Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel Training marathon

143. Slimmer presteren met extra visolie: zinvol supplement?

Enerzijds wil je op het moment suprême goed uitgerust zijn maar anderzijds ook een topconditie hebben.

De taper is dé manier om dit voor elkaar te krijgen.

Home » Afleveringen

Dit is de 143e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

In topvorm aan de start van je race: wat is de beste taper?

INLEIDING:

Na maanden van toegewijde training komt jouw wedstrijd er dan eindelijk aan. Enerzijds wil je op het moment suprême goed uitgerust zijn maar anderzijds ook een topconditie hebben. De taper is dé manier om dit voor elkaar te krijgen. Maar hoe vul je die het slimste in?

Wat is de beste voorbereiding voor een wedstrijd?

Aan Jacques Anquetil -bijnaam ‘Monsieur Chrono’ vanwege zijn ongeëvenaarde prestaties tijdens tijdritten in de periode 1952-1968- was een speciale taperperiode voor een wedstrijd niet echt besteed. De Franse renner hield er namelijk een raadselachtige voorbereiding op de koers op na.

Een ruim ontbijt in de ochtend was sowieso niet zijn ding, hoogstens dronk Anquetil een paar koppen sterke koffie. Ook nam hij vlak voor de start graag een glas witte wijn. En op tijd het bed in, dat lukte de Fransman meestal ook niet. Talloos zijn de verhalen over zijn nachtelijk gedrag.

Hij speelde tot diep in de nacht bridge en poker, en rookte daarbij het liefst een sigaar terwijl de flessen champagne nooit ver weg waren.

Hoe pas je de trainen aan in een taper-fase?

Hoewel het destijds voor de Fransman de perfecte manier was om zich te ontspannen, kom je tegenwoordig geen atleet meer tegen die zich op eenzelfde manier op een belangrijke wedstrijd voorbereid. De taper heeft zijn intrede gedaan: rustiger trainen, koolhydraten eten, goed slapen. Alles met het doel om uiteindelijk die ene topprestatie neer te zetten tijdens de wedstrijd.

Wat is de beste manier om te taperen?

Bij zo’n taper zijn er een heleboel knoppen waar je als atleet aan kan draaien. Welke zijn dat precies en welke kanten moeten ze dan op? Hoeveel winst levert een goede taper eigenlijk op?

Voor een antwoord hierop duiken Gerrit en Jurgen in aflevering 143 van de Slimmer Presteren Podcast weer de wetenschappelijke literatuur in; tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ geeft coach Guido tips uit de praktijk.

Video over In topvorm aan de start van je race: wat is de beste taper?

https://www.youtube.com/watch?v=yBhv9T8ESRI

Categorieën
Seizoen 7 Sportvoeding

142. Slimmer presteren met extra visolie: zinvol supplement?

Home » Afleveringen

Dit is de 142e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren met extra visolie: zinvol supplement?

INLEIDING:

Minimaal één keer per week vette vis eten is goed voor je. Daarnaast kun je ook capsules met visolie erin slikken. Wat doet dit precies in je lichaam? Bevordert extra visolie de sportprestatie of het herstel na inspanning? En kan het misschien ook kwaad?

Het belang van omega-3 vetzuren voor sporters

Vijfvoudig winnaar van de ‘Ballon d’Or’ Cristiano Ronaldo is dol op vis, zo vertelde Luis Lavrador, de chef-kok van het Portugese elftal een paar jaar geleden aan de media. Tijdens de lunch staat dan ook vaak goudbrasem, zwaardvis of zeebaars voor de Portugese wonderboy op tafel. De voetballer wordt er in ieder geval niet dik van, afgaande op zijn vetpercentage van 7% en spiermassa van 50% in zijn hoogtijdagen.

Is visolie suppletie noodzakelijk voor fanatieke sporters?

Voor lekkerbekje Ronaldo is het dus geen enkel probleem om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid visolie te komen. Maar als een sporter niet van vis houdt, dan wordt het een stuk lastiger. Ronaldo’s collega Romelu Lukaku -gewaardeerd topspits van de Rode Duivels- bijvoorbeeld.

Die liet doorschemeren dat hij na zijn overgang naar Inter Milan een paar jaar geleden alleen nog maar lichte maaltijden tot zich neemt vanwege verteringsproblemen. En de mogelijke tekorten, die vult Lukaku met voedingssupplementen aan. Waaronder visolie. “Vreselijke smaak, maar wel gezond”, aldus de Belgische voetballer.

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over visolie als supplement?

Waarom is vette vis eigenlijk goed voor je? Wat zijn de effecten op de sportprestatie?

Is het slim om als sporter extra visolie te slikken of kan het misschien ook kwaad?

In aflevering 142 van de Slimmer Presteren Podcast nemen Gerrit en Jurgen een slokje visolie bij de koffie en gaan ze aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten op zoek naar antwoorden.

Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ vertelt Guido of er zich tussen zijn atleten ook visolie-slikkers bevinden.

Video over slimmer presteren met extra visolie: zinvol supplement?

https://www.youtube.com/watch?v=mEOIV3eBtVg

Categorieën
Innovaties Seizoen 7 Sportlab

141. Continu je kerntemperatuur tijdens het sporten aflezen met een huidsensor: werkt dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 141e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Continu je kerntemperatuur tijdens het sporten aflezen met een huidsensor: werkt dat?

INLEIDING:

Zet je je spieren aan het werk, dan krijg je het al snel warm. Loopt je lichaamstemperatuur hierbij zelfs teveel op, dan komt je lichaam in de problemen en moet je afremmen. Informatie over je kerntemperatuur tijdens inspanning kan dus helpen maar is lastig te meten. Lukt dit met een geavanceerde sensor aan de buitenkant van je lichaam?

Core Sensor bij het nieuwe werelduurrecord van Ganna

Wat was het geheim achter de 56 kilometer en 792 meter die Filippo Ganna begin oktober 2022 in één uur afraffelde op de velodroom van Grenchen?

Zijn 3D-geprinte fiets, de aerodynamische houding, zijn helm, tijdritpak, overschoenen: het lijken allemaal logische antwoorden omdat ze nou eenmaal helpen om de luchtweerstand van een pijlsnelle renner te verlagen.

Temperatuur is bepalend voor een goede sportprestatie

Maar wanneer je de wetenschappers achter de recordpoging van de Italiaan moet geloven, was er één factor die waarschijnlijk écht het verschil maakte: de temperatuur van de hal én van de renner zelf. Aan de ene kant zorgt een hoge temperatuur op de baan er namelijk voor dat de lucht een stukje dunner wordt: winst!

Maar aan de andere  kant moet het ook weer niet té warm zijn want dan gaat de renner er last van krijgen: verlies! Zo laat onderzoek zien dat een verhoging van de kerntemperatuur met 1 graad Celsius gepaard gaat met een afname van de mechanische efficiëntie op de fiets van 1 procent. Dat wil je graag vermijden wanneer je Filippo Ganna heet en het werelduurrecord wil verbeteren.

Een sensor om altijd je kerntemperatuur te weten

Na langdurig testen en testen en testen, werd besloten om de temperatuur in de velodroom in Grenchen aan het begin van Ganna’s uur op te stoken naar 27 graden precies. Daar gedijde het lichaam van de Italiaan het beste op, afgaande op zijn kerntemperatuur althans. Maarreh, hoe wisten de wetenschappers dit eigenlijk?

Fietste Ganna continu rond met een thermometer in zijn mond of kont? Nee, een simpel wit plaatje dat vast zat aan zijn hartslagband gaf de essentiële temperatuurinformatie door.

Hoe dit precies werkt en of elke wielrenner of andere duursporter direct met zo’n sensor aan de slag moet, bespreken we in de 141e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over continu je kerntemperatuur tijdens het sporten aflezen met een huidsensor: werkt dat?

https://www.youtube.com/watch?v=TJUolJuvI5M

Categorieën
Interview met gast Seizoen 7 Sport psychologie

140. Meer motivatie om te sporten met behulp van gamification

Home » Afleveringen

Dit is de 140e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Meer motivatie om te sporten met behulp van gamification

INLEIDING:

Kudos, challenges en beloningen. Veel sportapps maken gebruik van elementen uit het gamen. Maar helpen ze ook echt om jou te motiveren bij het sporten? En hoe werkt dat dan? We vragen het in aflevering 140 van de Slimmer Presteren Podcast aan onze Special Guest, expert op het gebied van gamification, Gerben Bakker.

Wat kunnen we leren van computerspelletjes?

LeBron James en Neymar Jr. staan de laatste jaren niet alleen in de spotlights vanwege hun prestaties op het basketbal- en voetbalveld, maar ook vanwege hun liefde voor het gamen. Zij zijn niet de enigen: het aantal topsporters dat aangeeft regelmatig achter een gameconsole te kruipen neemt steeds meer toe.

Topsporters die veel games spelen

En ze doen het niet alleen om hun tijd te verdrijven. Zo heeft de Amerikaanse basketballer Gordon Hayward in verschillende interviews verklaard dat het gamen hem heeft geholpen bij het ontwikkelen van zijn reactiesnelheid, hand-oogcoördinatie en besluitvorming op het veld.

Ook Kjeld Nuis, fervent fan van Call of Duty en allerlei racespellen, suggereerde in de media dat het gamen bepaalde vaardigheden stimuleerde die van belang kunnen zijn bij het schaatsen, zoals concentratie, focus en reactievermogen.

De praktische toepassing van gamification voor sporters

Of je van het gamen echt een betere sporter wordt, moet nog blijken. Maar dat games uitstekend in staat zijn om de gebruiker aan te moedigen om steeds weer door te gaan met spelen, dat is wel duidelijk. Hoe doen die games dat precies?

En hoe kunnen sporters en coaches elementen uit het gamen slim inzetten tijdens de training?

We bespreken het aflevering 140 van de Slimmer Presteren Podcast met docent en game-deskundige Gerben Bakker.

Video meer motivatie om te sporten met behulp van gamification

https://www.youtube.com/watch?v=YA-OpK9x_2c

Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel Wielrennen

139. Je trapbeweging op de fiets trainen: zit er dans in je cadans?

Home » Afleveringen

Dit is de 139e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Je trapbeweging op de fiets trainen: zit er dans in je cadans?

INLEIDING:

Terwijl je de ene coureur met een koffiemolentje ziet trappen, gaat een ander juist stoempend op de pedalen vooruit. Waarom verschilt de trapfrequentie tussen wielrenners zoveel? Wat is de optimale cadans eigenlijk en kun je die trainen? En hoe zorg je ervoor dat je zo efficiënt mogelijk de pedalen rondtrapt?

Lance Armstrong viel op door zijn lichte cadans

Eén van de meest controversiële figuren in de geschiedenis van het wielrennen is Lance Armstrong. De Amerikaan won zeven keer de Tour de France, maar die overwinningen werden hem afgenomen toen achteraf duidelijk werd dat hij veelvuldig doping had genomen.

Op de fiets was een kenmerkend aspect van Armstrongs elegante rijstijl zijn lichte cadans. Die viel vooral op wanneer zijn naaste concurrent in die tijd Jan Ullrich in de buurt reed: waar Ullrich een grote versnelling hanteerde, reed Armstrong een stuk lichter en als gevolg hiervan met een veel hogere trapfrequentie dan de Duitser.

Een slimmere cadans bespaart energie

De cadans die Armstrong gebruikte was niet iets dat de Amerikaanse renner van nature bezat. Het was een techniek die hij zich had toegeëigend door er specifiek op te trainen, naar eigen zeggen omdat dit zorgde voor een efficiënter energieverbruik.

In een case study uit 2005 werd inderdaad duidelijk dat de mechanische efficiëntie van Armstrong tijdens het fietsen tussen 1993 en 2001 aanzienlijk verbeterde, van 21 naar 23%. Of deze toename ook echt te wijten was aan zijn lichte pedaaltred, dat is echter niet op te maken uit het onderzoek. 

Maar is een hogere cadans wel altijd beter?

Ondertussen vormt Armstrongs traptechniek, en vooral zijn opvallend hoge cadans, voor veel andere wielrenners een inspiratie. Maar is een hoge trapfrequentie tijdens het fietsen écht wel efficiënter?

Zijn er nog andere manier om zuiniger de trappers rond te draaien, en hoe kun je zoiets het beste trainen?

Je hoort het in aflevering 139 van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over je trapbeweging op de fiets trainen: zit er dans in je cadans?

https://www.youtube.com/watch?v=dGc6zLQd8rU

Categorieën
Interview met gast Masters of Movement Seizoen 7

138. “Eerst een atleet, dan pas specialist” wijze lessen van topcoach Vern Gambetta

Home » Afleveringen

Dit is de 138e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

“Eerst een atleet, dan pas specialist” wijze lessen van topcoach Vern Gambetta

INLEIDING:

‘Wat goed is, komt snel’ is een gedachte die nog vaak voorbijkomt in de sportwereld. Maar veel sporters die op jonge leeftijd uitblinken, haken uiteindelijk ook weer af. Wat is de manier om iedereen een plezierige en standvastige sportopleiding te geven? We vroegen het op de ASM Masters of Movement bijeenkomst aan de Amerikaanse topcoach Vern Gambetta.

Remco Evenepoel is een geweldig sportief talent

‘Veni, Vidi, Vici’. Remco Evenepoel kwam, zag, en overwon Luik-Bastenaken-Luik 2023 op een bijna identieke wijze als hij dat een jaar eerder ook in de Ardense voorjaarsklassieker deed. Zijn vernietigende versnelling op de Redoute liet alle concurrenten naar adem happen, waardoor het Belgische koningskind vervolgens in een lange triomftocht solo de finish in Luik kon passeren.

Maar begon zijn sportieve reis als voetballer

Veel nieuws over de winnaar had de media verder niet te melden. Remco Evenepoel is inmiddels door zijn successen op de fiets een publiek figuur geworden zodat zijn sportcarrière reeds vele malen beschreven is. De Belg viel in zijn jeugd vooral op vanwege zijn voetbaltalent waardoor hij nog een tijdje bij PSV meespeelde; pas op latere leeftijd ontdekte Evenepoel de racefiets en kwam hij in plaats van de profvoetballerij in het wielrennen terecht.

Veel meer topsporters op latere leeftijd pas gespecialiseerd

En zo zijn er natuurlijk veel meer renners die via een zijweg in het wielerpeloton belanden. Neem Jason Osborne die lange tijd in de kopgroep van Luik-Bastenaken-Luik te zien was. De Duitse renner van Alpecin-Fenix won al in 2013 zilver op het wereldkampioenschap roeien in de viermansboot; in 2020 bleek dat Osborne ook knetterhard kon fietsen en won hij wél goud op een WK, namelijk bij het onderdeel Zwift. Alpecin-Deceuninck bood hem daarop een contract aan.

Vern Gambetta heeft een unieke visie op sport

Het zal de Amerikaanse topcoach Vern Gambetta als muziek in de oren klinken. Hij is namelijk overtuigd van de meerwaarde van een breed-motorische opleiding voor iedere sporter.

Waarom dit zo belangrijk is, vertelde Gambetta tijdens de ASM Masters of Movement op 31 maart 2023.

We blikken op deze bijeenkomst terug in de 138e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video “Eerst een atleet, dan pas specialist” wijze lessen van topcoach Vern Gambetta

https://www.youtube.com/watch?v=I7mCW-8Y5SA

Categorieën
Hardlopen Marathon Seizoen 7

137. De mooiste verhalen en lessen uit de Marathon van Rotterdam

Home » Afleveringen

Dit is de 137e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

De mooiste verhalen en lessen uit de Marathon van Rotterdam

INLEIDING:

Bij de Rotterdam Marathon van 2023 zou het gaan gebeuren: de allerbeste prestatie ooit. Misschien zelfs wel onder de 3 uur? Hoe anders verliep de voorbereiding: ziek, blessure en weer ziek. Een week van tevoren werd zelfs van start gaan onzeker.

Waarom dan toch meelopen in deze marathon?
Welke lessen en inzichten leverde dat dit keer op?
En hoe kijkt Jurgen nu vooruit naar zijn mogelijk toekomstige deelname?

Samen de Rotterdam marathon beleven

De kern van deze marathon editie, voor Gerrit de 6e keer, was toch wel ‘samen beleven’. Samen met heel veel luisteraars, en specifiek een aantal Vrienden van de Show, werd deze mooie, koude lentedag in Rotterdam beleefd.

We hadden contact via een Whatsapp groep waarin zowel voorpret, vragen, foto’s en -achteraf- de verhalen werden gedeeld. Dat was zo leuk en bijzonder, dat die voor een groot deel de ruggengraat van deze nabeschouwings-aflevering zijn geworden.

Beleef de marathon van Rotterdam door de ogen van onze vrienden

Je hoort in deze aflevering over de ervaringen, lessen en mooiste momenten van:

  • Arno Ulijn, over jezelf buiten je ‘comfort zone’ te duwen
  • Jacco van Ewijk, die op 5 tellen zijn PR mistte
  • Bonnette van Zuijlen, die liep met een eigen ‘Slimmer Presteren Singlet’ (klik hier om zelf aan de slag te gaan met alle logo’s)
  • Margriet de Beus, over het kippenvel moment op de Erasmusbrug
  • Nienke Kuipers-Sleutjes, over het mentale aspect van de marathon
  • Wim Nieuwenhuijse, over je optrekken aan het leed van anderen
  • Rob Roode, met een ‘kippenvel interview’ op TV Rijnmond
  • Menno van Bohemen, met een geweldig PR dat bijna 1 uur scherper werd gezet
  • Jerry Cornelisse, die zijn dankbaarheid met ons deelde

Nog wat leuke plaatjes van ‘onze’ Rotterdam marathon

Video de mooiste verhalen en lessen uit de Marathon van Rotterdam

https://www.youtube.com/watch?v=OACIu5w5ork

Categorieën
Interview met gast Seizoen 7 Training en herstel

136. Menstruatie-mythes en slimmer presteren tijdens de cyclus volgens Merel Wielink

Home » Afleveringen

Dit is de 136e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

INLEIDING:

Terwijl Leontien van Moorsel meende dat ze de pijn op de fiets beter kon verdragen wanneer ze ongesteld was, gaf Jutta Leerdam laatst aan dat de menstruatie haar schaatsprestatie juist in de weg zat. Hoe beïnvloedt de vrouwelijke cyclus de sportprestatie en wat is de invloed van de pil hierop? En waarom kan overtraining de menstruatiecyclus juist in de war schoppen?

Jutta Leerdam breekt het ijs

Dat Jutta Leerdam met grote regelmaat in het middelpunt van de belangstelling staat, daar zal de Nederlandse schaatsster inmiddels wel aan gewend zijn. Maar dat haar opmerkingen eind 2022 over haar menstruatieproblemen voor zoveel opschudding in de media zorgden, daar keek ze wel van op. Dit keer ging het dus eens niet over Leerdams uiterlijk of haar nieuwe vriend/vriendin/relatie maar het feit dat ze benoemde dat hevige menstruatieklachten haar sportieve prestaties negatief beïnvloeden.

Zo gaf Leerdam aan dat ze tijdens haar menstruatie last had van hevige pijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen; vanwege de ernst van de klachten liet ze af en toe ook een training schieten.

Wat betekent de menstruatiecyclus voor sporters?

Leerdams openheid heeft in de afgelopen maanden geleid tot een grotere bewustwording en discussie over menstruatieproblemen in de sportgemeenschap. Een aantal sportteams en organisaties gaven hierbij bijvoorbeeld aan dat ze menstruatieverlof wilden aanbieden aan hun vrouwelijke atleten, of in ieder geval de trainingsbelasting wilden aanpassen op de cyclus van de speelsters.

Maar wat weten we eigenlijk van de invloed van de menstruatiecyclus op het prestatievermogen en de trainbaarheid van vrouwelijke sporters?

Biedt het slikken van de pil hierbij nog voordelen? En waarom is het belangrijk voor atletes om aan de bel te trekken wanneer de menstruatie onregelmatig wordt of zelfs verdwijnt?

We bespreken het in de 136e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast met onderzoekster op dit terrein, Merel Wielink.

https://www.youtube.com/watch?v=uTvkyda7178

Categorieën
Innovaties Seizoen 7 Sportlab Training en herstel

135. Slimmer je anaerobe tank inzetten: hoe doe je dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 135e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:

Slimmer je anaerobe tank inzetten: hoe doe je dat?

INLEIDING:

Zonder de aanvoer van genoeg energie hou je een inspanning niet lang vol. Maar als het heuvelop gaat of als je meewil met een demarrage gaat de verbrandingsmotor in je lichaam snel haperen. Op dat moment komt de anaerobe tank goed van pas. Hoe zorg je ervoor dat die goed gevuld is en niet te snel leeg raakt?

Onverwachte winnaar van de Tour de France

Wie bij aanvang van de Tour de France in 2022 had verklaard dat niet Tadej Pogačar maar Jonas Vingegaard op de Champs-Élysées op het hoogste podium plaats zou nemen, had grote kans te worden uitgelachen. Want de Sloveen, die in 2020 de wielerwereld op zijn kop zette door in de voorlaatste etappe -een tijdrit naar La Planche des Belles Filles- topfavoriet Primož Roglič uit het geel te rijden en daarmee de eindoverwinning te pakken, was met zijn leeftijd van 24 jaar nog lang op zijn top. Hij had dan ook in 2021 met ogenschijnlijk speels gemak voor de tweede keer de gele trui naar Slovenië gebracht.

Wat was het geheim van Jonas Vingegaard?

Het had er daarom alle schijn van dat  Pogačar ook in 2022 de Tour zou domineren. Hij had een prima ploeg, had zich op en top voorbereid en oogde sterk en gretig. Tot de eerste Alpen-etappe. Daar bleek de Jumbo ploeg een ingenieuze strategie te hebben uitgedokterd om de Sloveen langzaam te kraken. Eerst werd Pogačar tijdens de beklimming van de Galibier beurtelings door de Roglič en Vingegaard bestookt.

In eerste instantie leek het de Sloveen nog niks te deren; sterker nog, Pogačar trok zelf ten strijde waardoor menig concurrent afhaakte. Behalve één: Jonas Vingegaard. 

Grotere anaerobe tank

Terwijl Pogačar door alle tempowisselingen zijn kruit verschoten bleek te hebben, had Vingegaard nog zoveel energie in de tank dat hij op de Col du Granon demarreerde en finishte met bijna 3 minuten voorsprong op de Sloveen.

Het bleek uiteindelijk de beslissende slag te zijn waardoor na drie weken Tour niet Tadej Pogačar maar Jonas Vingegaard op de Champs-Élysées op het hoogste podium stond.

Wat kun je doen om je anearobe tank te trainen?

Hoe je ervoor zorgt dat je anaerobe tank niet onverwachts leeg raakt, is het onderwerp van de 135e Slimmer Presteren Podcast. Gerrit en Jurgen bespreken eerst de wetenschappelijke achtergrond ervan.

Coach Guido Vroemen stapte in ons eigen Sportlab op de racefiets en illustreert hoe de anaerobe tank zich gedraagt tijdens het beklimmen van de VAM berg.

Ook legt hij uit hoe je de tank het beste kunt benutten én verbeteren.   

Video over slimmer je anaerobe tank inzetten: hoe doe je dat?

https://www.youtube.com/watch?v=Csq3mQbjhlk

Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel

134. Slimmer hardlopen na het fietsen: hoe doe je een goede ‘Brick Training’?

Home » Afleveringen

Dit is de 134e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:

Slimmer hardlopen na het fietsen: hoe doe je een goede ‘Brick Training’?

INLEIDING:

De overgang van het fietsen naar het lopen is voor de meeste triatleten een hel. Wat maakt dit eigenlijk zo lastig? Kun je het trainen en hoe doe je zo’n ‘brick training’ dan? En heeft wisselkoning Gerrit misschien nog tips?

Wielrennes die hardlopen worden snel beter

Wielrenners die regelmatig tussen het fietsen door hun hardloopschoenen aantrekken zijn tegenwoordig geen zeldzaamheid meer. Zo verbaasde Tom Dumoulin de hardloopwereld in 2021 met een tweede plek op de 10 kilometer van Maastricht.

Ook de eerste training van Wout van Aert de dag na zijn nederlaag in Milaan-Sanremo afgelopen maart was een 10 kilometer loopje. Zijn gemiddelde van ruim 13 kilometer per uur doet tevens vermoeden dat de Belg weinig last had van de 298 kilometer die hij de dag ervoor gefietst had.

Mathieu van der Poel maakte het nog bonter: na de door hem gewonnen Vestingcross van Hulst vorig jaar rende hij bij thuiskomst nog ‘even’ een rondje van 7 kilometer in een straf tempo van 3 minuut 50 per kilometer.

Hoe voelen je benen bij een ‘brick training’?

Hoe indrukwekkend het is wat Dumoulin, Van Aert en Van der Poel al lopend op de mat leggen, menig triatleet zal bij hun prestaties een kritische noot kraken. “Ja, wanneer ik eerst heel rustig kan bijkomen van het fietsen, dan gaat het hardlopen mij ook makkelijk af. Maar het wordt juist uitdagend wanneer je direct ná het fietsen moet rennen. Want je benen voelen als rubber aan, probeer dan maar eens hard te gaan.”

Wat kun je doen om beter te wisselen van wielrennen naar hardlopen?

Waarom voelt de overgang van wielrennen naar hardlopen zo zwaar? Waarom is de ene triatleet veel sneller in de T2 wissel dan de ander? Maakt de positie op de fiets iets uit?

In aflevering 134 van de Slimmer Presteren Podcast gaan Jurgen en Gerrit op zoek naar antwoorden vanuit de wetenschap en hun eigen ervaring.

Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ vragen ze hoe de triatleten die Guido onder zijn hoede heeft, dit lastige onderdeel aanpakken.

Video over slimmer hardlopen na het fietsen: hoe doe je een goede ‘Brick Training’?

https://www.youtube.com/watch?v=o0rUQ8JyizI

https://www.youtube.com/watch?v=o0rUQ8JyizI

Categorieën
Innovaties Seizoen 7 Sportlab

133. SPORTLAB: NIRS metingen in de spier tijdens inspanning: hoe werkt dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 133e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:

NIRS metingen in de spier tijdens inspanning: hoe werkt dat?

INLEIDING:

Het hielp Eliud Kipchoge in de voorbereiding op zijn Sub2 marathon. En ook Kristian Blummenfelt zet geregeld een sensor op zijn spierbundels om de lokale zuurstofvoorziening te meten. Hoe werkt NIRS precies en wat is de meerwaarde ervan tijdens het sporten?

We zoeken het in aflevering 133 van de Slimmer Presteren Podcast voor je uit in ons eigen Slimmer Presteren Sportlab!

Hoe weet je hoeveel zuurstof er in je spieren zit?

Na zijn succesvolle Sub2 marathon in 2019 in Wenen dachten de media gauw te achterhalen welk technologische snufje Eliud Kipchoge had geholpen om zo lang zo hard te kunnen rennen. Het waren de springveerschoenen waardoor de Keniaan tijdens elke stap veel minder energie verloor.

Nee, het was de minutieus gemodelleerde omgekeerde V van toplopers die hem vakkundig uit de wind hield. Of was het de speciaal ontwerpen hydrogel die Kipchoge van ruime brandstof voorzag zonder dat zijn maag van streek raakte? Het vlakke parcours? De aerodynamische armstukken?

NIRS is voor nerds

Ze kwamen er niet uit, zoveel innovatiefs was er rondom de recordpoging te noteren. Het wetenschappelijk team dat zich bemoeid had met de voorbereiding vond de aandacht uiteraard geweldig.

Eindelijk kregen ook de nerds die zich achter hun bureau op een universiteit of start-up bedrijfje dag-in dag-uit in het zweet werkten, de credits die zij verdienden.

NIRS sensor hielp Kipchoge aan de sub-2?

Zo ook de makers van de NIRS sensor waar Kipchoge mooie sier mee maakte in de training. Dit geavanceerde apparaat dat de Keniaan geregeld op zijn bovenbeen snoerde, stelde zijn coaches in staat om de zuurstofverzadiging in de spier te meten tijdens het hardlopen.

Essentiële informatie voor het optimaliseren van het trainingsregime en daarmee de uiteindelijke prestatie, zo luidde de begeleidende informatie van de fabrikant.

We zoeken het voor je uit in ons eigen Sportlab

Maar wat is NIRS eigenlijk en welke informatie levert zo’n sensor op je bovenbeen op?

Om hierachter te komen wordt Jurgen als rennend proefkonijn doorgemeten in het top of the bill Slimmer Presteren Sportlab.

Hoe het hem afgaat en wat coach Guido allemaal opvalt tijdens de inspanningstest, hoor je in aflevering 133 van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over NIRS metingen in de spier tijdens inspanning: hoe werkt dat?

https://www.youtube.com/watch?v=i5WHH8L6HNA

Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel

132. Méér dan een week uit je trainingsschema in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

Home » Afleveringen

Dit is de 132e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Méér dan een week niet kunnen trainen in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

INLEIDING:

Om de marathon, triatlon of grote wielerkoers succesvol te volbrengen is het noodzakelijk om genoeg te trainen. Maar wat als een blessure, ziekte, vakantie of drukte op je werk je trainingsschema voor langere tijd in de war gooit? Kun je die achterstand dan nog wel inhalen? En wat betekent de trainingsuitval uiteindelijk voor je eindtijd?

Geblesseerd op weg naar belangrijke race

Nog altijd spreken de schaatsprestaties van Yvonne van Gennip tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary tot de verbeelding. Niet alleen won de Nederlandse drie keer goud in een periode dat schaatssters uit het voormalig Oostblok het schaatsen nog stevig in hun greep hielden; ook had Van Gennip in aanloop naar de Spelen amper aan wedstrijden meegedaan omdat ze langere tijd geblesseerd was aan haar voet. Het mogelijke voordeel: niemand rekende op haar. Maar de grote vraag: had ze wel genoeg kunnen trainen?

Hoe erg is het missen van een week training?

Want het is klip-en-klaar dat voor het menselijk lichaam geldt dat te lange stilstand tot ernstige fysieke achteruitgang leidt. Mooi voorbeeld is de Dallas Bed Studie uit 1966 waarin vijf gezonde twintigjarige proefpersonen drie weken in bed moesten liggen en vervolgens op een loopband werden gezet.

De output van hun hart bleek in de drie weken met een kwart gekelderd te zijn en dit ging gepaard met eenzelfde afname in de maximale zuurstofopname.

Hoe pas je een trainingsschema aan na een onderbreking?

Niks handig dus voor duursporters die lange tijd ziek of geblesseerd raken en hun trainingen moeten missen. Hoeveel lever je eigenlijk in wanneer je een week niet fatsoenlijk kunt trainen?

En wat als je nog langer een gedwongen pauze moet nemen?

Zijn er misschien alternatieve manieren te bedenken om toch fit te blijven?

We bespreken het in de 132e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video méér dan een week uit je trainingsschema in aanloop naar een belangrijke race: hoe erg is dat?

https://www.youtube.com/watch?v=NkPTdQ-ZPTE