Alles over het lopen van een marathon

In de Slimmer Presteren Podcast bespreken Gerrit Heijkoop, Jurgen van Teeffelen en Guido Vroemen wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie. Een groot thema in de serie: het lopen van een marathon. En dat is niet zo gek ook, want Gerrit en Jurgen deden zelf al aan meerdere marathons mee. Op deze webpagina verzamelden we alle ins en outs op één plek om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid aan de start staat van deze befaamde hardlooprace.

Een marathon: van begin tot eind

In de afleveringen hieronder bespreken de loopliefhebbers alles wat te maken heeft met de wondere wereld van de marathon. Er komen interessante gasten voorbij die spreken over hun ervaringen en er wordt ingespeeld op actualiteiten. Daarnaast geven de hosts en hun gasten je een uniek kijkje achter de schermen van een marathonvoorbereiding, bieden ze praktische tips voor tijdens de race en geven zij natuurlijk ook adviezen voor een optimaal herstel na afloop van een marathon.

Antwoord op al je loopvragen

Kortom: interessante uitzendingen vol met deskundige dialogen van twee ambitieuze sporters en hun gasten, waarbij tal van herkenbare momenten voorbij komen. Want hoe ga je om met een instorting tijdens de race? Kan je wel of geen biertje drinken na een training? En is het dragen van compressiekleding zinvol of niet? De antwoorden krijg je stuk voor stuk in de marathonafleveringen van de Slimmer Presteren Podcast. Kijk en/of luister dus snel verder!

Specifieke marathon informatie

Wil je specifiek meer weten over trainen voor je (eerste) marathon? Tips krijgen voor tijdens het lopen van een marathon? Of juist voor het herstellen na afloop van een marathon? Dan hebben we je het nóg wat makkelijker gemaakt en voor al deze drie thema’s een losse overzichtspagina ingericht:


Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over het lopen van een marathon:


Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over het lopen van een marathon:

137. De mooiste verhalen en lessen uit de Marathon van Rotterdam

137. De mooiste verhalen en lessen uit de Marathon van Rotterdam

Bij de Rotterdam Marathon van 2023 zou het gaan gebeuren: de allerbeste prestatie ooit. Misschien zelfs wel onder de 3 uur? Hoe anders verliep de voorbereiding: ziek, blessure en weer ziek. Een week van tevoren werd zelfs van start gaan onzeker.
118. Aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

118. Aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

Is je trainingsschema altijd heilig of mag je er gerust van afwijken? En hoe bepaal je dat dan? Aflevering 118 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar de antwoorden.
Marathon-in-Amsterdam

Bonus. Weer 10 minuten sneller op de marathon in Amsterdam – hoe dan?

Op de marathon in Amsterdam ging er zomaar 10 minuten af van Gerrit's persoonlijke record: hij finishte de marathon van Amsterdam in 3 uur 8 minuten en 30 seconden! Daar moet over nagepraat worden.
jens-van-lier

113. Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om?

Midden in je triathlon of marathon, slaat ineens het noodlot toe: je lijf wil niet meer. Hoe kan zoiets gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat het een volgende keer wél goed gaat? We vragen het aan de wielren-psycholoog: Jens van Lier.
slipstream

111. Hardlopen in de slipstream van je voorganger: zinvol of onzin?

Terwijl wielrenners er alles aan doen om op de fiets uit de wind te worden gehouden, schuwen hardlopers het kopwerk tijdens een race veel minder vaak. Spelen slipstream en stroomlijn helemaal geen rol tijdens het hardlopen? Of is het juist wél slim om je achter de rug van je voorganger te verschuilen? Hoeveel voordeel levert dat dan op? We bespreken het in de 111e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.
108. De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?

108. De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?

Eindelijk is de race-day bijna daar. Hoe zorg je dat op de dag voor de wedstrijd de zenuwen je enthousiasme en vertrouwen niet teveel onderuit halen? En wat kun je de dag voor een wedstrijd het beste wél of juist niet doen?
102. Rekken en stretchen voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?

102. Rekken en stretchen voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?

Wat is het wetenschappelijke bewijs eigenlijk dat door rekken en stretchen de spieren beter functioneren, de sportprestatie verbetert of het herstel sneller verloopt? En hoe belangrijk is het voor een sporter om lenig te zijn?
Blood Flow Restriction Training

88. Trainen met afgeknelde armen of benen: zinvol of onzin?

Blood flow Restriction training is trainen met een opgepompte manchet om je been of je arm. Hoe werkt het? En word je er inderdaad sterker en fitter van?
Hardlopen met een vermogensmeter: zinvol of onzin

86. Hardlopen met een vermogensmeter: Hoe werkt het? En is het nuttig voor iedereen?

Hoe goed werken hardloopvermogensmeters? Hebben ze een meerwaarde voor de hardlooptraining? En zijn ze eigenlijk zinvol of onzin voor een recreatieve amateur?
Mariska van Sprundel Boek Missie Marathon

80. Mariska van Sprundel over marathon training zonder geblesseerd te raken

Wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel schakelde een aantal experts in om haar missie -het lopen van een marathon- ten uitvoer te brengen. Mooie bijvangst: een tweede boek over hardlopen!
Rotterdam Marathon lessen

76. Beginnersfouten bij voorbereiding op de Rotterdam Marathon

De marathon van Rotterdam is een sportprestatie waar een gedegen voorbereiding bij komt kijken. Gerrit maakte helaas de nodige beginnersfouten.
alcohol en sporten

72. Biertje na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?

Na een zware training of succesvolle race komt de tijd om te herstellen, na te genieten én te ontspannen. Een ijskoud biertje smaakt hier dan prima bij. Maar moet dit per se een alcoholvrije Radler zijn? Is een beetje alcohol op zijn tijd van invloed op je sportprestatie?