Categorieën
Seizoen 2 Sport psychologie Training en herstel

26. Pijn is fijn: de melkzuur mythe en de lactaat laster

Zware inspanning gaat gepaard met het gevoel stuk te gaan, maar wat voel je eigenlijk? Wat betekent deze pijn tijdens het sporten? En lukt het ons in deze aflevering om een hardnekkig misverstand over melkzuur en lactaat de wereld uit te helpen?

Home » Afleveringen » Seizoen 2 » 26. Pijn is fijn: de melkzuur mythe en de lactaat laster

Dit is de 26ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over pijn tijdens het sporten: ‘Pijn is fijn; de melkzuur mythe en de lactaat laster.’

Zware inspanning gaat gepaard met het gevoel stuk te gaan, maar wat voel je eigenlijk? Wat betekent deze pijn tijdens het sporten? En lukt het ons in deze aflevering om een hardnekkig misverstand over melkzuur en lactaat de wereld uit te helpen?

Het misverstand van pijn, melkzuur en lactaat

‘No pain, no gain’: hard gaan en spieren kweken, het gaat allemaal niet vanzelf. Intensieve inspanning gaat zelfs gepaard met zo’n vervelende vermoeidheid en pijn dat je het liefste wil stoppen. Melkzuur en lactaat worden vaak als de hoofdschuldigen hiervan aangewezen, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit een hardnekkig misverstand is.

Een misverstand dat zo’n 100 jaar geleden al ontstaan is. In 1922 namelijk, toen de bekende Britse fysioloog Archibald Hill de Nobelprijs voor zijn werk naar de energieaanmaak tijdens het sporten won. Gebaseerd op metingen in de spieren van herten die, nadat ze opgejaagd en gevangen waren, de aanwezigheid van melkzuur aantoonden, nam Hill aan dat melkzuur het belangrijkste eindproduct van de energieproductie in spieren tijdens inspanning moest zijn. Hij bleek het verkeerd te hebben: het gevonden melkzuur in de herten was ontstaan door een onbedoelde chemische reactie in het laboratorium.

Maar lactaat dan, is dat dan de boosdoener? Nee, het lijkt er niet op want toen onderzoekers deze stof in de duim van proefpersonen spoten, deed het ze weinig. Bovendien blijkt lactaat ook nog eens een uitstekende brandstof voor het hart, de hersenen, en de spieren zelf.

Waar komt die pijn tijdens het sporten dán vandaan?

Waar de pijn in de benen tijdens die zware klim op de fiets of dat sprintje tijdens het hardlopen dan vandaan komt, we weten het eigenlijk niet. Net zoals het onduidelijk is wat je nu precies voelt als je het zwaar krijgt? Brandt het? Zeurt het? Prikt het? Waarom zorgt dat vervelende gevoel er eigenlijk voor dat je wil opgeven? En hebben topatleten hier geen last van?

In deze 26e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast bespreken Gerrit en Jurgen de huidige inzichten van het ‘pijn lijden’ tijdens inspanning en gaan ze zelf ook op de pijnbank door het doen van een heuse ‘ijswater test’. Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ vertelt coach en trainer Guido Vroemen hoe hij zijn atleten traint om met de pijn tijdens het sporten om te gaan.

Video over Pijn is fijn: de melkzuur mythe en lactaat laster

6 reacties op “26. Pijn is fijn: de melkzuur mythe en de lactaat laster”

Belangrijk onderwerp dat niet genoeg onder de aandacht van trainers (en atleten) kan worden gebracht. “Ik was helemaal verzuurd” is zo’n standaard statement dat iedereen denkt: ‘die heeft er verstand van’. Niets is minder waar dus. Ik heb ook al eens studio sport benaderd om hun commentatoren (ja, zelfs voormalig 800-meter loper Leon Haan) bij te scholen op dit gebied. Voor hen – en dus ook voor de kijker- geldt: verzuring is de oorzaak van vermoeidheid. Er zitten overigens nog veel meer foute aannames bij bv de wielerverslaggevers (kilometers maken en vooral niet onder de halter staan). Ik ga de podcast nog kijken.

Dank voor je leuke en uitgebreide reactie Clemens! Hoop dat je uiteindelijk ook nog kans hebt gehad om te kijken/luisteren? We geven je zeker even een ‘shout out’ in een van de komende afleveringen.

De suggestie dat de voetballers massaal aan de paracetamol zitten is onjuist, het betreft het gebruik van nsaids (ibuproven ed)wat ook in andere sporten onnodig geslikt wordt.
Paracetamol wordt wel geslikt bij sporten tijdens hitte, het verlaagt de lichaamstemperatuur enigszins. https://www.researchgate.net/publication/256666651_Effects_of_a_single_low-dose_acetaminophen_on_body_temperature_and_running_performance_in_the_heat_A_pilot_project

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *