Categorieën
hardloopschoenen Seizoen 2 Sport psychologie

36. Sportkleding: welke invloed heeft de kleur van je schoenen of je shirt op de prestatie?

Het is best ingewikkeld om uit te zoeken in welke sportkleding en op welke schoenen een atleet goed presteert. Daarbij gaat het tegenwoordig niet alleen om het aantal laagjes en het materiaal: ook de kleur van het shirt en de schoenen spelen een rol. Of is dit klinkklare onzin?

Home » Afleveringen » Seizoen 2 » 36. Sportkleding: welke invloed heeft de kleur van je schoenen of je shirt op de prestatie?

Dit is de 36ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Sportkleding: welke invloed heeft de kleur van je schoenen of je shirt op de prestatie?’.

Kans op buien met af en toe een zonnetje bij zo’n 12 graden. Het is best ingewikkeld om uit te zoeken in welke sportkleding en op welke schoenen een atleet goed presteert. Daarbij gaat het tegenwoordig niet alleen om het aantal laagjes en het materiaal: ook de kleur van het shirt en de schoenen spelen een rol. Of is dit klinkklare onzin?

‘De Vloek van de Regenboogtrui’

Julien Alaphilippe was in de Ronde van Vlaanderen nog maar net tegen een stilstaande motor gebotst of de wielervolgers wisten op de sociale media al de oorzaak van de onfortuinlijke val te duiden: ‘Ah, dit is de vloek van de regenboogtrui, hier is geen andere verklaring mogelijk’. Terwijl de Franse wereldkampioen door de val zijn hand brak, had twee maanden eerder Annemiek van Vleuten in de regenboogtrui haar pols tijdens een val in de Giro Rosa gebroken.

Een paar weken voor zijn val had Alaphilippe al opzichtig gefaald toen hij in de finale van Luik-Bastenaken-Luik zijn armen te vroeg in de lucht gooide en alsnog op de meet door Primož Roglič werd geklopt. Het beeld van Alaphilippe die trots als een pauw al ruim voor de finish zijn regenboogtrui toont door met de armen wijd rechtop op zijn fiets te gaan zitten, wordt die avond uitentreuren herhaald. Hoe kan zoiets sufs gebeuren?

Suf is het zeker maar het is wel klein bier vergeleken met wat eerdere renners met de regenboogtrui om hun lijf op de fiets meemaakten. Tom Simpson brak zijn been tijdens het skiën en reed daardoor amper wedstrijden op de fiets in zijn kampioensjaar. In 1971 knalde de Belgische wereldkampioen Monseré op een auto en was op slag dood. Tien jaar later werd een andere Belg, Freddy Maertens, de beste van de wereld maar reed vervolgens geen deuk meer in een pakje boter.

De Ier Stephen Roche had het hele seizoen in zijn regenboogtrui last van een knieblessure, Oscar Freire van een steenpuist, Rudy Dhaenens kreeg hartproblemen en Laurent Brochard raakte aan de dope. De regenboogtrui, die leek wel vervloekt.

Reden tot onderzoek naar kleur van sportkleding

Het leed trok in ieder geval de aandacht van de Zwitserse wetenschapper Thomas Perneger. Die besloot eens goed uit te pluizen of het over de schouders trekken van de regenboogtrui écht gepaard gaat met pech of in ieder geval een mindere prestatie op de fiets. Het was geen vreemde gedachte: al eerder analyseerden wetenschappers of de kleur van het shirt in het voetbal iets voor de prestatie op het veld uitmaakte.

In aflevering 36 van de Slimmer Presteren Podcast bespreken Gerrit en Jurgen de uitkomsten van deze en andere studies en gaan zij tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ in op de juiste kledingkeus tijdens de wedstrijd. Want of het nu gaat om kleur, stroomlijn of het materiaal: iedere sporter blijkt zo zijn voorkeuren te hebben, maar maakt ook weleens een verkeerde keus.

Video over Sportkleding: welke invloed heeft de kleur van je schoenen of je shirt op de prestatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *