voor oudere sporters?
Ja, voor oudere sporters kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of supplementen onder toezicht bijdragen aan het verbeteren van hun sportprestaties en welzijn.

4. Wat zijn de medische risico’s van doping?
Doping kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, maar met professionele begeleiding kunnen sommige risico’s beheerd worden.

Video over de Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

https://www.youtube.com/watch?v=JSyQ4YPF-rs

Categorieën
Seizoen 9 Sportvoeding

172. Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

Home » Afleveringen

Dit is een 172e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we dieper in het onderwerp eiwitinname, een essentiële factor voor sterke spieren. We ontrafelen misvattingen rond de benodigde hoeveelheid en timing van eiwitinname voor sporters.

Vaak hoor je dat 25 gram eiwit direct na inspanning het beste is, maar is dit wel correct? We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten en geven antwoord op vragen als: Hoeveel eiwit moet je eten, en maakt het uit of dit plantaardig of dierlijk is?

Ook delen we praktische tips om niet te spastisch om te gaan met voeding.

Door onze ervaringen en kennis te delen, hopen we jou als luisteraar beter te laten presteren en bewust te maken van de feiten en fabels rondom eiwitinname.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hoeveel eiwit moet ik na mijn training innemen?
Het idee dat je precies 25 gram eiwit moet innemen is achterhaald. Recente studies tonen aan dat het lichaam ook grotere hoeveelheden kan verwerken en gebruiken voor spieropbouw.

2. Maakt het uit of mijn eiwitten plantaardig of dierlijk zijn?
Zowel plantaardige als dierlijke eiwitten kunnen bijdragen aan spierherstel en -opbouw, al vereist plantaardige eiwitinname meer variatie en aandacht voor voldoende inname van alle essentiële aminozuren.

3. Is er een limiet aan de hoeveelheid eiwit die mijn lichaam kan opnemen?
Nieuwe inzichten suggereren dat het lichaam meer dan de vaak genoemde 25 gram per portie kan opnemen en gebruiken, vooral na inspanning.

4. Hoe vaak moet ik eiwitten eten op een dag?
De verdeling van eiwit over de dag is belangrijk, maar fixeer je niet op strikte regels. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon dat past bij jouw sportieve activiteiten.

Video over sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

https://www.youtube.com/watch?v=vkTPf6ulr_Q