Categorie: Seizoen 4
Dit zijn de 21 afleveringen uit seizoen 4 van de Slimmer Presteren Podcast; over sport, onderzoek en innovatie.
84. Jaaroverzicht 2021: wat zullen we nooit vergeten uit ons tweede jaar Slimmer Presteren Podcast?
En daar is nummer 84. De mannen van de Slimmer Presteren Podcast hebben het geflikt: de marathon aan afleveringen is ook dit jaar weer voltooid! Wat waren de hoogtepunten van 2021 en welke afleveringen maakten het verschil? En…wat gaan we volgend jaar eigenlijk doen?
83. Gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?
Kerstmis 2021 betekent voor ons de 1-na-laatste aflevering van het jaar. Voordat we volgende week de grote terug- en vooruitblik aflevering hebben, gaan we nog één keer dit jaar de diepte in.
Nog één keer die befaamde vraag 'zinvol of onzin' beantwoorden. En in de geest van dit weekend, natuurlijk over eten.
82. Sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart over passie om gezond te blijven sporten
We vragen sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart: Waar komt de passie om te sporten eigenlijk vandaan? Kun je het leren? En kun je er ook in doorslaan?
81. Ochtendmens of avondmens: maakt het uit voor je sportprestatie?
Ben jij een ochtendmens of avondmens? Wat maakt het tijdstip van de dag eigenlijk uit voor je sportprestatie? En kan zo’n bril met blauw licht jou als ochtendmens nog helpen?
80. Mariska van Sprundel over marathon training zonder geblesseerd te raken
Wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel schakelde een aantal experts in om haar missie -het lopen van een marathon- ten uitvoer te brengen. Mooie bijvangst: een tweede boek over hardlopen!
79. Nog meer marathonpraat: over de pacer en het gevaar van een marathon lopen
De knotsgekke avonturen van Gerrit in Rotterdam deden veel stof opwaaien. Vandaar dat we het graag nog een keer over de marathon willen hebben. Met twee urgente kwesties: wat doet de pacer nu precies én is de marathon echt zo’n aanslag op je lijf?
78. Waarom helpt sporten amper om af te vallen?
Het is de belofte van meer bewegen: calorieën verbranden en zo je overtollige kilo’s kwijtraken. Maar uit tal van onderzoeken blijkt dat je aan het einde van een sportieve dag een stuk minder energie hebt verbruikt dan je had bedacht. Waar blijven die calorieën dan?
77. ‘Special Guest’ Teun van Erp: wetenschapper in het wielerpeloton
Teun van Erp stond als een van de eersten aan de wieg van de wetenschappelijke revolutie in het wielrennen. Hoe zorgt hij ervoor dat wielrenners slimmer kunnen presteren?
76. Beginnersfouten bij voorbereiding op de Rotterdam Marathon
De marathon van Rotterdam is een sportprestatie waar een gedegen voorbereiding bij komt kijken. Gerrit maakte helaas de nodige beginnersfouten.
75. Je genprofiel laten testen: zinvol of onzin?
Sporttalent zit hem in de genen. Fabrikanten die genetische tests aanbieden doen je daarom graag geloven dat als je bekend bent met je genprofiel, je daar slimmer mee kunt presteren. Werkt dit ook zo? Is het inderdaad zinvol om een genentest te doen?
74. Boekbespreking “In de ban van de Barkley” met ultra-runner Michiel Panhuysen
Hij wordt gezien als veruit dé zwaarste ultramarathon ter wereld: de Barkley Marathons. Geen wonder dat zo weinig deelnemers de finish ervan halen: in 35 jaar slechts 15 atleten. Onze gast Michiel Panhuysen waagde zich meerdere keren aan deze slopende wedstrijd en schreef er een fijn boek over. Wat maakt ultralopen zo verslavend?
73. Glucose meten tijdens het sporten (CGM): zinvol of onzin?
Het viel topatleet Anne Tauber op dat steeds meer gezonde sporters lijken te trainen met een diabetespatch. Een medisch hulpmiddel waarmee diabetes patiënten in real-time hun glucose spiegel kunnen monitoren. Hoe zinvol is dit voor de gezonde sporter?