Alles over het lopen van een marathon

In de Slimmer Presteren Podcast bespreken Gerrit Heijkoop, Jurgen van Teeffelen en Guido Vroemen wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie. Een groot thema in de serie: het lopen van een marathon. En dat is niet zo gek ook, want Gerrit en Jurgen deden zelf al aan meerdere marathons mee. Op deze webpagina verzamelden we alle ins en outs op één plek om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid aan de start staat van deze befaamde hardlooprace.

Een marathon: van begin tot eind

In de afleveringen hieronder bespreken de loopliefhebbers alles wat te maken heeft met de wondere wereld van de marathon. Er komen interessante gasten voorbij die spreken over hun ervaringen en er wordt ingespeeld op actualiteiten. Daarnaast geven de hosts en hun gasten je een uniek kijkje achter de schermen van een marathonvoorbereiding, bieden ze praktische tips voor tijdens de race en geven zij natuurlijk ook adviezen voor een optimaal herstel na afloop van een marathon.

Antwoord op al je loopvragen

Kortom: interessante uitzendingen vol met deskundige dialogen van twee ambitieuze sporters en hun gasten, waarbij tal van herkenbare momenten voorbij komen. Want hoe ga je om met een instorting tijdens de race? Kan je wel of geen biertje drinken na een training? En is het dragen van compressiekleding zinvol of niet? De antwoorden krijg je stuk voor stuk in de marathonafleveringen van de Slimmer Presteren Podcast. Kijk en/of luister dus snel verder!

Specifieke marathon informatie

Wil je specifiek meer weten over trainen voor je (eerste) marathon? Tips krijgen voor tijdens het lopen van een marathon? Of juist voor het herstellen na afloop van een marathon? Dan hebben we je het nóg wat makkelijker gemaakt en voor al deze drie thema’s een losse overzichtspagina ingericht:


Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over het lopen van een marathon:


Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over het lopen van een marathon:

Mariska van Sprundel Boek Missie Marathon

80. Mariska van Sprundel over marathon training zonder geblesseerd te raken

Wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel schakelde een aantal experts in om haar missie -het lopen van een marathon- ten uitvoer te brengen. Mooie bijvangst: een tweede boek over hardlopen!
Rotterdam Marathon lessen

76. Beginnersfouten bij voorbereiding op de Rotterdam Marathon

De marathon van Rotterdam is een sportprestatie waar een gedegen voorbereiding bij komt kijken. Gerrit maakte helaas de nodige beginnersfouten.
alcohol en sporten

72. Biertje na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?

Na een zware training of succesvolle race komt de tijd om te herstellen, na te genieten én te ontspannen. Een ijskoud biertje smaakt hier dan prima bij. Maar moet dit per se een alcoholvrije Radler zijn? Is een beetje alcohol op zijn tijd van invloed op je sportprestatie?
drinken tijdens hardloop race

69. Hoeveel moet je drinken tijdens een hardloop race?

Goed drinken is het advies dat elke sporter meekrijgt, vooral als het warm is. Maar hoeveel is dit dan? Is het slim om bij elke drankpost onderweg voor de zekerheid een bekertje te pakken? En wat als je bidon leeg is: word je dan langzamer?
Compressiekleding

65. Compressiekleding tijdens het sporten: zinvol of onzin?

Gerrit en Jurgen stomen door. Op weg naar hun eigen Slimmer Presteren Podcast Raceday (28 augustus bij de cross-triathlon in Renkum). En ze zijn verwonderd over de strakke lycra pakjes op de fiets. En de hoge steunkousen tijdens en na het hardlopen.
Coolingdown

61. Is een coolingdown na het sporten zinvol of onzin?

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld: even rustig dribbelen of uitfietsen na een training. Maar terwijl wielrenners na een loodzware etappe nog minutenlang op de rollers trappen, mogen voetballers na een wissel direct op de bank plaatsnemen. Vergeten ze het misschien of heeft een coolingdown eigenlijk helemaal geen nut?
Overtraining

59. Overtraining: hoe kun je het voorkomen?

No pain, no gain is het welbekende motto van alle sporters. Goed trainen is essentieel om vooruit te komen, maar voldoende herstel is hierbij ook van belang. Wanneer train je eigenlijk te hard en hoe kom je hier snel achter?
ademhalingstraining

39. Is ademhalingstraining zinvol om je prestatie op te peppen?

Buiten adem zijn of te weinig lucht krijgen: tijdens inspanning worden je longen en ademhalingsspieren aan het werk gezet. Hoe belangrijk is een goede ademhaling eigenlijk voor de sportprestatie en helpt een dure ademhalingstrainer hierbij? De Slimmer Presteren Podcast gaat in aflevering 39 op zoek naar antwoorden.
wat eten voor sport

25. Wat moet je eten voor extreme sportieve inspanning?

De renners in de Tour de France zijn nog niet halverwege maar hun verbrandingsmotor loopt al een week op volle toeren. Wielrenners verbruiken dan ook bakken met energie tijdens de drie weken die de Tour duurt en moeten flink bijeten om op gewicht te blijven. Maar wat moet je eten voor extreme sportieve inspanning?
Hoogtestages

16. Trainen op hoogte: zijn hoogtestages zinvol of niet?

Iedere serieuze wielrenner of andere duursporter gaat tegenwoordig herhaaldelijk op hoogtestage of slaapt wekenlang in een tentje met minder zuurstof. Waarom doen ze dit? En is het nut ervan wel wetenschappelijk bewezen?
eigenschap atleet

13. Tempo bepalen: pacing & energie verdelen tijdens de race – hoe doe je dat slim?

Of je nou hardloper, wielrenner of triatleet bent: Te hard van stapel gaan en noodgedwongen gas moeten terugnemen, is voor elke atleet een angstscenario. Hoe bepaal je het tempo? Wat is de beste racestrategie? En hoe kun je dit trainen?
sportdrank

08. Sportdrank tijdens wedstrijden: hoe, wat en waarom?

Ze komen in verschillende kleurtjes en smaken en claimen (bijna) allemaal dat ze nodig zijn tijdens duurinspanning. Maar is dat ook zo? En waar moet je op letten bij de keus van je drinken tijdens de wedstrijd? Gerrit en Jurgen praten over het wetenschappelijk bewijs voor het effect van sportdranken.