Categorieën
Seizoen 4 Sportvoeding

83. Gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?

Kerstmis 2021 betekent voor ons de 1-na-laatste aflevering van het jaar. Voordat we volgende week de grote terug- en vooruitblik aflevering hebben, gaan we nog één keer dit jaar de diepte in.

Nog één keer die befaamde vraag ‘zinvol of onzin’ beantwoorden. En in de geest van dit weekend, natuurlijk over eten.

Home » Afleveringen » Seizoen 4 » 83. Gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?

Dit is de 83e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?’.

Collageen vormt een belangrijke bouwsteen van pezen en is ook aanwezig in onze spieren, botten en gewrichten. Omdat gelatine een geconcentreerde vorm van collageen is, wordt het daarom aanbevolen om het lichaam te versterken en blessures te voorkomen. Maar werkt dit ook zo?

Je hoort er meer over in aflevering 83 van de Slimmer Presteren Podcast.

Bekende blessure in de knieën door problemen met kraakbeen

Het is inmiddels een bekende casus in de sportmedische literatuur. Een Amerikaanse profbasketballer -21 jaar, 2 meter lang- heeft, zoals zoveel van zijn collega’s, al jaren last van een zogeheten springersknie. Hierbij is de knieschijfpees geïrriteerd, wat resulteert in pijn aan de voorkant van de knie. Weken tot maanden rust is vaak de enige remedie, maar de kans dat het weer terugkomt blijft groot. De beschreven basketballer kampt er al sinds zijn 16e mee.

Gelatine lijkt volgens de wetenschap een oplossing om collageen te suppleren

Hij en zijn teamdokter kloppen ten einde raad aan bij de universiteit van Davis in Californië. Daar heeft onderzoeker Keith Baar wel een vernieuwend idee om de basketballer van zijn knieklachten af te brengen: een specifiek herstelprogramma om de knie sterker te maken, waarbij van te voren 15 gram gelatine in combinatie met 225 milligram vitamine C wordt geslikt.

In de praktijk gaat het gewoon om gelatinepoeder uit de supermarkt die in een groot glas jus d’orange opgelost wordt. In zijn laboratorium had Baar namelijk gevonden dat deze aanpak de aanmaak van collageen, waar peesweefsel voornamelijk uit is opgebouwd, stimuleert.

Werkt gelatine net zo goed voor iedere sporter?

Zo gezegd zo gedaan. Na 1,5 jaar is de profbasketballer van zijn kniepijn af en kan Keith Baar een mooie wetenschappelijke publicatie opschrijven. Maar of dit nu ook betekent dat iedereen met klachten aan pezen en andere collageenrijke weefsels, zoals botten en spieren, weer snel pijnvrij kan sporten door het eenvoudig slikken van gelatine en het volgen van een specifiek revalidatieprogramma, is nog maar de vraag.

We zoeken het in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast graag voor je uit.

Video over gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *