Categorieën
Hardlopen Interview met gast Seizoen 8 Sport psychologie Wielrennen

160. Slimmer je beste tempo oppakken met tips van Stein Menting

Het valt vaak niet mee om tijdens een wedstrijd je juiste tempo te vinden. Stein Menting bestudeerde hoe pacinggedrag zich ontwikkelt en hoe je het kan verbeteren. En hoe zorg je dat je pacingplan niet in de war wordt geschopt?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 160. Slimmer je beste tempo oppakken met tips van Stein Menting

Dit is de 160e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer je beste tempo oppakken met tips van Stein Menting

INLEIDING:

Niet te hard van stapel gaan maar ook niet te langzaam! Het valt vaak niet mee om tijdens een wedstrijd je juiste tempo te vinden. Hoe ontwikkelt het pacinggedrag zich en hoe kan je het verbeteren? En hoe zorg je dat je pacingplan niet in de war wordt geschopt? We vragen het in aflevering 160 van de Slimmer Presteren Podcast aan onze Special Guest, bewegingswetenschapper en kersverse doctor Stein Menting.

Stein Menting promoveerde op ‘pacing’: het indelen van je energie

Bij de meeste grote marathons hoeven de toppers meestal niet na te denken over het tempo dat ze moeten lopen. Ze hoeven enkel de hazen maar te volgen. Deze gangmakers zijn namelijk speciaal ingehuurd voor deze taak: zo lang mogelijk proberen om de snelheid hoog én gelijkmatig te houden en daarbij de beoogde winnaars zo goed mogelijk uit de wind te houden waardoor die hun energie tot het eind kunnen sparen.

Het verhaal van de pacer die per ongeluk won

Maar soms loopt het allemaal anders. Zo voelde in 2016 tijdens de marathon van Eindhoven de Keniaanse atleet Festus Talam zich zó goed toen hij als haas het tempo aanvoerde, dat hij uiteindelijk als eerste de finishlijn passeerde.

Dit, terwijl de Keniaan vlak voor het einde nog de verkeerde kant werd opgestuurd door een verkeersregelaar die niet alleen de begeleidende motoren van het parcours afstuurde, maar ook de atleet die onverwachts aan de leiding lag.

Wat is jouw beste tempo?

Het deerde Talam niks. Hij hield zijn koppie erbij en won de marathon van Eindhoven in een respectabele 2 uur 6 minuten en 26 seconden.

Hoe zorg jij ervoor dat je het juiste tempo weet op te pikken tijdens een wedstrijd?

Hoe ga je hierbij om met onstuimige tegenstanders of plotselinge ‘beren op de weg’?

We vragen het in aflevering 160 aan Stein Menting, expert op het gebied van pacing.

Video over slimmer je beste tempo oppakken met tips van Stein Menting

https://www.youtube.com/watch?v=m7bka5V2a-M

Één reactie op “160. Slimmer je beste tempo oppakken met tips van Stein Menting”

[…] Aflevering 160 over pacing met Stein Menting: Het valt vaak niet mee om tijdens een wedstrijd je juiste tempo te vinden. Stein Menting bestudeerde hoe pacinggedrag zich ontwikkelt en hoe je het kan verbeteren. En hoe zorg je dat je pacingplan niet in de war wordt geschopt? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-8/160-slimmer-je-beste-tempo-oppakken-met-tips-van-stei… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *