Sporten is natuurlijk een lichamelijke bezigheid. Maar, verschillende onderzoeken tonen aan dat ook de juiste mindset een grote rol speelt in het behalen van goede sportprestaties. Zo kan je brein ervoor zorgen dat je nét iets langer doorgaat of dat tandje erbij zet. Maar hoe zijn lichaam en hersenen hierin met elkaar verbonden? Duursportfanaat Gerrit Heijkoop en journalist Jurgen van Teeffelen onderzoeken sportpsychologie in de Slimmer Presteren Podcast.
Pijn is een emotie
Mensen die verkondigen dat pijn een emotie is die je kunt uitschakelen, zijn af en toe irritant. Je hebt er dan ook echt even niks aan als je stukgaat van de spierkramp. Maar zit er misschien een kern van waarheid in? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het brein een hele grote rol speelt tijdens sportprestaties. Zo toonde een studie aan dat proefpersonen tijdens een ‘wallsit’ toch nét iets langer volhouden wanneer er een groter geldbedrag beloofd wordt. Dit onderstreept maar weer eens dat we tot meer in staat zijn, dan we in eerste instantie denken.
Een sportief brein
Gerrit en Jurgen hebben al veel podcastafleveringen gewijd aan sportpsychologie. Hierdoor hebben ze een hoop geleerd over fysieke én mentale grenzen. Dat je slimmer kan presteren door te sporten in een groep bijvoorbeeld. Of dat muziek je prestaties kan verbeteren. En hoe je op verschillende manieren motivatie kan vinden. Wil jij meer leren over hoe je lichaam en hersenen samenwerken wanneer je sport? Luister dan naar de onderstaande podcastafleveringen of bekijk de YouTube-videoreeks.
Lijst met afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over sportpsychologie:
Video’s van de Slimmer Presteren Podcast over sportpsychologie:
Bonus. Weer 10 minuten sneller op de marathon in Amsterdam – hoe dan?
113. Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om?
108. De dag voor de wedstrijd: hoe pak je die aan?
100. Slimmer Presteren met het placebo effect
92. De kracht van visualisatie voor sporters: kun je trainen zonder te bewegen?
82. Sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart over passie om gezond te blijven sporten
76. Beginnersfouten bij voorbereiding op de Rotterdam Marathon
66. Weerstand bieden tegen de vermoeidheid: hoe doe je dat?
58. Welke muziek kan jouw sportprestatie verbeteren?
36. Sportkleding: welke invloed heeft de kleur van je schoenen of je shirt op de prestatie?
34. Sporten in de natuur: wat is de meerwaarde?
32. Het sterke sportgeslacht: aandacht voor de vrouwen
Vond je deze afleveringen over sportpsychologie interessant? Dan zijn deze afleveringen misschien ook iets voor jou:
- Aflevering 4. Een betere sportprestatie na hersenstimulatie?
Onderzoekers suggereren dat het echt mogelijk moet zijn om met behulp van breinstimulatie je sportprestatie op te krikken. Maar is dit zo? En heb je als recreatieve sporter iets aan deze vorm van ‘opladen’? - Aflevering 35. Het raadsel van spierkramp: is augurkensap een oplossing?
Spierkramp: een ellendig mysterie dat elke sporter af en toe kwelt. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van spierkramp? En kun je het vermijden? - Aflevering 66. Weerstand bieden tegen de vermoeidheid: hoe doe je dat?
Kun je je voorbereiden op vermoeide spieren? En zo ja: hoe doe je dat?