Categorieën
Seizoen 5 Sport psychologie Training en herstel

92. De kracht van visualisatie voor sporters: kun je trainen zonder te bewegen?

Epke Zonderland en Erben Wennemars waren er meesters in: bewegingen oefenen door middel van visualisatie. Maar hoe effectief kun je trainen zonder daarbij in beweging te komen? En maakt het daarbij uit wat je precies doet bij het visualiseren?

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 92. De kracht van visualisatie voor sporters: kun je trainen zonder te bewegen?

Dit is de 92ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

De kracht van visualisatie voor sporters: kun je trainen zonder te bewegen?

INLEIDING:

Epke Zonderland en Erben Wennemars waren er meesters in: bewegingen oefenen door middel van visualisatie. Maar hoe effectief kun je trainen zonder daarbij in beweging te komen? En maakt het daarbij uit wat je precies doet? We bespreken het in de 92e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Een bijzonder verhaal van een Olympische held in het zwembad

Het zou wederom om een piepklein verschil gaan, dat besefte Pieter van den Hoogenband. Om tienden van een seconden, misschien wel honderdsten. Eén keer goud op het koningsnummer halen was sowieso al fantastisch, maar van den Hoogenband wilde méér.

Zijn grote voorbeeld Aleksandr Popov –‘The Russian Rocket’- had de 100 meter vrij ook op twee opeenvolgende Olympische Spelen gewonnen, dus waarom dit kunstje niet proberen te herhalen?

Oefenen naast het zwembad of sport door te visualiseren

Bij de finish was misschien nog wel tijdwinst te halen. Van den Hoogenband had het aantikken  -net als iedereen trouwens- altijd met een licht gebogen pols gedaan, maar wat als hij nu zijn hand juist volledig zou strekken? Hij ging het oefenen, in het zwembad maar vooral ook buiten het bad.

In zijn hoofd dus. Thuis, op bed of in een luie stoel. Talloze keren zwom Van den Hoogenband in gedachten zijn gedroomde race. Hij voelde het startblok onder zijn voeten, hoorde het startsignaal, en merkte hoe hij het water inging. En zwom, keerde, en zwom. En hoe hij met zijn vingers naar voren gericht aantikte.

Leverde de kracht van visualisatie een gouden olympische medaille op?

Pieter van den Hoogenband won in 2004 in Athene wederom het koningsnummer in het zwemmen. Het verschil met de nummer twee was zeshonderdste van een seconde. Later kwam hij erachter dat hij bij het aantikken zijn vinger had gebroken. Dát was hem bij het visualiseren van de race nog nooit overkomen.

Voor Van den Hoogenband had visualiseren geen geheimen meer, maar wat is het precies en hoe werkt het?

In de 92e aflevering duiken we in de wetenschap achter visualisatie en zoeken uit of het zinvol is voor sporters die beter willen presteren.

Video over De kracht van visualisatie voor sporters: kun je trainen zonder te bewegen?

https://www.youtube.com/watch?v=AuV5zhnDxag

6 reacties op “92. De kracht van visualisatie voor sporters: kun je trainen zonder te bewegen?”

Volgens mij een wat bizar onderwerp, past wel bij vandaag. Ik doe niks af aan de kracht van wetenschap, maar het brein doet in feite toch niks anders dan visualiseren, zelfs van iets wat nog niet gezien is. Geen “onderscheid” tussen fictie en realiteit. Als Mathieu zondag wint is hij dus degene, die het meest aan winnen heeft gedacht.

Beste Frans, dank voor je bericht. En wat een vooruitziende blik heb je! Of Mathieu vdP het scenario van deze krankzinnige finish al eerder in zijn hoofd heeft afgespeeld, lijkt me stug. Dat Pogacar er de komende dagen nog wel eens aan terugdenkt, kan ik me goed voorstellen.

Visualisatie van specifieke bewegingen werkt omdat tijdens het visualiseren dezelfde hersengebieden, zenuwbanen en spieren wordt geactiveerd, en daardoor getraind, als bij de fysieke uitvoering. Weliswaar minder actief, maar toch intens genoeg om trainingsresultaat te realiseren. dus is het heel goed toepasbaar bij blessures of gesloten sportscholen. Visualiseren wordt vooral toegepast om voorbereid te zijn op onverwachte situaties, zodat je al over een antwoord na- gedacht hebt op het moment dat zich zoiets voordoet. bijv Wat doe je als je je laatste gelletje verliest op de Kralingse zoom, loop je terug of loop je door. Doordat je hier al over nagedacht hebt reageer je sneller en met meer vertrouwen. Wat doe je als je pacegroep iets harder de brug op rent dan jouw vermogensmeter toestaat ? laat je een gat vallen of negeer je je vermogensmeter om lekker in die groep te blijven. allemaal zaken om over na te denken voor de wedstrijd begint, dus aan de slag Gerrit. succes

Beste Gerrit en Jurgen, tijdens mijn rit van Brussel naar Maastricht heb ik net jullie laatste aflevering over visualisatie gehoord. Super dat jullie dit thema verkennen in jullie podcast. Ik ben zelf namelijk sportpsycholoog (bij wielerploeg Lotto-Soudal sinds dit seizoen) en maak dus gebruik van visualisatie in wat ik doe, al spreek ik liever over een mentale representatie omdat dit dus inderdaad meer dan het visuele omvat. Tevens heb ik in mijn boek ‘je kop tegen je lijf’ een heel hoofdstuk over visualisatie geschreven waar ik dit thema toepas voor het wielrennen. Dit kan vermoedelijk een goede aanvulling zijn voor dit thema. Want als ik eerlijk ben zijn er nog wel een aantal zaken duidelijker te maken hoe dit praktisch kan toegepast worden in duursporten. Inderdaad, zoals jullie duidelijk gezegd hebben, moet je visualiseren in de juiste werkelijke snelheid, en zal dit dus moeilijk zijn om een hele marathon of koers te visualiseren, maar dat hoeft ook niet.
Er zijn wel bepaalde zaken die wel gevisualiseerd kunnen worden, zoals wat ga je doen als je lekke band hebt: je kan dan visualiseren hoe je rustig blijft (ook emoties betrekken bij visualisatie is heel belangrijk), hoe je even in en uitademt, hoe je je Garmin neemt en op de nieuwe fiets zet, hoe je gedecideerd maar zonder negatieve stress terug in het peloton komt. Want visualiseren doe je best met een goede uitkomst. Dit is één voorbeeldje. Ook over de ‘val’ in die afdaling dat jullie bespraken zeiden jullie dat het negatief kan zijn om te visualiseren, dit wordt beter genuanceerd. Als je iemand bent die deze afdaling zeer goed kan visualiseren en dus telkens in je hoofd goed kan doen, zal dit wel degelijk kunnen helpen om die afdaling beter te doen, plus het kan een vorm van ‘exposure’ zijn waardoor je angst zelf kan dalen (exposure-therapie is één van de meest gebruikte en bewezen therapieën tegen angst). Dit wou ik al even melden, als jullie hier verder op in willen gaan, contacteer me gerust. keep up the good work met jullie zeer goede podcast! vriendelijke groeten
Jens

Beste Jens, dank voor je uitgebreide reactie. Interessant om van een insider te horen hoe mentale representatie in de praktijk toegepast kan worden door wielrenners en duursporters. Ik ga je boek zeker eens lezen. Sportieve groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *