De feiten en fabels van sportpsychologie

Sporten is natuurlijk een lichamelijke bezigheid. Maar, verschillende onderzoeken tonen aan dat ook de juiste mindset een grote rol speelt in het behalen van goede sportprestaties. Zo kan je brein ervoor zorgen dat je nét iets langer doorgaat of dat tandje erbij zet. Maar hoe zijn lichaam en hersenen hierin met elkaar verbonden? Duursportfanaat Gerrit Heijkoop en journalist Jurgen van Teeffelen onderzoeken sportpsychologie in de Slimmer Presteren Podcast.

Pijn is een emotie

Mensen die verkondigen dat pijn een emotie is die je kunt uitschakelen, zijn af en toe irritant. Je hebt er dan ook echt even niks aan als je stukgaat van de spierkramp. Maar zit er misschien een kern van waarheid in? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het brein een hele grote rol speelt tijdens sportprestaties. Zo toonde een studie aan dat proefpersonen tijdens een ‘wallsit’ toch nét iets langer volhouden wanneer er een groter geldbedrag beloofd wordt. Dit onderstreept maar weer eens dat we tot meer in staat zijn, dan we in eerste instantie denken.

Een sportief brein

Gerrit en Jurgen hebben al veel podcastafleveringen gewijd aan sportpsychologie. Hierdoor hebben ze een hoop geleerd over fysieke én mentale grenzen. Dat je slimmer kan presteren door te sporten in een groep bijvoorbeeld. Of dat muziek je prestaties kan verbeteren. En hoe je op verschillende manieren motivatie kan vinden. Wil jij meer leren over hoe je lichaam en hersenen samenwerken wanneer je sport? Luister dan naar de onderstaande podcastafleveringen of bekijk de YouTube-videoreeks.


Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over sportpsychologie:


Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over sportpsychologie:

Marathon-in-Amsterdam

Bonus. Weer 10 minuten sneller op de marathon in Amsterdam – hoe dan?

Op de marathon in Amsterdam ging er zomaar 10 minuten af van Gerrit's persoonlijke record: hij finishte de marathon van Amsterdam in 3 uur 8 minuten en 30 seconden! Daar moet over nagepraat worden.
jens-van-lier

113. Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om?

Midden in je triathlon of marathon, slaat ineens het noodlot toe: je lijf wil niet meer. Hoe kan zoiets gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat het een volgende keer wél goed gaat? We vragen het aan de wielren-psycholoog: Jens van Lier.
108. De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?

108. De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?

Eindelijk is de race-day bijna daar. Hoe zorg je dat op de dag voor de wedstrijd de zenuwen je enthousiasme en vertrouwen niet teveel onderuit halen? En wat kun je de dag voor een wedstrijd het beste wél of juist niet doen?
100. Slimmer Presteren met het placebo effect

100. Slimmer Presteren met het placebo effect

In hoeverre speelt geloof en verwachting een rol bij jouw sportprestatie? En, kan het placebo effect juist ook negatief uitwerken?
Visualisatie in sport

92. De kracht van visualisatie voor sporters: kun je trainen zonder te bewegen?

Epke Zonderland en Erben Wennemars waren er meesters in: bewegingen oefenen door middel van visualisatie. Maar hoe effectief kun je trainen zonder daarbij in beweging te komen? En maakt het daarbij uit wat je precies doet bij het visualiseren?
82. Sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart over passie om gezond te blijven sporten

82. Sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart over passie om gezond te blijven sporten

We vragen sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart: Waar komt de passie om te sporten eigenlijk vandaan? Kun je het leren? En kun je er ook in doorslaan?
Rotterdam Marathon lessen

76. Beginnersfouten bij voorbereiding op de Rotterdam Marathon

De marathon van Rotterdam is een sportprestatie waar een gedegen voorbereiding bij komt kijken. Gerrit maakte helaas de nodige beginnersfouten.
Vermoeide spieren

66. Weerstand bieden tegen de vermoeidheid: hoe doe je dat?

Winnaars selecteren op sportieve kwaliteiten lijkt steeds makkelijker te worden. Maar zeker weten doe je het nooit. Een factor die hierin meespeelt is hoe goed een atleet met vermoeidheid omgaat. Hoe kom je hierachter en kun je dit trainen?
Sportprestatie verbeteren

58. Welke muziek kan jouw sportprestatie verbeteren?

‘We are the champions’ en ‘Bloed, zweet en tranen’. Muziek is allang niet meer weg te denken uit de sport. Maar wat is het bewijs dat muziek de fysieke prestatie écht kan beïnvloeden? En hoe werkt dit dan precies? Gerrit en Jurgen bespreken het in aflevering 58 van de Slimmer Presteren Podcast.
sportkleding

36. Sportkleding: welke invloed heeft de kleur van je schoenen of je shirt op de prestatie?

Het is best ingewikkeld om uit te zoeken in welke sportkleding en op welke schoenen een atleet goed presteert. Daarbij gaat het tegenwoordig niet alleen om het aantal laagjes en het materiaal: ook de kleur van het shirt en de schoenen spelen een rol. Of is dit klinkklare onzin?
sporten in de natuur

34. Sporten in de natuur: wat is de meerwaarde?

Dat bewegen gezond is, is algemeen bekend. Net zoals dat een wandeling in de natuur je goed doet. Maar kan de natuur het gezonde effect van sporten eigenlijk ook versterken en levert een uurtje bewegen in het groen inderdaad meer op dan een uurtje in de sportschool?
sportgeslacht

32. Het sterke sportgeslacht: aandacht voor de vrouwen

Waar komen de fysiologische man-vrouw verschillen tijdens inspanning vandaan? En op welk gebied kunnen de mannen zeker nog wat leren van de vrouwen? In deze aflevering hoor je alles over het hoe en wat van het sterke sportgeslacht.

Vond je deze afleveringen over sportpsychologie interessant? Dan zijn deze afleveringen misschien ook iets voor jou: