Categorieën
Doping Specials Innovaties Seizoen 9

173. De Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

Home » Afleveringen

Dit is een 173e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

De Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we in de fascinerende wereld van de Enhanced Games. We onderzoeken hoe deze alternatieve Olympische Spelen, waarbij het gebruik van prestatiebevorderende middelen onder strikte supervisie is toegestaan, het landschap van zowel topsport als amateursport zou kunnen veranderen.

We bespreken de ethische overwegingen en de mogelijke voordelen en risico’s. Van de impact op oudere sporters die hun prestaties willen verbeteren tot de vraag of dit het begin is van een nieuwe kijk op sport, waarbij de grenzen van menselijke prestaties opnieuw worden gedefinieerd.

Samen met expert Guido Vroemen verkennen we ook de medische risico’s en voordelen van suppletie met geneesmiddelen in de sport. Dit gesprek nodigt je uit om kritisch na te denken over de toekomst van doping en prestatieverbetering.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat zijn de Enhanced Games?
De Enhanced Games zijn een alternatieve versie van de Olympische Spelen waarbij het gebruik van prestatiebevorderende middelen onder medisch toezicht is toegestaan.

2. Waarom worden de Enhanced Games georganiseerd?
Ze zijn bedacht om de wetenschap te omarmen en atleten de kans te geven hun volle potentieel te bereiken, met een kritische blik op de huidige anti-doping regelgeving.

3. Zijn er voordelen aan het gebruik van geneesmiddelen voor oudere sporters?
Ja, voor oudere sporters kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of supplementen onder toezicht bijdragen aan het verbeteren van hun sportprestaties en welzijn.

4. Wat zijn de medische risico’s van doping?
Doping kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, maar met professionele begeleiding kunnen sommige risico’s beheerd worden.

Video over de Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

https://www.youtube.com/watch?v=JSyQ4YPF-rs

Categorieën
Seizoen 9 Sportvoeding

172. Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

Home » Afleveringen

Dit is een 172e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we dieper in het onderwerp eiwitinname, een essentiële factor voor sterke spieren. We ontrafelen misvattingen rond de benodigde hoeveelheid en timing van eiwitinname voor sporters.

Vaak hoor je dat 25 gram eiwit direct na inspanning het beste is, maar is dit wel correct? We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten en geven antwoord op vragen als: Hoeveel eiwit moet je eten, en maakt het uit of dit plantaardig of dierlijk is?

Ook delen we praktische tips om niet te spastisch om te gaan met voeding.

Door onze ervaringen en kennis te delen, hopen we jou als luisteraar beter te laten presteren en bewust te maken van de feiten en fabels rondom eiwitinname.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hoeveel eiwit moet ik na mijn training innemen?
Het idee dat je precies 25 gram eiwit moet innemen is achterhaald. Recente studies tonen aan dat het lichaam ook grotere hoeveelheden kan verwerken en gebruiken voor spieropbouw.

2. Maakt het uit of mijn eiwitten plantaardig of dierlijk zijn?
Zowel plantaardige als dierlijke eiwitten kunnen bijdragen aan spierherstel en -opbouw, al vereist plantaardige eiwitinname meer variatie en aandacht voor voldoende inname van alle essentiële aminozuren.

3. Is er een limiet aan de hoeveelheid eiwit die mijn lichaam kan opnemen?
Nieuwe inzichten suggereren dat het lichaam meer dan de vaak genoemde 25 gram per portie kan opnemen en gebruiken, vooral na inspanning.

4. Hoe vaak moet ik eiwitten eten op een dag?
De verdeling van eiwit over de dag is belangrijk, maar fixeer je niet op strikte regels. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon dat past bij jouw sportieve activiteiten.

Video over sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

https://www.youtube.com/watch?v=vkTPf6ulr_Q

Categorieën
Seizoen 9 Wielrennen

171. Slimmer fietsen met een bikefit: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is een 171e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer fietsen met een bikefit: zinvol of onzin?

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we in de wereld van bikefitting. We verkennen of het zinvol of onzin is om je fiets perfect af te stellen voor urenlang comfort op de fiets. Vaak zorgt een verkeerde afstelling voor pijntjes, maar is bikefitting de oplossing?

We delen onze eigen ervaringen en duiken in de wetenschap achter bikefitting. Met behulp van expert Guido Vroemen ontrafelen we de complexiteit van een goede fietsafstelling.

Of je nu een amateur bent of een ervaren sporter, deze aflevering geeft je inzichten in hoe je jouw fietsprestaties kunt verbeteren en blessures kunt voorkomen.

Ontdek samen met ons of een bikefit de investering waard is en hoe je zelfs met een beperkt budget je fietservaring kunt optimaliseren.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat is bikefitting?
Bikefitting is het proces van het afstellen van je fiets om een optimale rijhouding te bereiken, gericht op comfort, efficiëntie, en het voorkomen van blessures.

2. Is bikefitting alleen voor professionals?
Nee, bikefitting is waardevol voor elke fietser, ongeacht het niveau, om comfort te verhogen en prestaties te verbeteren.

3. Wat zijn de voordelen van een goede bikefit?
Een goede bikefit vermindert de kans op blessures, verhoogt het comfort en de efficiëntie op de fiets, en kan zelfs je trapkracht verbeteren.

4. Hoe weet ik of mijn fiets goed is afgesteld?
Een professionele bikefitter kan dit beoordelen, maar basisindicatoren zijn onder andere de juiste zadelhoogte, reach, en hoek van de knieën tijdens het trappen.

Video over slimmer fietsen met een bikefit: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=07phITL4CiE

Categorieën
Interview met gast Seizoen 9

170. Slimmer presteren in Parijs: over roeien met Matthias Verstraelen

Home » Afleveringen

Dit is een 170e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren in Parijs: over roeien met Matthias Verstraelen

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we diep in de wereld van het roeien, met speciale aandacht voor de Nederlandse roeiploeg die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Parijs. We hebben de eer om Matthias Verstraelen, een ‘embedded scientist’ bij de Nederlandse Roeibond, te verwelkomen om zijn inzichten en ervaringen met ons te delen.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe topsporters zich voorbereiden op het grootste sportevenement ter wereld, dan is dit je kans op een kijkje achter de schermen.

Wordt het belang van krachttraining overschat?

Een van de opvallende uitspraken van Matthias gaat over het belang van krachttraining in roeiprogramma’s. Matthias geeft aan dat hoewel kracht belangrijk is, het soms ook overschat kan worden. Het gaat niet alleen om brute kracht, maar ook om techniek, uithoudingsvermogen, en de wetenschap achter efficiënt roeien. We bespreken ook de nieuwste innovaties in de roeisport, waaronder de rol van data-analyse en technologische hulpmiddelen die roeiers en coaches helpen bij het optimaliseren van prestaties.

Mentale kracht voor roeiers

Een ander belangrijk onderwerp is de mentale voorbereiding. Roeien op Olympisch niveau vereist niet alleen fysieke, maar ook mentale kracht. Het omgaan met druk, het behouden van focus en het opbouwen van een teamgeest zijn essentieel voor succes.

We delen praktische tips die niet alleen nuttig zijn voor de elite, maar ook voor de amateursporter die zijn prestaties naar een hoger niveau wil tillen.

De Olympische Spelen volgen wordt boeiender

Deze aflevering is een must-listen voor iedereen die geïnteresseerd is in de roeisport, of je nu zelf roeit, fan bent van de Olympische Spelen, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat er komt kijken bij de voorbereiding van topatleten.

We hopen dat je geïnspireerd raakt door de verhalen en adviezen van Matthias en dat je praktische inzichten meeneemt die je kunt toepassen in je eigen sportieve avonturen.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hoe belangrijk is krachttraining voor roeiers?
Krachttraining is belangrijk, maar moet in balans zijn met techniek en uithoudingsvermogen. Het draait niet alleen om kracht, maar ook om hoe je die kracht efficiënt gebruikt.

2. Welke innovaties spelen een rol in de roeisport?
Innovaties zoals data-analyse en technologische hulpmiddelen helpen bij het verbeteren van technieken en strategieën, waardoor roeiers en coaches prestaties kunnen optimaliseren.

3. Hoe bereiden roeiers zich mentaal voor op de Olympische Spelen?
Mentale voorbereiding omvat het omgaan met druk, focus behouden en teamgeest opbouwen. Deze elementen zijn cruciaal voor succes op het hoogste niveau.

4. Wat kunnen amateursporters leren van de aanpak van topsporters?
Amateursporters kunnen leren over het belang van een gebalanceerde training, het gebruik van technologie voor prestatieverbetering, en mentale voorbereidingstechnieken.

Video over slimmer presteren in Parijs: over roeien met Matthias Verstraelen

https://www.youtube.com/watch?v=CFFvzvLDCrk

Categorieën
Hardlopen Seizoen 9 Sportvoeding Tips marathon Training en herstel

169. Steken in de zij: wat is het en wat kun je eraan doen?

Home » Afleveringen

Dit is een 169e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Steken in de zij: wat is het en wat kun je eraan doen?

INLEIDING:

In aflevering 169 van de Slimmer Presteren Podcast duiken Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen in het veelvoorkomende maar slecht begrepen fenomeen van steken in de zij. Dit ongemak, ook bekend als ETAP, treft veel sporters, van hardlopers tot zwemmers en ruiters.

De podcast verkent de mogelijke oorzaken van deze pijn, die kunnen variëren van problemen met je gastro-intestinale systeem tot houdingsgerelateerde factoren en vermoeidheid van je middenrif.

Ondanks het gebrek aan een eenduidige verklaring voor de oorzaak van steken in de zij, bieden we een aantal praktische tips om het ongemak te verminderen. Dat kan zijn aanpassingen in voeding en hydratatie, het verbeteren van je lichaamshouding, en/of ademhalingstechnieken.

We benadrukken het belang van persoonlijke ervaring en experimentatie bij het vinden van effectieve oplossingen voor steken in de zij, gezien het onvoorspelbare en individuele karakter ervan.

De vraag van Lidwien, waar het allemaal mee begon:

Ik heb een vraag voor jullie, waar ik tot nu toe van niemand een bevredigd antwoord op heb gekregen:

Tijdens wedstrijden krijg ik altijd steken in mijn rechterzij. Het maakt niet uit of de wedstrijden lang of kort zijn. Een goede warming-up zorgt ervoor dat de steken wat later komen, maar ze komen altijd. Meestal op de helft gek genoeg.

Wat heb ik tot nu toe al geprobeerd?
– rechterop gaan lopen (langlopen)
– krachtig uitademen
– niet al te snel starten
– adem vanuit de buik
– pompen met de handen
– gas terug, dus langzamer lopen

Uiteindelijk wordt het minder, maar weg gaat het meestal niet. Bij trainingen heb ik dit nooit en het is weg zodra ik klaar ben met de wedstrijd. Het gebeurt ook bij wedstrijden waar ik me niet druk om maak.

Ik loop al een jaar of 25 en 3x per week. Ook loop ik bij een atletiekvereniging en heb ook wedstrijdervaring. Ik ben 68 jaar, dus best oud al😊. Steken in de zij rechts hebben met de lever te maken en links met de milt.

Allemaal leuk om te weten, maar hoe kan ik wedstrijden lopen zonder dat ik steken krijg? Vroeger had ik dit niet of minder.

Ik hoop dat jullie hier een antwoord op hebben. O, de lever heeft met drinken van alcohol te maken, maar ik drink niet en ben verder ook gezond😀.

De mail van Luisteraar Lidwien in onze inbox

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat zijn steken in de zij?
Steken in de zij, ook bekend als Exercise-Related Transient Abdominal Pain (ETAP), zijn pijnlijke sensaties in de buik die vaak voorkomen tijdens fysieke inspanning.

2. Bij welke sporten komen steken in de zij het meest voor?
Steken in de zij komen veel voor bij hardlopers, zwemmers, en ruiters, maar kunnen in principe bij elke sportactiviteit optreden.

3. Wat zijn mogelijke oorzaken van steken in de zij?
De exacte oorzaak is onbekend, maar theorieën suggereren dat het te maken kan hebben met het gastro-intestinale systeem, de houding tijdens het sporten, en vermoeidheid van het middenrif.

4. Wat kun je doen tegen steken in de zij?
Aanbevolen strategieën omvatten het verbeteren van de houding, aanpassen van het eet- en drinkpatroon voor het sporten, en specifieke ademhalingstechnieken toepassen.

Video over steken in de zij: wat is het en wat kun je eraan doen?

https://www.youtube.com/watch?v=p1rETtDKFxk

Categorieën
hardloopschoenen Hardlopen Seizoen 9

Review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen: Comfort ontmoet duurzaamheid

Home » Afleveringen

Dit is een BONUS aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen: Comfort ontmoet duurzaamheid

INLEIDING:

In deze bonusaflevering van de Slimmer Presteren Podcast geven Gerrit en Jurgen hun eerlijke mening over de Brooks Ghost Max hardloopschoenen.

Ze bespreken hoe de schoenen presteren op verschillende ondergronden, hun comfort en stabiliteit, en de milieuvriendelijke materialen.

De schoenen worden aanbevolen voor zowel trainingen als wedstrijden, hoewel ze opmerken dat de schoenen iets zwaarder zijn. De discussie belicht ook het belang van persoonlijke voorkeur bij de keuze van hardloopschoenen. 

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat zijn de unieke kenmerken van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen?

De schoenen worden besproken in termen van comfort, stabiliteit, en gebruik van gerecyclede materialen. Ze bieden een goede demping en zijn geschikt voor zowel trails als wegen.

2. Voor wie is de Brooks Ghost Max het meest geschikt?

De podcast suggereert dat deze schoenen geschikt zijn voor een breed scala aan lopers, vanwege hun stabiliteit, comfort, en veelzijdigheid in verschillende omgevingen.

3. Wat zijn de voor- en nadelen van de Brooks Ghost Max?

Voordelen zijn onder meer de comfortabele pasvorm, goede demping, en milieuvriendelijke aspecten. Als nadeel wordt genoemd dat ze wat zwaarder kunnen zijn in vergelijking met wedstrijdschoenen.

Video over review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen: Comfort ontmoet duurzaamheid

https://www.youtube.com/watch?v=U_ATHIbNMm8

Let op: deze aflevering is tot stand gekomen nalv ‘gekregen producten’. Wij hebben 3 paar (voor Gerrit, Jurgen en Guido) Brooks Ghost Max ontvangen met als doel deze review te maken. #DeSocialCode

Categorieën
Interview met gast Masters of Movement Seizoen 8

BONUS: Slimmer presteren door te stoeien met judo bij de ASM Masters of Movement

Home » Afleveringen

Dit is een BONUS aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren door te stoeien met judo bij de ASM Masters of Movement

INLEIDING:

Duwen, trekken, tillen, sleuren, balanceren, rollen, duikelen en vallen. Het zijn uiterst belangrijke vaardigheden voor elke sporter. Wat maakt judo en stoeien zo geschikt als donorsport binnen het ASM? Dít gingen we aan den lijve ondervinden bij de laatste Masters of Movement bijeenkomst van 2023.

Wat maakt een veelzijdige en duurzame sportcarrière?

Met zijn geringe lengte van 1 meter 73 werd Boudewijn Zenden in de voetballerij regelmatig als ‘te klein’ of ‘te kwetsbaar’ beschouwd. Maar de Limburger kende uiteindelijk een lange en uiterst succesvolle carrière met opvallend weinig blessures:

Zenden was van 1994 tot 2011 professional bij topclubs als Barcelona, Chelsea en Liverpool en kwam in totaal 54 keer voor het Nederlands elftal uit. Ook opvallend: Zenden kon op alle posities aan de linkerkant van het veld uit de voeten.

Judo als een geweldige basis voor allerlei sporten

Voor Zenden is het een uitgemaakte zaak dat het veelvuldig beoefenen van judo in zijn jeugd hem hierbij als voetballer geholpen heeft. ‘Ik heb er veel aan gehad, het verbeterde me als voetballer. Je leert om je evenwicht te houden, je krachten goed te gebruiken en je val te breken’, zo vertelde hij na zijn voetbalcarrière tegenover de pers.

Zenden geeft daarin aan nooit geblesseerd te zijn geraakt bij het voetballen door verkeerd op het veld terecht te komen.

Waarom is stoeien zo’n goede vorm van bewegen?

Boudewijn Zenden wist het judoën tot zijn 16e met het voetbal te combineren. Hij haalde de zwarte band en werd kampioen van Limburg. Maar uiteindelijk lonkte het grote geld van het voetbal en haalde de scouts van PSV hem naar Eindhoven.

Waarom is het zo goed om jonge voetballers, maar eigenlijk iedereen, af en toe een potje te laten stoeien of judoën?

En hoe vul je zoiets dan optimaal in als trainer, coach of gymdocent?

In deze bonuspodcast bespreken we onze ervaringen aan de hand van de laatste ASM Masters of Movement bijeenkomst van 2023.

Zelf een keer meedoen met een bijeenkomst van ASM Masters of Movement?

Leer samen met aanvoerder Gregory Sedoc van de beste coaches, wetenschappers en medici uit binnen- en buitenland.

Stel je voor..

Je kan alles vragen aan experts om de volgende stap in je ontwikkeling te zetten.

Kijk voor meer informatie en prijzen op: https://www.athleticskillsmodel.nl/mastersofmovement/

Categorieën
hardloopschoenen Hardlopen Seizoen 8

168. Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

Home » Afleveringen

Dit is de 168e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

INLEIDING:

2023 zit er op. Weer een marathon van Rotterdam, de Uilentorenloop, zwemmen in de Amsterdamse grachten, samen naar Etten-Leur, plus een marathon aan afleveringen: we hebben opnieuw heel wat kilometers achter de rug. Tijd voor nieuwe schoenen dus, maar welke dan? En wat gaat 2024 brengen?

Wie maakt de snelste hardloopschoenen?

In ieder geval zal de ‘hardloopschoenenoorlog’ ook in het nieuwe jaar nog wel even doorgaan. Want precies vanaf gisteren 4 januari 2024 is -uiteraard met luid tromgeroffel- de nieuwe ‘superschoen’ van Nike voor de gewonde sterveling te koop.

Het prijskaartje van deze Alphafly 3 ligt rond de 320 euro. Een schijntje vergeleken met de 500 euro die je moet neertellen voor de Adidas Adizero Adios Pro Evo 1, en die naar het schijnt na 1x stevig rennen al versleten zijn.

De nieuwste generatie snelle hardloopschoenen breekt alle records

Dat sommige atleten op de Alphafly 3 inderdaad snel zullen lopen, werd begin oktober 2023 al duidelijk tijdens de marathon van Chicago. Daar liep Sifan Hassan namelijk de tweede snelste tijd op de marathon bij de vrouwen ooit, en deed Kelvin Kiptum er nog een schepje bovenop met een wereldrecord bij de mannen in een tijd van 2 uur en 35 seconden. Hassan en Kiptum liepen hun toptijden beiden op een prototype van de Alphafly 3.

Dikke zolen en meer stabiliteit voor de snelle hardloopschoenen

Logisch dus dat de Amerikaanse schoenenfabrikant snel erna een persbericht de deur uitdeed om met de grote Kerstuitgaven vooral nog even te wachten tot het nieuwe jaar. Want, zo belooft Nike, bij deze schoen is er naast het innovatieve element nóg beter naar de atleten geluisterd. De dikke zool van veerkrachtig schuim, de carbonplaat en de luchtkamertjes zijn dus gebleven; de schoen is echter nét wat comfortabeler en stabieler dan de vorige versie van de Alphafly.

Snelle hardloopschoenen worden lichter

De belangrijkste aanpassing wat betreft de prestatie zit hem wellicht gewoon in het gewicht: Nike heeft de Alphafly 3 15% lichter weten te krijgen dan de Alphafly 2. Volgens Nike zal het in 2024 dus allemaal nog sneller gaan tijdens de marathon en andere hardloopwedstrijden.

Maar wordt dit ook ondersteund door wetenschappelijke studies?

Wat hebben die de afgelopen jaren gevonden wat betreft het voordeel van de dikke zolen en de carbonplaat?

Kan een recreatieve hardloper ook profiteren van de superstappers?

We bespreken het in aflevering 168 van de Slimmer Presteren Podcast.

Video over eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

https://www.youtube.com/watch?v=HZectiiGZpg

Categorieën
Interview met gast Seizoen 8 Sport psychologie

167. Slimmer presteren onder druk: tips van Raôul Oudejans

Home » Afleveringen

Dit is de 167e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren onder druk: tips van bewegings-wetenschapper Raôul Oudejans

INLEIDING:

‘Strafschoppen…Het is en blijft een loterij.’ Maar ook de kriebels in je buik in de week vooraf, en experimenten op de dag van de wedstrijd. Wanneer de spanning toeslaat, lijkt veel van wat je geoefend hebt ineens niet meer te gelden. Wat maakt presteren onder druk zo anders? Hoe kun je hiermee omgaan en is dit te oefenen?

Een penalty nemen volgens de wetenschap is simpel

Volgens de wetenschap is het simpel: een strafschop levert altijd een doelpunt op. Mits de speler die hem neemt, zich aan drie basisvoorwaarden houdt.

Ten eerste: hij moet ervoor zorgen dat de bal de doellijn passeert op een halve meter van de paal en een halve meter onder de lat.

Ten tweede: hij moet de bal met minimaal 105 kilometer per uur schieten.

Ten derde: hij moet zijn aanloop -bestaande uit vijf tot zes stappen- beginnen op de rand van het strafschopgebied en aan komen lopen in een hoek van 20 tot 30 graden ten opzichte van de stip.

Analyseren van pogingen leidt tot duidelijk inzicht

Het is de duidelijke uitkomst van het onderzoek dat de Engelse professor Tim Cable in 2009 met zijn groep aan de Liverpool John Moores University uitvoerde.

Hierbij werden honderden strafschoppen geanalyseerd, op basis van camera’s die door televisiezender Sky Sports in het net waren geplaatst bij wedstrijden in de Premier League en de Champions League.

Hoe kun je presteren onder druk trainen?

Het lijkt dus een kwestie van oefenen voor de Nederlandse elftal spelers om ons land van het penaltytrauma te verlossen. Maar waarom gaat het dan nog steeds zo vaak mis wanneer het er echt om gaat, zoals in de eindfase van een WK of EK?

Oefenen voetballers gewoon te weinig op de strafschop of doen ze dat wellicht verkeerd?

Wat maakt presteren onder druk eigenlijk zo lastig?

Zijn er wetenschappelijk bewezen manieren om hiermee om te gaan en op te trainen?

We bespreken het in de 167e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast met Raôul Oudejans, lector Sport & Prestatiepsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam en hoofddocent bij de VU.

Video over slimmer presteren onder druk: tips van Raôul Oudejans

https://www.youtube.com/watch?v=JzoVeGsNhvw

Categorieën
Innovaties Seizoen 8 Training en herstel Wielrennen

166. Slimmer indoor wielrennen of hardlopen: waar moet je op letten?

Home » Afleveringen

Dit is de 166e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer indoor wielrennen of hardlopen: waar moet je op letten?

INLEIDING:

Het liefst trek je de natuur in wanneer je gaat trainen. Maar soms is het buiten zo bar en boos dat je binnen wil blijven. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven om thuis te fietsen, te lopen en zelfs te zwemmen. Maar doet zo’n indoor inspanning wel hetzelfde op je lichaam? Kun je binnen net zo goed trainen als buiten?

Een verrassende winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2020

‘Daar in de verte ligt de finish. We hebben nog 300 meter te gaan en dan komt Greg van Avermaet over de finish. We horen de toeterende auto’s al..’ Het is de eerste zondag in april in 2020. Traditioneel staat op het wielerprogramma de Ronde van Vlaanderen, en zoals altijd verzorgt Gio Lippens het live commentaar op NPO Radio 1. 

Indoor wielrennen is helemaal van deze tijd

Greg van Avermaet die de Ronde van Vlaanderen in 2020 wint dus. Maar wie anno nu gaat zoeken in de wielerannalen komt Van Avermaets naam helemaal niet tegen als winnaar van ‘De Hoogmis’.

Nee, Mathieu van der Poel blijkt de Ronde in 2020 op zijn naam te hebben geschreven. Wat is hier gebeurd? Een valpartij? Een dopinggevalletje? Een motortje in de fiets van ‘Gouden Greg’?

Virtuele wielrenraces als de ultieme mix tussen e-sport en inspanning

Laten we maar even naar het verdere verslag van Gio Lippens luisteren om het te snappen: ‘…En als ik dan vooruitkijk over de rug van Greg van Avermaet zie ik daar de finish liggen in Oudenaarde en dan komt hij daar over de streep waar normaal gesproken het publiek met tienduizenden verzameld is…en dan is hij over de finish als de winnaar van deze virtuele Ronde van Vlaanderen.

Greg van Avermaet, de Olympisch kampioen is binnen. Hij puft uit, hij druipt van het zweet. Ik denk dat zo meteen die dweil eroverheen moet, over die vloer…’

Is indoor trainen net zo effectief als buiten wielrennen of hardlopen?

Het was in 2020 wel een hele bijzondere editie van de Ronde die Greg van Avermaet won. De eerste virtuele editie namelijk, met dank aan het coronavirus waardoor ook profrenners voornamelijk aan hun huis gekluisterd werden en op zoek moesten naar andere manieren om te trainen en hun wedstrijden te fietsen.

Inmiddels is het virtueel wielrennen dusdanig ingeburgerd dat er op dagelijkse basis wel ergens vanuit huis aan een koers kan worden meegedaan. Maar hoe ‘echt’ is dit indoor fietsen eigenlijk?

Train je wel op dezelfde manier op een indoor smartbike dan je normaliter tijdens je rondje buiten zou doen?

En hoe zit dit als je gaat rennen op een loopband?

De Slimmer Presteren Podcast zoekt het in deze 166e aflevering voor je uit! 

In aflevering 166 hadden we het er al over: samen Zwiften 🎉 Inmiddels bestaat er een ‘Slimmer Presteren Podcast Club’ op Zwift. Doe je ook mee?

👉 zie https://www.zwift.com/clubs/617fbd2a-d900-4d9b-91e2-2749ee7cdb4e/home

En daar hoort natuurlijk ook een Whatsapp-groep bij voor vragen, tips & tricks: https://chat.whatsapp.com/KrptQG2zRfZAOiwMF2Tpz3

Het is nog even (uit-)zoeken wat leuk is om met de Zwift Club te doen. 
Hoop je daar in ieder geval een keer te zien! ☕️👋

(Als je Zwift hebt natuurlijk…nog geen Zwift en wel interesse?
Gebruik deze link om je aan te melden en we krijgen allebei een maand gratis: https://www.zwift.com/invite/cjChQYrFbq )

Video over slimmer indoor wielrennen of hardlopen: waar moet je op letten?

https://www.youtube.com/watch?v=-Os4SjVaQhA

Categorieën
Seizoen 8 Sportvoeding Training en herstel

165. Slimmer presteren met probiotica: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 165e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren met probiotica: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Wie veel sport, moet kunnen vertrouwen op gezonde darmen. Volgens de probiotica-makers kunnen drankjes of poeders met levende bacteriën hierbij helpen. Maar welke bacteriën moet je dan precies slikken? Kunnen probiotica inderdaad de sportprestatie verbeteren? En hoe zit dit met pre-biotica en post-biotica?

Je darmen als spiegel van je ziel?

Wij zijn ons brein…Nee hoor, wij zijn onze hormonen…Niks ervan, wij zijn onze darmen…Wetenschappers buitelen regelmatig over elkaar heen als het gaat om het orgaan, weefsel, cel of stofje dat zij het allerbelangrijkste vinden voor het functioneren van ons lichaam (en waar zij niet geheel toevallig ook hun hele wetenschappelijke carrière aan gewijd hebben).

Gezonde darmen essentieel voor goede sportprestatie

Ook sporters hebben hier een handje van. Want een mindere prestatie zit vaak ‘tussen de oren’, een ‘motor die maar niet op gang kwam’ of een ‘drukkend gevoel in de maagstreek’. Maar van de lichamelijke ongemakken die een atleet écht in de weg kunnen zitten, zijn onwillige darmen waarschijnlijk de ergste.

Zo zal ook inmiddels oud-coureur Tom Dumoulin nog altijd beamen. De beelden van de Limburger die in de koninginnenrit tijdens de Giro 2017 opeens van zijn fiets stapte voor een sanitaire stop, gingen de wereld over en een ‘Dumoulinnetje doen’ is een gevleugelde uitspraak in de sportwereld geworden.

Helpt probiotica ook echt om slimmer te presteren?

Of Dumoulin destijds een verkeerde darmbacterie de schuld kan geven van de acute aanval van diarree waarmee hij te maken kreeg, is nog altijd onduidelijk. Een mens draagt namelijk een shitload aan bacteriën in zijn darmstelsel mee; niet alleen zijn het er ongeveer net zoveel als het totaal aantal lichaamscellen dat hij bij zich draagt, ook is de samenstelling ervan uniek voor elk individu.

Ondanks deze complexiteit zien de aanbieders van probiotica volop aanknopingspunten om via supplementen van levende bacteriën darmproblemen zoals acute diarree op de fiets te vermijden.

Maar of dit ook zo werkt?

In de 165e aflevering gaat de Slimmer Presteren Podcast op zoek naar het antwoord.

Video over slimmer presteren met probiotica: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=t0Z_ADh4wxk

Categorieën
Interview met gast Seizoen 8 Sport psychologie Training en herstel

164. Mentale risicofactoren van hardloopblessures met Special Guest Jan de Jonge

Home » Afleveringen

Dit is de 164e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Mentale risicofactoren van hardloopblessures met Special Guest Jan de Jonge

INLEIDING:

Hardlopen is gezond, laagdrempelig én plezierig. Meestal dan, want het is ook de sport met (bijna) de meeste blessures in ons land. Welke persoonlijkheidskenmerken spelen hierbij een rol? Hoe zorg je ervoor dat het hardlopen geen obsessie wordt? En kan een app je hierbij helpen?

We vragen het in aflevering 164 aan onze Special Guest, hoogleraar Arbeids- en Sportpsychologie Jan de Jonge.

Hardlopen de ‘op-1-na’ meest blessuregevoelige sport

Goed nieuws voor alle hardlopers in Nederland! In vergelijking met een jaar eerder is hun sport in 2022 geen koploper meer als het om het hoogste aantal blessures gaat. Afgaande op de cijfers van VeiligheidNL heeft veldvoetbal namelijk -net als vóór corona- het stokje overgenomen met bijna 1 miljoen blessures.

Hardloopblessures nemen wel af

Maar hardlopen blijkt nog altijd een zeer blessuregevoelige sport. In 2022 ging het om ongeveer 660 duizend ‘ongelukjes’ waardoor er tijdelijk halt gehouden moest worden. Een flinke daling wel ten opzichte van een jaar eerder, toen VeiligheidNL nog 890 duizend hardloopblessures rapporteerde.

Maar deze afname wil geenszins zeggen dat hardlopen ‘veiliger’ is geworden; tijdens corona trokken nou eenmaal meer Nederlanders -waaronder waarschijnlijk ook voetballers- de hardloopschoenen aan.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van hardloopblessures?

Hoe komt het toch dat hardlopers zo vaak een blessure oplopen? Lopen ze op het verkeerde schoeisel?

Trainen ze verkeerd?

Zijn mensen nou eenmaal niet gebouwd om veel kilometers te rennen?

Of zijn er misschien andere -bijvoorbeeld mentale- oorzaken aan te wijzen? Special Guest Jan de Jonge deed er onderzoek naar en hij vertelt erover in de 164e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. 

En dan kregen we nog getipt van vaste luisteraar Johan Neve:

Video over mentale risicofactoren van hardloopblessures met Special Guest Jan de Jonge

https://www.youtube.com/watch?v=C9LSQFcTaJ8