Dit is de 32ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Het sterke sportgeslacht: aandacht voor de vrouwen’.
Hoewel in ons land de vrouwen de meeste successen op internationale toernooien behalen, krijgen de mannelijke sporters veruit de meeste aandacht. Waar komen de fysiologische man-vrouw verschillen tijdens inspanning vandaan? En op welk gebied kunnen de mannen zeker nog wat leren van de vrouwen? In deze aflevering hoor je alles over het hoe en wat van het sterke sportgeslacht.
Mannen, vrouwen en de verschillen in sportprestaties
Toen de wetenschap voorspelde dat mannen minder dan twee uur marathonlooptijd zouden bereiken, kwam Jurgen op het idee voor een artikel: Waar blijven de vrouwen toch? Tijdens zijn research voor dit artikel kwam hij tot interessante inzichten.
Inspanningsfysioloog en anesthesioloog Michael Joyner maakte jaren geleden aan de hand van mannelijke fysiologische kenmerken (zoals testosterongehalte en spiermassa) een berekening. Het resultaat? Voor mannen moest het mogelijk zijn om de finish van een marathon in minder dan twee uur te bereiken. Voor vrouwen maakte hij net zo’n berekening. Hij schreef hier een artikel over: zij zouden bij twee uur en vijftien minuten hun uiterste ondergrens van looptijd al behaald hebben. Je zou op basis hiervan dus kunnen zeggen dat vrouwen meer tijd nodig hebben dan mannen. Maar je zou ook kunnen zeggen dat mannen al die tijd al langzamer liepen. Dit omdat ze pas veel later hun benedengrens aantikten.
Fysiologische kenmerken op een rij
Maar is het voor vrouwen écht onmogelijk om in minder dan twee uur een marathon uit te lopen? Welke (fysiologische) voordelen hebben vrouwen vergeleken met mannen als het gaat om sportprestaties? En zijn vrouwen misschien wel het sterkere sportgeslacht? Gerrit en Jurgen hebben het erover in aflevering 32, en praten met Guido Vroemen tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’.
Bronnen en handige links
- Het artikel van Jurgen waar het allemaal mee begon: “Waar blijven de vrouwen toch?” op de website van Jurgen: https://jurgenvanteeffelen.nl/waar-blijven-de-vrouwen-toch/.
- Waarom de profwielrensters wel wat meer kilometers mogen fietsen (of de mannen minder): https://jurgenvanteeffelen.nl/waarom-de-vrouwen-best-wat-meer-kilometers-mogen-fietsen-op-het-wk-of-de-mannen-minder/.
- De steeds kleiner wordende verschillen tussen mannen en vrouwen tijdens ultramarathons en Ironmans: https://www.220triathlon.com/training/women/are-women-the-stronger-sex/.
- Alle cijfers over ultraloop wedstrijden op een rij: https://runrepeat.com/state-of-ultra-running.
- De rol van testosteron bij de sportprestatie en de casus Caster Semenya: https://jurgenvanteeffelen.nl/m-v-in-de-atletiek-een-kwestie-van-testosteronwaarden/.
- Ross Tuckers artikelenserie over man-vrouw verschillen in de atletiek: https://sportsscientists.com/2007/10/introducing-an-upcoming-series-on-women-vs-men-in-the-marathon-4-part-series/.
- Alles over Semenya, testosteron en intersekse sporters: https://sportsscientists.com/thread/caster-semenya/.
- Het aangrijpende verhaal van Annet Negesa die zich op voorspraak van de internationale atletiekbond liet opereren: https://www.nytimes.com/2019/12/16/sports/intersex-runner-surgery-track-and-field.html.
- Puck Moonen op Instagram: https://www.instagram.com/puckmoonen/.
- Filmpje n.a.v. de vraag van luisteraar Rene de Lange of Tom Dumoulin ook aan zijn core stability werkt: https://www.youtube.com/watch?v=Qef6G6f7lZI&list=PLuK4LAcQonrJnRBqwN-plBxFDcFyYj47_.
2 reacties op “32. Het sterke sportgeslacht: aandacht voor de vrouwen”
[…] Aflevering 32 over ‘het sterke sportgeslacht’: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-2/het-sterke-sportgeslacht-aandacht-voor-de-vrouwen/ […]
[…] Aflevering 32 over man-vrouw verschillen in de sport: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-2/het-sterke-sportgeslacht-aandacht-voor-de-vrouwen/ […]