Categorieën
Seizoen 5 Training en herstel

91. Beter slapen: helpt een verzwaringsdeken voor je herstel?

Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van een atleet. Volgens sommigen kan een verzwaringsdeken helpen bij beter slapen. Hoe werkt dit en is er wetenschappelijk bewijs voor?

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 91. Beter slapen: helpt een verzwaringsdeken voor je herstel?

Dit is de 91ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Beter slapen: helpt een verzwaringsdeken voor je herstel?

INLEIDING:

Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van een atleet. Volgens sommigen kan een verzwaringsdeken helpen bij beter slapen. Hoe werkt dit en is er wetenschappelijk bewijs voor? We bespreken het in de 91e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

De beste herstelmethode na stevig trainen is goed slapen

In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour naar eigen zeggen al in zijn bed. Joop was helderziend: het belang van goed slapen voor een goede sportprestatie was destijds zeker nog niet eenduidig, maar veertig jaar later is dat wetenschappelijk bewijs er wel.

Jezelf verbeteren als atleet is het resultaat van enerzijds goed trainen en aan de andere kant een optimaal herstel. En methode nummer 1 wat betreft een optimaal herstel is een goede nachtrust.

Je eigen verzwaringsdeken meenemen om beter te slapen?

Vandaar dat atleten tegenwoordig op hun eigen vertrouwde matras slapen tijdens belangrijke wedstrijden in het buitenland. Maar of ze hierbij ook hun eigen deken meenemen?

Afgaande op de positieve berichten die op internet te vinden zijn, zou een extra zware deken de slaap bevorderen bij mensen die problemen hebben met het verwerken van prikkels.

En dat daar ook atleten tussen zitten lijkt geen gekke gedachte. Diverse studies onder topsporters laten zien dat zij meestal niet aan hun gewenste aantal uren slaap komen.

Wat zegt de wetenschap over het effect van een verzwaringsdeken op beter slapen?

Meten is weten. Gerrit en Jurgen hebben de verzwaringsdeken getest en zijn de literatuur ingedoken. Hun bevindingen bespreken ze in deze 91e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Uiteraard checken zij bij topcoach Guido Vroemen of de verzwaringsdeken ook al een plek veroverd heeft in zijn atletenbegeleidingspakket.

Video over Beter slapen: helpt een verzwaringsdeken voor je herstel?

https://www.youtube.com/watch?v=27wcF_VJOF0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *