Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

122. Hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

Home » Afleveringen

Dit is de 122e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

INLEIDING:

Ga je lekker, schiet het plotseling in je Achillespees. Waarom duren sommige blessures aan pezen, spieren en knieën zo lang om te herstellen? Kan het maken van een scan hierbij helpen? We vragen het in aflevering 122 van de Slimmer Presteren Podcast aan onze Special Guest, radioloog Frank Smithuis.

Kraakbeen als zwakke plek in je gewrichten

Twee versleten knieën: het was de diagnose die de Ethiopische langeafstandsloopster Almaz Ayana in 2017 te horen kreeg. Het was een zuur bericht voor Ayana: ze had het jaar ervoor de Olympische 10.000 meter in Rio gewonnen en met haar 26 jaar was ze qua fysieke capaciteiten nog in de bloei van haar hardloopcarrière. Behalve haar knieën dan: het kraakbeen erin was grotendeels aangetast en weggesleten waardoor hardlopen op topniveau een kwelling was geworden. 

De juiste diagnose zorgt voor de juiste aanpak

Had Ayana 20 jaar eerder met dit probleem gekampt, dan was het einde carrière geweest. Want kraakbeen is nou eenmaal weefsel dat niet aangroeit en na slijtage kan herstellen, zo was lange tijd de gedachte.

Maar dankzij voortschrijdend medisch inzicht denken sommige kniespecialisten daar tegenwoordig toch anders over. Roland Biedert is er één van. De Zwitser hielp zijn landgenoot Roger Federer weer op de been en ook Ayana wist hij van haar knieproblemen te verlossen.   

Beeldvorming brengt de mogelijkheid voor kraakbeentransplantatie

Zijn oplossing voor Ayana was uiterst innovatief: haar knieën ondergingen een kraakbeentransplantatie. “Een Amerikaanse was de donor”, vertelde sportmanager Jos Hermens tegenover het Parool. “Tijdens de operatie is kraakbeen ingebracht en dat is succesvol ingegroeid. De dokter heeft prachtig werk geleverd.”

Waarvan akte: Ayana was dit najaar tijdens de TCS Amsterdam Marathon de snelste vrouw en verbeterde met haar 2.17.20 en passant het parcoursrecord. Een medisch wonder, zo keek Hermens tegen de wederopstanding van Ayana aan.

Sportblessures bij de radioloog

Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat bij hardlopers?

Hoe worden blessures aan enkels, knieën en pezen tegenwoordig klinisch beoordeeld?

Heeft een scan altijd een meerwaarde en welke is dan het beste om te gebruiken?

In aflevering 122 gaat de Slimmer Presteren Podcast op zoek naar antwoorden bij skeletradioloog én hardloper Frank Smithuis.

Video over hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

https://www.youtube.com/watch?v=kql5-yp05p4

https://www.youtube.com/watch?v=kql5-yp05p4

Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

121. Sporten in de kou: waar moet je op letten?

Home » Afleveringen

Dit is de 121e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sporten in de kou: waar moet je op letten?

INLEIDING:

Wind, kou, regen zijn niet echt de ideale omstandigheden om lekker buiten te sporten. Wat doet kou met je lichaam tijdens het sporten, hoe kun je je er tegen wapenen en zijn er ook gevaren? En helpt een koude douche of bad om je beter te laten presteren?

Een verhaal over wielrenners in de kou

Het voorjaar in Italië is normaliter een aantrekkelijke periode om op de fiets te stappen. Geen wonder dat de Giro door veel renners als de mooiste van de drie grote ronden beoordeeld wordt. Maar of Johan van der Velde er ook zo over denkt?

Op 5 juni 1988, tijdens de 14e etappe van de Giro van dat jaar, was namelijk van een behaaglijk voorjaarszonnetje absoluut geen sprake. De etappe ging naar Bormio en op het programma stond onder ander de beruchte Passo de Gavia. En daar spookte het behoorlijk, zo merkten de renners toen zij steeds verder met de beklimming bezig waren. Zware nevel, sneeuw, barre omstandigheden om te fietsen.

Hoe een sporter bevangen kan raken door de kou

Van der Velde was hier totaal niet op gekleed. Met korte mouwtjes en zonder handschoentjes en petje was hij aan de klim begonnen. Het weer was aan de voet nog dusdanig goed dat de Nederlander zich van alle extra ballast ontdaan had en zijn jack en handschoenen aan een begeleidende motoragent had gegeven.

Het bleek een grove inschattingsfout van de Nederlander. Van der Velde kwam weliswaar nog als eerste boven maar de top bleek dusdanig in nevelen gehuld dat hij de verzorger die met droge, warme kleding op hem stond te wachten, volledig miste. Uiteindelijk besloot Van der Velde, totaal bevangen door de kou, na vier kilometer dalen plaats te nemen in een rennersbus, waar hij samen met een groot aantal collega’s probeerde op te warmen.

Zo reden die dag verschillende busjes tot een paar kilometer voor de finish, waarvandaan de renners de laatste kilometers weer fietsend aflegden. De organisatie zag het na deze extreme etappe door de vingers. Van der Velde finishte uiteindelijk op meer dan drie kwartier van de winnaar.

Belangrijke vragen over sporten in de kou

Maar wat doet kou precies met het lichaam en hoe zit dit tijdens het sporten?

Kun je eigenlijk wennen aan de kou, bijvoorbeeld door koud te douchen?

En waarom is een buff zo’n geweldig kledingstuk voor een sporter?

In aflevering 121 van de Slimmer Presteren Podcast gaan we op zoek naar de antwoorden.

Video over sporten in de kou: waar moet je op letten?

https://www.youtube.com/watch?v=5kiCalGgF94

Categorieën
hardloopschoenen Hardlopen Innovaties Seizoen 6 Wielrennen

120. Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 120e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Goed schoeisel is de basis voor elke hardloper. Naast de gigantische keuze in schoenen zelf, kun je inlegzooltjes aanschaffen voor extra steun en comfort. Maar helpt dit ook tegen blessures? En bestaan er inlegzooltjes die je hardloopprestatie daadwerkelijk verbeteren? En hoe zit dit eigenlijk bij het wielrennen? We bespreken het in de 120e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Een olympisch kampioen met ongelijke voeten

Dat meervoudig Olympisch kampioen op de wielerbaan Harrie Lavreysen met jaloersmakende bovenbeenspieren gezegend is zal iedereen bekend zijn. Maar zo’n halve meter verderop, aan de onderkant van zijn voeten, ziet het er helemaal niet meer zoals op het plaatje in een anatomieboek uit.

Lavreysen heeft namelijk asymmetrische platvoeten. “Een anatomisch foutje”, vertelde zijn podotherapeut tegenover Trouw. “Je ziet het onder andere terug in het lengteverschil van een centimeter tussen beide voeten.”

Je voetzool moet de brachten van het lijf overbrengen

Het betekent dat de voeten van Lavreysen bij de binnenkant een beetje ingezakt zijn. Door deze stand staan de knieën iets naar binnen en heeft de baansprinter van nature de neiging de meeste druk via de buitenkant van de voet op de pedalen te zetten. En dat is zonde: idealiter gebruikt een wielrenner de hele voetzool om de door zijn benen gegenereerde spierkracht op de pedalen over te brengen.

Voor welke sporters hebben inlegzooltjes eigenlijk zin?

Op maat gemaakte zooltjes, die uiteindelijk worden verwerkt in op maat gemaakte kneiterharde schoenen van carbon, vormen daarom een geschikte oplossing voor Lavreysen. Vooralsnog lijkt het sprintkanon hier zeker voordeel van te hebben.

Maar hoe zit dit met sporters die geen klinisch relevante afwijkingen in hun voeten of benen hebben? Hebben die baat bij inlegzooltjes tijdens het hardlopen of wielrennen?

We bespreken het mogelijk nut van zooltjes in de 120e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over slimmer hardlopen of wielrennen met dure inlegzooltjes in je schoenen: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=cUn_FMrP6VE

Categorieën
Interview met gast Seizoen 6 Sport psychologie

119. Zelfregulatie tijdens het sporten met special guest Marije Elferink-Gemser

Home » Afleveringen

Dit is de 119e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Zelfregulatie tijdens het sporten met special guest Marije Elferink-Gemser

INLEIDING:

Kapotte teennagels tijdens je eerste marathon omdat je nieuwe schoenen hebt aangetrokken. Een lekke band tijdens de triatlon omdat je je fiets niet gecheckt hebt. Met spierpijn aan de start omdat je je liet overhalen voor een extra training. Bij een sportprestatie hoort ook dat je de goede keuzes maakt en juiste beslissingen neemt. Maar hoe doe je dat precies en kun je het leren?

We vragen het in de 119e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan Marije Elferink-Gemser, expert op het gebied van zelfregulatie in de sport.

Ook in de topsport worden ‘domme’ fouten gemaakt

‘Ben ik soms dom of zo?’ Het was de vraag die Abdi Nageeye zich na zijn mislukte marathon op de WK in het Amerikaanse Eugène in 2021 stelde. Want opnieuw was er iets gruwelijks fout gegaan bij de Nederlandse atleet, en dit keer was het helemaal zijn eigen schuld. Je zou het niet verwachten bij een ervaren atleet als Nageeye, die in Eugène al weer zijn zestiende marathon liep. Maar het was echt een beginnersfout om een nieuw model schoen aan te trekken.

Het belang van reflecteren en leren van je fouten

Nageeye had zich simpelweg in de luren laten leggen door zijn sponsor Nike. Die bood hem net voor het WK een nieuw ontwikkelde schoen van het type Alphafly aan en de Nederlandse kanshebber op een medaille durfde dit wel aan.

“Er was mij verzekerd dat deze schoenen na dertig kilometer zéker voordeel zouden opleveren. Ik heb twee duurloopjes van die afstand gelopen en dat voelde voor mij geweldig. Voor mij stond de keuze vast: ik zou hierop gaan lopen.” Aldus motiveerde Nageeye zijn besluit na afloop tegenover de NOS.

Nageeye realiseerde zijn vergissing te laat

Maar toen de atleet zich bij de start van de marathon meldde, viel het hem al op dat niet één van zijn tegenstanders met ook Nike als sponsor, had besloten te experimenteren met de nieuwe schoenen. Nageeye realiseerde zich dat hij een verkeerde keuze had gemaakt maar het was te laat om nog van schoeisel te wisselen.

De kracht van het brein kostte hem zijn kop

Het was een blunder die tussen zijn oren bleef zitten, zo vertelde Nageeye de NOS. “Ik heb gefaald, was het enige dat ik dacht.” Vervolgens maakte hij ook op tactisch vlak nog een fout die je niet zou verwachten van een wereldtopper: Nageeye verloor kort na het punt van 30 kilometer bij een drinkpost de aansluiting met de kopgroep, en bij zijn poging om dat recht te zetten schoot de pijn in zijn benen. Gedesillusioneerd stapte de Nederlander uit de wedstrijd. 

Marije Elferink Gemser weet alles over zelfregulatie

Een verkeerde schoenkeuze zorgde er dus voor dat Nageeye een dikke streep door zijn WK ambities kon zetten. Hoe zorg je ervoor dat je wel de juiste beslissingen neemt in een wedstrijd maar ook gedurende je gehele sportcarrière?

Hoort dit bij talent of kun je het toch ook leren?

In de 119e aflevering de Slimmer Presteren Podcast gaan we dieper in op de rol van zelfregulatie tijdens het sporten met onze ‘Special Guest’ Marije Elferink-Gemser.

Video over zelfregulatie tijdens het sporten met special guest Marije Elferink-Gemser

https://www.youtube.com/watch?v=ZW-2PZck6OI

Categorieën
Marathon Seizoen 6 Training en herstel Training marathon

118. Aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

Home » Afleveringen

Dit is de 118e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

INLEIDING:

Dilemma: staat er een zware intervaltraining op het programma, heb je net slecht geslapen. Wat doe je dan? Niet zeuren en gewoon gaan? Of het toch rustiger aandoen? Is je trainingsschema altijd heilig of mag je er gerust van afwijken? En hoe bepaal je dat dan? Aflevering 118 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar de antwoorden.

Ook professionele sporters laten het soms lopen

Sowieso waren het andere tijden en golden voor Johan Cruijff wellicht andere regels, maar ook Nederlands bekendste voetballer liep regelmatig de kantjes ervan af tijdens de trainingen. Vooral tijdens de wekelijkse conditietraining in het Amsterdam Bos, die traditioneel werd afgesloten met een rondje hardlopen om de Bosbaan, wilde Cruijff het vaak rustig aandoen.

Johan Cruijff liep de kantjes er vanaf

Cruijff wist al snel hoe van het looprondje een groot stuk afgesneden kon worden. Achteraan starten in de groep -je veters nog even moeten strikken hielp daar ook bij-, in de gaten houden waar de trainer naar aan het kijken was, en als die even niet oplette: hop, snel de bosjes in. Werkte altijd.

Je digitale trainingsschema heeft alles in de gaten

Maar tegenwoordig is het een stuk lastiger om zomaar te ontsnappen aan de training. Wearables die van alles en nog wat meten inclusief je precieze plek op de aardbol, zorgen ervoor dat de trainer of coach, of anders je clubgenoten op Strava wel, je constant in de gaten kunnen houden. ‘Hé, die lange duurtraining van je dit weekend, wat ging daar mis?’

Hoe heilig is het trainingsschema?

Bovendien: heb je jezelf er vooral niet mee als je de kantjes tijdens de training er vanaf gaat lopen, zwemmen of fietsen?

Is het ook slim om af en toe gas terug te nemen wanneer je toch niet gemotiveerd bent om te trainen?

Een keertje een intervaltraining overslaan, hoe erg is dat?

In aflevering 118 bespreken Gerrit, Guido en Jurgen het dilemma waar elke atleet regelmatig mee te maken heeft: hoe heilig is het trainingsschema?

Video over aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

https://www.youtube.com/watch?v=KU6k1eUAwNQ

Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

117. Slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 117e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Ga je sporten in de warmte dan kun je je lichaam daaraan laten wennen. Maar er zijn ook aanwijzingen dat langdurige hittetraining ervoor zorgt dat je bij koelere temperaturen beter presteert. Hoe werkt deze warmte training precies en helpt het al door je heel warm aan te kleden tijdens het trainen? En is dit eigenlijk gevaarlijk? We bespreken het in de 117e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Topprestatie met een extra laagje kleding aan

Ach, als dit probleem met een extra shirt opgelost kon worden, dan moest dat maar. Annemiek van Vleuten vertelde in de ‘In het Wiel’ podcast dat zij tijdens de door haar op miraculeuze wijze gewonnen wegwedstrijd tijdens de afgelopen WK wielrennen in Australië van de jury een oranje shirt over haar snelpak moest aantrekken. De renster had zich noodgedwongen in dat laatste gehesen toen bleek dat de nieuwe teamkleding een paar maatjes te groot was.

Warm kleden in koelere omstandigheden

Nee, heel professioneel kwam het allemaal niet over. Maar om daar nu over te klagen, daar was geen tijd voor. Van Vleuten moest knechten voor Vos, dat was nou eenmaal het enige waarom ze vandaag -met een breukje in haar elleboog- op de fiets was gestapt.

Dus hop, snel dat shirt aan, en door met de koers. Een beetje warm was het wel in het begin merkte ze, maar gelukkig waren de omstandigheden in Australië niet zo heet als in Tokio een jaar eerder, tijdens de Olympische Spelen in 2021.

Hittetraining en acclimatiseren in voorbereiding op een grote wedstrijd

Destijds had Van Vleuten zich grondig voorbereid op de hitte door regelmatig in een klimaatkamer te trainen en op tijd naar Japan af te reizen. Het is het welbekende acclimatiseren, je lichaam laten aanpassen aan de warmte door de warmte juist op te gaan zoeken.

Afreizen naar een tropisch land, een heet bad na de training nemen, de sauna regelmatig bezoeken of gewoon een extra shirt en broek op de fiets aan te trekken; het zijn allemaal manieren om aan de warmte te wennen.

Hittetraining levert betere prestaties, ook in minder warme temperaturen

Volgens recent Noors onderzoek helpt deze aanpak echter niet alleen om in warme omstandigheden beter te presteren maar ook bij koelere temperaturen.

Hoe dit precies zit en of het zinvol is om je tijdens het sporten wat dikker in te pakken, hoor je in de 117e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over slimmer presteren door te trainen met extra warme kleding aan: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=woB-xempWIo

Categorieën
Interview met gast Seizoen 6 Training en herstel

116. De kansen van differentieel leren bij de Masters of Movement

Home » Afleveringen

Dit is de 116e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

De kansen van differentieel leren bij de Masters of Movement

INLEIDING:

Hardlopen, een bal gooien of een forehand slaan: het zijn bewegingen die vanzelf gaan. Maar kijk je er nauwkeurig naar, dan blijkt zo’n automatische beweging bijna nooit identiek te zijn. Is het inslijten van een perfecte beweging door hem te herhalen dan wel de manier om motorisch te leren of moet je juist variatie aanbieden (differentieel leren)?

Het was de vraag die centraal stond tijdens de derde bijeenkomst van de Masters of Movement van het ASM.

De uitmuntende techniek van tennisser Roger Federer

Nadat Roger Federer op 24 september 2022 dan echt zijn laatste bal als proftennisser had geslagen en emotioneel afscheid nam van zijn fans, kwamen de commentatoren woorden tekort om de unieke klasse van de Zwitser te beschrijven. Vooral zijn oogstrelende techniek werd geroemd: de fluwelen enkelhandige backhand, de prachtig uitgevoerde service. Nooit met kracht geslagen, maar altijd op souplesse en met gevoel. En ogenschijnlijk zonder haperingen. Precies: als een Zwitsers uurwerk.

Geen enkele slag in geweldig tennis blijkt identiek

Maar wie de slagen van Federer heel erg vertraagd afspeelt, zal zien dat er wel degelijk de nodige variatie in de slagbeweging van de Zwitser zat. Dat is logisch voor de backhand: een speler moet reageren op de bal van de tegenstander die op hem afkomt. En ook voor de service: wil hij de tegenstander blijven verrassen, dan moet een tennisser variëren met de plaatsing, de snelheid en het effect van de bal.

Variatie is de sleutel van differentieel leren volgens Wolfgang Schöllhorn

Maar zelfs wanneer je ogenschijnlijk identiek geslagen aces -en Federer heeft er heel wat geslagen- nauwkeurig langs elkaar legt, zie je dat er geen één hetzelfde is. Het is precies wat een jonge Wolfgang Schöllhorn opmerkte, toen hij aan het begin van zijn onderzoekscarrière de bewegingen van Duitse topatleten -discuswerpers, kogelstoters, speerwerpers, tienkampers- ging filmen en beeldje voor beeldje terugkeek.

Ze waren nooit precies hetzelfde! Niet tussen atleten, maar ook niet binnen dezelfde atleet. En helemaal opvallend: hoe hoger het prestatieniveau van de atleet, hoe groter de variatie tussen zijn bewegingen! Zou die variatie wellicht veel meer betekenis hebben dan enkel ‘ruis’?

Verslag Masters of Movement bijeenkomst over differentieel leren

De rest is geschiedenis: Schöllhorn introduceerde het model van ‘differentieel leren’ in de wetenschappelijke wereld, schreef er tal van artikelen en boeken over, en klom op tot professor en expert op het gebied van motorisch leren.

Tijdens de derde bijeenkomst van de Masters of Movement van ASM kwam Schöllhorn over zijn inzichten vertellen.

Ook Jeroen Otter, geroemd om zijn innovatieve trainingsaanpak bij de Nederlandse shorttrackploeg, schoof aan.

In de 116e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast blikken we terug op de succesvolle bijeenkomst.

Video over de kansen van differentieel leren bij de Masters of Movement

https://www.youtube.com/watch?v=iaH86aw9XpA

Categorieën
Hardlopen Marathon Seizoen 6 Sport psychologie Tips marathon Training marathon

Bonus. Weer 10 minuten sneller op de marathon in Amsterdam – hoe dan?

Home » Afleveringen

Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Guido en Jurgen het over:

Weer 10 minuten sneller op de marathon in Amsterdam – hoe dan?

INLEIDING:

Nog geen jaar geleden ging Gerrit bijna ten onder aan zijn eigen beginnersfouten bij de uitgestelde marathon van Rotterdam. Een half jaar geleden nam hij revanche met een zeer beheerst persoonlijk record. En toch ging daar gister nog eens 10 minuten vanaf tijdens de marathon van Amsterdam: hij finishte de marathon in 3 uur 8 minuten en 30 seconden!

Dat vraagt om een grondige evaluatie. Want ook dit keer zijn er natuurlijk weer genoeg vragen te beantwoorden:

 • Hoe was de training en voorbereiding op deze marathon in Amsterdam?
 • Wat was het plan voor het tempo, de voeding, de kleding en de geest?
 • Welke lessen zijn hier nog uit te halen voor het lopen van een marathon?
 • En wat wordt nu het volgende doel?
Laatste meters Amsterdam Marathon – focus op pink & duim 🤙

Sportpsychologie speelde een belangrijk rol!

In de aflevering komt uitgebreide de ‘doelenpiramide’ aan bod. Deze stelde Gerrit op na zijn gesprek met sportpsycholoog Jens van Lier in aflevering 113.

Dit is wat Gerrit heeft opgeschreven.

Doelen piramide Marathon in Amsterdam
(16 oktober 2022)

Resultaat doelen:

 • Vruchten plukken van trainen met Guido
 • Eens een andere marathon ontdekken
 • In goede gezondheid de finish bereiken

Taak doelen:

 • PR lopen: sub 3 uur 18 mins
 • Goed om me heen kijken & genieten
 • Bereid zijn om uit te stappen als er echt iets niet goed voelt

Proces doelen:

In voorbereiding:

 • Trainingen nauwkeurig afwerken
 • Planning maken & spullen klaar leggen (gadgets opladen!)
 • Nacht -2 (vrij-za) veel uren draaien
 • Voedingsplan zaterdag: zo min mogelijk vezels, veel koolhydraten, veel drinken

Tijdens RACE:

 • Wattage tussen 300-310W houden
 • Elke 20 mins een gel (+ 1 10-5 mins voor start)
 • Elke waterpost een beker water drinken
 • Ruggen zoeken om uit de wind te lopen
 • Houding: rechtop, armen mee in verticale vlak, en kort grondcontact
 • Glimlach
 • Om me heen kijken (genieten) en in het hier & nu blijven: shirts lezen, bands/muziek waarnemen, KM markeringen in omgeving plaatsen, tussentijd klokken spotten (om toch een keer stiekem vast te rekenen 😉)

“ZELFSPRAAK”:

 1. Rechtop & kort
 2. Eten & drinken
 3. Ruggen zoeken
 4. Blijven lachen!
 5. Wat zie je nu?

Benieuwd waar dit allemaal vandaan komt? Luister vooral eens naar aflevering 113 met sportspsycholoog Jens van Lier of bestel zijn boek “Kop Tegen Je Lijf”.

Video over weer 10 minuten sneller op de marathon in Amsterdam – hoe dan?

https://www.youtube.com/watch?v=oS1u8SN7dww

Categorieën
Interview met gast Seizoen 6 Sportvoeding

115. Innovaties in sportvoeding met Armand Bettonviel

Home » Afleveringen

Dit is de 115e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Innovaties in sportvoeding met Armand Bettonviel, voedingsstrateeg van o.a. TeamNL en Kipchoge

INLEIDING:

Ketonen in een drankje en suikergelletjes gemaakt met behulp van hydrogeltechnologie. Een sensor op je bovenarm om continu glucose te meten tijdens het sporten. Als het om innovaties gaat, zit de sportvoedingsindustrie niet stil. Maar welke vernieuwingen in voeding kunnen een atleet écht beter laten presteren?

We vragen het onze Special Guest, de voedingsstrateeg betrokken bij het sub-2 uur project van Eliud Kipchoge en op dit moment van TeamNL: Armand Bettonviel.

Bij de Sub-2 Marathon was een gedetailleerd voedingsplan cruciaal

Niet alleen Eliud Kipchoge leverde een topprestatie afgelopen 25 september, toen hij in Berlijn zijn eigen wereldrecord op de marathon met een halve minuut verbeterde. Ook zijn ‘flessenman’, de 56-jarige amateurtriatleet Claus Henning-Schulke, deed dit. De Duitser wist namelijk in een soepele beweging zonder hapering en oponthoud Kipchoge op alle dertien hulpposten van zijn persoonlijke bidon te voorzien.

Het gaat om de details in sportvoeding

Het is geenszins een makkie, aldus Henning-Schulke. “Je moet je voorstellen dat ze met meer dan 20 kilometer per uur aankomen. Je moet oogcontact houden. Ziet hij me? Dan overhandig je hem de fles, die pakt hij vervolgens. Elke keer word ik blij als het overhandigen is gelukt. Vervolgens ren ik naar de fiets en race ik naar de volgende waterpost 5 kilometer verderop.

Hierbij moet ik slalommen om allerlei obstakels en andere fietsers. Ik moet dus flink doortrappen voor de volgende waterpost, 5 kilometer verderop. Na de wedstrijd ben ik behoorlijk uitgeput”, zo viel te lezen op de site van Runnersworld een paar dagen na de Berlijnse marathon.

Verschillende innovaties in het werk van Armand Bettonviel

Het aanreiken van de bidons op het juiste moment is uiteraard één ding, veel belangrijker is het uitdoktoren van de plekken waar dat moet gebeuren en wat precies de samenstelling van de inhoud van de bidons moet zijn. Het is het uitdagende werk van Armand Bettonviel, die als voedingsdeskundige de laatste jaren betrokken is bij Kipchoge.

Armand Bettonviel was betrokken bij TeamNL op 14 Olympische Spelen

Maar niet alleen bij de Keniaan: Bettonviel stond inmiddels tijdens 14 Olympische Spelen een groot aantal TeamNL atleten -waaronder Dafne Schippers, Sifan Hassan en Ireen Wüst- bij in hun voedingsstrategie.

Genoeg aanleiding om Armand Bettonviel als Special Guest in de 115e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast te verwelkomen.

Video over Innovaties in sportvoeding met Armand Bettonviel

https://www.youtube.com/watch?v=SKwabJX0uqE

Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

114. Neusademhaling tijdens het sporten: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 114e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Door je neus ademen tijdens het sporten: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Je mond gebruik je om te eten en niet om te ademen. Het is een wijsheid die aanhangers van het ademen door de neus graag verkondigen. Maar is het inderdaad beter om tijdens het sporten zoveel mogelijk je neusademhaling te gebruiken? En zo ja, kun je dit trainen? We bespreken het in aflevering 114 van de Slimmer Presteren Podcast.

Neusademhaling is beter voor je gezondheid

Google op ‘neusademhaling’ en je zoekactie levert talloze websites op waarin de gezondheidsvoordelen van ademen door de neus wordt verkondigd. Maar terwijl paarden, konijnen en knaagdieren sowieso van nature gebruik maken van enkel hun neusademhaling, willen mensen nogal eens ook hun mond inzetten hiervoor. En zeker niet alleen wanneer de neus verstopt is.

Maar is neusademhaling eigenlijk vol te houden tijdens het sporten?

Want kijk maar eens naar de beelden van wielrenners en marathonlopers wanneer die een zware inspanning aan het leveren zijn: dat doen ze eigenlijk altijd met de mond wijd open, ze happen letterlijk naar adem. Zijn zij niet op de hoogte van de vermeende voordelen van een neusademhaling of zijn die er misschien helemaal niet wanneer je aan het sporten bent? En is enkel en alleen door de neus ademen überhaupt wel te bolwerken wanneer je op hoge intensiteit aan het inspannen bent? Of moet je dit trainen, en hoe doe je dat dan?

Wat is het bewijs voor de effecten van neusademhaling?

In aflevering 114 zetten Gerrit en Jurgen het wetenschappelijk onderzoek dat naar de effecten van neusademhaling tijdens het sporten is gedaan, op een rij.

Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ horen zij van coach en sportarts Guido Vroemen hoe hij naar de opkomst van de neusademhaling kijkt.

Is het echt zinvol om op de fiets of tijdens het hardlopen je mond zo veel mogelijk dicht te houden?

Of hebben we hier vooral met een hype te maken?

Video over neusademhaling tijdens het sporten: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=hGYoT2bd0Og

Categorieën
Marathon Seizoen 6 Sport psychologie Tips marathon

113. Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om?

Home » Afleveringen

Dit is de 113e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om? Met sportpsycholoog Jens van Lier

INLEIDING:

Eindelijk is het dan zover: dé wedstrijd waar jij je zinnen op hebt gezet, gaat van start. Je voorbereiding is zó goed geweest dat een hoge klassering en een PR haalbaar zijn. Maar terwijl lange tijd alles op rolletjes loopt, slaat ineens het noodlot toe: je lijf wil niet meer. Hoe kan zoiets gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat het een volgende keer wél goed gaat? We vragen het in de 113e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan dé wielrenpsycholoog: Jens van Lier.

Je kop tegen je lijf

“Ik had de benen niet” is met de stip het meest gegeven antwoord van een wielrenner, triatleet of marathonloper wanneer hem of haar gevraagd wordt naar een verklaring voor een tegenvallende prestatie. Omdat er meestal niet wordt doorgevraagd (‘Hoe kan dit dan?’, ‘Had je gisteren de benen dan nog wel?’, ‘Waar ben je ze precies kwijtgeraakt’, ‘Had je geen reservebenen meegenomen’) lijkt het leveren van een goede sportprestatie volgens dit gegeven dan ook eenvoudig: zorg voor topbenen op de dag dat het moet gebeuren.

Alle seinen staan op groen

Oké, dan doen we dat. Trainen doen we strak volgens het schema dat de coach ons heeft voorgeschreven. Volgens het sportboekje eten we en laten we de alcohol de laatste week staan. We gaan op tijd naar bed en skippen de leuke feestjes. Ook laten we onszelf eens goed verwennen door de sportmasseur, brengen de fiets voor een upgrade naar de fietsenmaker en kopen alsnog de nieuwste schoenen met dikke zolen en een carbonplaat.

En zie daar: onze benen worden sterker en sterker, en voelen steeds beter en beter. Ook de data van de vermogensmeter op de fiets of de hardloopschoen bevestigen het: we zijn in een bloedvorm. Niets staat een podiumplek of persoonlijk record nog in de weg, want de benen zijn top!

En toch niet de prestatie die je hoopte

Maar oh jee: tijdens de race doen de benen niet zoals ze zouden moeten doen. Hoe dit in godsnaam mogelijk is en hoe je hiermee om moet gaan als sporter bespreken we in de 113e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast met onze ‘Special Guest’: wielren-psychologoog Jens van Lier.

Video over Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om? Met sportpsycholoog Jens van Lier

https://www.youtube.com/watch?v=Yqooz4FIk5w

Categorieën
Seizoen 6 Wielrennen

112. Broze botten in wielrenners: hoe groot is het risico en wat is er aan te doen?

Home » Afleveringen

Dit is de 112e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Broze botten in wielrenners: hoe groot is het risico en wat is er aan te doen?

INLEIDING:

Fietsen is hartstikke gezond voor je lichaam, maar helaas niet altijd voor je botten. Door het lange zitten op het zadel neemt de kans op botontkalking namelijk toe. Hoe groot is het probleem met broze botten in wielrenners, en is er een oplossing? We vragen het in aflevering 112 van de Slimmer Presteren Podcast aan twee onderzoekers van het project ‘botgezondheid bij wielrenners’ aan de HAN: Jan-Willem van Dijk en Luuk Hilkens.

Pech hoort onlosmakelijk bij wielrennen

Het was zo’n dag waarop alles wat mis kan gaan, ook echt misgaat. Eerst is daar Bauke Mollema, bij wie de ketting plotsklaps van het voorblad afschiet. En even later gaat Annemiek van Vleuten al binnen 100 meter van de start van de mixed team relay op het WK wielrennen in het Australische Wollongong keihard tegen de vlakte. Een trap in het luchtledige vanwege de ketting die geen grip kreeg? Een klapband?  

Van Vleuten moet alweer herstellen van een botbreuk

Wat precies de oorzaak van de materiaalpech afgelopen woensdag 21 september 2022 was, daar zullen de wieleranalisten en mechaniekers van TeamNL zich de komende tijd nog wel over buigen. Feit is dat het gedroomde goud in plaats van in Nederlandse handen terecht kwam bij de Zwitsers. Bovendien raakte Van Vleuten door haar val flink gehavend: de rechterkant van haar lijf zag er bont en blauw uit en in het ziekenhuis werd er een breukje in haar elleboog geconstateerd.

Valpartij in het wielrennen leidt vaak tot botten die breken

Nu breken wielrenners wel vaker een bot, met de clavicula -het sleutelbeen- met stip op nummer één. Het hoort bij de sport, wordt vaak gezegd. Aan de andere kant: zijn wielrenners niet extra kwetsbaar voor een botbreuk vanwege hun magere gestel en hun brozen botten? En is hier niet aan te doen, met voeding of extra krachttraining?

Wat gebeurt er eigenlijk met de botten van wielrenners?

Het zijn precies die vragen waar de wetenschap nog weinig antwoorden op heeft. Tijd daarom om het eens goed te onderzoeken, dachten Jan-Willem van Dijk en Luuk Hilkens van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN).

In aflevering 112 van de Slimmer Presteren Podcast zijn zij daarom tezamen -een unicum!- ‘Special Guests’.   

Video over Broze botten in wielrenners: hoe groot is het risico en wat is er aan te doen?

https://www.youtube.com/watch?v=5DShWmS1erg

Als eerste op de hoogte!

Meld je nu aan en ontvang iedere vrijdagmorgen een e-mail in je inbox: acties, evenementen en nieuwe afleveringen!