Categorieën
Seizoen 4

84. Jaaroverzicht 2021: wat zullen we nooit vergeten uit ons tweede jaar Slimmer Presteren Podcast?

Home » Afleveringen

Dit is de 84e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over ‘Jaaroverzicht 2021: wat zullen we nooit vergeten uit ons tweede jaar Slimmer Presteren Podcast?.

De mannen van de Slimmer Presteren Podcast hebben het geflikt: de marathon aan afleveringen is ook dit jaar weer voltooid! Wat waren de hoogtepunten van 2021 en welke afleveringen maakten het verschil?

En…wat gaan we volgend jaar eigenlijk doen?

De laatste kop koffie van 2021

De oliebollen en champagne mogen nog even wachten. Want Gerrit, Jurgen en Guido beginnen de laatste vrijdagochtend van 2021 uiteraard met het vertrouwde kopje koffie en een goed gesprek over sport, wetenschap en innovatie.

De Slimmer Presteren Podcast is een blijvertje gebleken, want ook in het tweede jaar werd 42 keer de opnameknop ingedrukt en een relevant onderwerp voor ‘slimme presteerders, die de grens tussen zin en onzin niet uit het oog willen verliezen’, besproken.

We bespreken de hoogtepunten in het jaaroverzicht 2021

De doping specials hielpen ze hierbij op gang maar eigenlijk bleek vooral cafeïne een geschikte oppepper. Het was wel nodig want ook corona bleek in 2021 een blijvertje. Gelukkig zorgden de eetwissels ervoor dat de coronakilo’s weg bleven en hielpen de herinneringen aan de eerste triatlon om de motivatie te bewaren.

Zoals in het eerste jaar werd ook nu het een en ander uitgeprobeerd en getest. Supplementen in de vorm van vitamine D, bicarbonaat, alcohol en gelatine. Muziek! Herstelmiddeltjes in de vorm van foamrollen, compressiekleding, een cooling-down, en een speciale bril om goed te slapen. Allerhande data werden verzameld om de vermoeidheid in de gaten te houden: HRV, kwalitatieve informatie, en de glucosepatch.

Ook in 2021 maakten we deze podcast samen met vele anderen

Vrienden van de show gaven handige tips en uiteraard waren er de Special Guests om ons scherp te houden. Douwe de Boer, Herman Ram, Peter Joosten, Thijs Zonneveld, Marco Knippen, Stephan van der Zwaard, Marcia Jansen, Patrick Stastra, Michiel Panhuysen, Teun van Erp, Mariska van Sprundel en Lieke Schiphof-Godart: dank!

Het leidde tot puike sportprestaties op de crosstriatlon in Renkum en de marathon van Rotterdam. Maar baas boven baas: coach Vroemen zag zijn pupil Jetze Plat 3x goud op de Paralympische Spelen binnenslepen. Maar dat hij hiermee op zijn lauweren gaat rusten, dat zeker niet.

Nieuwe opwindende plannen voor 2022

Guido gaat in 2022 namelijk een nieuw avontuur met een andere atleet aan. Wie dat is en om welk avontuur het gaat, dat hoor je in de 84e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Fijne jaarwisseling en een geweldig sportief 2022 gewenst!

Wat leuk dat je deze notities helemaal tot het einde hebt uitgelezen 😉

We zien je graag weer terug op vrijdag 11 februari in de ochtend, voor een LIVE online kop koffie tijdens de finales van de 10KM schaatsen op de Olympische Spelen in Beijing.

Video over Jaaroverzicht 2021: wat zullen we nooit vergeten uit ons tweede jaar Slimmer Presteren Podcast?

https://www.youtube.com/watch?v=CJBhXeMIvOw

Categorieën
Seizoen 4 Sportvoeding

83. Gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?

Home » Afleveringen

Dit is de 83e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?’.

Collageen vormt een belangrijke bouwsteen van pezen en is ook aanwezig in onze spieren, botten en gewrichten. Omdat gelatine een geconcentreerde vorm van collageen is, wordt het daarom aanbevolen om het lichaam te versterken en blessures te voorkomen. Maar werkt dit ook zo?

Je hoort er meer over in aflevering 83 van de Slimmer Presteren Podcast.

Bekende blessure in de knieën door problemen met kraakbeen

Het is inmiddels een bekende casus in de sportmedische literatuur. Een Amerikaanse profbasketballer -21 jaar, 2 meter lang- heeft, zoals zoveel van zijn collega’s, al jaren last van een zogeheten springersknie. Hierbij is de knieschijfpees geïrriteerd, wat resulteert in pijn aan de voorkant van de knie. Weken tot maanden rust is vaak de enige remedie, maar de kans dat het weer terugkomt blijft groot. De beschreven basketballer kampt er al sinds zijn 16e mee.

Gelatine lijkt volgens de wetenschap een oplossing om collageen te suppleren

Hij en zijn teamdokter kloppen ten einde raad aan bij de universiteit van Davis in Californië. Daar heeft onderzoeker Keith Baar wel een vernieuwend idee om de basketballer van zijn knieklachten af te brengen: een specifiek herstelprogramma om de knie sterker te maken, waarbij van te voren 15 gram gelatine in combinatie met 225 milligram vitamine C wordt geslikt.

In de praktijk gaat het gewoon om gelatinepoeder uit de supermarkt die in een groot glas jus d’orange opgelost wordt. In zijn laboratorium had Baar namelijk gevonden dat deze aanpak de aanmaak van collageen, waar peesweefsel voornamelijk uit is opgebouwd, stimuleert.

Werkt gelatine net zo goed voor iedere sporter?

Zo gezegd zo gedaan. Na 1,5 jaar is de profbasketballer van zijn kniepijn af en kan Keith Baar een mooie wetenschappelijke publicatie opschrijven. Maar of dit nu ook betekent dat iedereen met klachten aan pezen en andere collageenrijke weefsels, zoals botten en spieren, weer snel pijnvrij kan sporten door het eenvoudig slikken van gelatine en het volgen van een specifiek revalidatieprogramma, is nog maar de vraag.

We zoeken het in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast graag voor je uit.

Video over gelatine slikken voor sterkere pezen en betere prestaties: zinvol of onzin?

Categorieën
Interview met gast Seizoen 4 Sport psychologie

82. Sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart over passie om gezond te blijven sporten

Home » Afleveringen

Dit is de 82e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het met sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart over ‘Passie om gezond te blijven sporten’.

Sporten is gezond, het daagt je uit tot verbeteren, en wie weet win je zelfs een prijs of loop je een nieuw pr. Maar je moet er wel voor investeren: in materiaal, training, voeding en allerlei andere zaken die je vooruit kunnen helpen. Waar komt de passie om te sporten eigenlijk vandaan? Kun je het leren? Maar kun je er ook in doorslaan? We vragen het in de 82e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan Lieke Schiphof-Godart.

Hoe ga jij om met disruptie?

Nu de avondlockdown de komende weken doorzet, wordt ook je beoogde trainingsschema op de proef gesteld. Ga je gewoon stug door met de trainingen, ook zonder de aanwezigheid van je clubgenootjes?

Of voelt het juist wel fijn om eens een keer niet te hoeven sporten, gewoon lekker met de benen omhoog en een zak chips erbij televisie kijken? Maar snij je jezelf daarmee niet in de vingers omdat een training (of twee) overslaan je nauwkeurig in elkaar gezette schema in de war schopt? En wat te denken van je volgers op Strava, verwachten die niet dat je deze week toch zeker drie trainingen upload?

Motivatie die bijdraagt aan buitengewone sportprestaties

Motivatie om te bewegen en te trainen is een essentiële basisvoorwaarde voor elke sporter. Maar waar hij of zij die motivatie vandaan haalt kan nog wel eens verschillen tussen sporters en ook binnen een sporter zelf. Train je voor een zwemwedstrijd of heb je behoefte aan een frisse duik omdat je de hele dag binnen hebt gezeten? Ben jij een trouwe volger van een trainingsschema of ga jij alleen sporten als het je uitkomt? Sport je met anderen om jezelf met hen te vergelijken of vooral voor de gezelligheid?

Psychologie onderzoeker Lieke Schiphof deed onderzoek naar passie, perfectionisme en sportverslaving. Als Special Guest neemt ze in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast een kijkje in het innerlijk van Gerrit en Jurgen om erachter te komen waar hun motivatie om te sporten precies vandaan komt.

Zit daar misschien nog een rauw randje aan?

De Passie voor Sport en Perfectionisme vragenlijsten van Lieke Schiphof-Godart (et al)

Tijdens deze aflevering bespreken Gerrit en Jurgen met Lieke hun scores op de “Passie voor Sport” en “Perfectionisme” vragenlijsten die ze van te voren hebben ingevuld. Lieke heeft deze vragenlijsten met andere onderzoekers ontwikkeld, en naar het Nederlands vertaald.

Het liefst wil je natuurlijk een link waar je een aantal vragen beantwoordt, en dan jouw score kant-en-klaar op een presenteerblaadje krijgt. Helaas is die ’tool’ er nog niet (iemand die handig is met dit soort dingen, laat het ons weten!). Het vraagt dus even iets meer handwerk.

Hieronder zie je 2 PDF’s die Lieke heeft gepubliceerd op het onderzoeksplatform Researchgate. Je ziet daar de vragen, die je kan scoren op een schaal van 1 (helemaal oneens) tot 7 (helemaal eens).

Allereerst de vragen met betrekking tot jouw Passie voor Sport:

https://www.researchgate.net/publication/357241549_Nederlandse_vragenlijst_passie_voor_sport.

En de lijst met vragen over Perfectionisme:

https://www.researchgate.net/publication/357269811_Perfectionisme_aangepast_Schiphof-Godart_2011.

Tot zover het makkelijke deel. Om jouw score te berekenen, moet je de vragen groeperen en het gemiddelde van de bij elkaar horende vragen uitrekenen. Er zijn 3 sublijstjes voor passie (obsessief, harmonieus en mate van passie) en twee voor perfectionisme: self-oriented of socially prescribed.

Lieke schrijft ons nog: “Wat betreft die twee dimensies van perfectionisme, wordt self-oriented perfectionisme vaak gezien als positiever, omdat het gaat om je eigen standaard, en socially prescribed perfectionism als minder wenselijk omdat mensen dan een sterke druk ervaren van de anderen.”

Veel plezier, en laat in de reacties vooral even weten of je nog leuke inzichten uit de test haalt (en dus of je iemand kent die hier even een tooltje van kan maken!).

Video over passie om gezond te blijven sporten met sportpsychologie onderzoeker Lieke Schiphof-Godart

Categorieën
In de media

Blijf fit met de virtuele sportclub van de best beluisterde hardlooppodcast van Nederland

Home » Afleveringen

Sportwedstrijden zijn afgelast en sportscholen moeten verplicht na 17.00 uur de deuren sluiten. Hierdoor is trainen er voor veel mensen niet meer bij. De grote hamvraag daarbij; hoe blijf je ondanks de maatregelen fit en bovenal gemotiveerd om aan je conditie te werken? Het antwoord daarop is volgens duursporter Gerrit Heijkoop simpel: “Met de virtuele sportclub van de Slimmer Presteren Podcast natuurlijk!” 

Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen zetten vanuit hun Slimmer Presteren Podcast een exclusieve, virtuele sportclub op via Strava. Samen sporten is hierbij het doel, waarbij alle behaalde prestaties worden toegejuicht: “Sommige sporters delen bepaalde trainingen niet op Strava, omdat ze voor hun gevoel te langzaam gaan. Terwijl rustig hardlopen, wielrennen of zwemmen niet alleen vaak lastig is, maar ook nog eens heel slim. Binnen onze virtuele sportclub applaudisseren we dan ook voor iedereen die een sportieve prestatie levert. Zeker in deze tijden!”, aldus Van Teeffelen.

De Slimmer Presteren Podcast is met regelmaat de best beluisterde hardlooppodcast van Nederland. Heijkoop voegt toe: “We willen al onze luisteraars, die allemaal de passie voor duursporten zoals hardlopen delen, in contact brengen. Niet alleen met elkaar, maar ook met ons! En omdat we al onze podcastgasten uitnodigen voor deze virtuele sportclub, kun je ook trainingen bekijken van (voormalige) topsporters en beroemde wetenschappers. Zoals Thijs Zonneveld, Miranda Boonstra, Wouter Hoogkamer en Teun van Erp. En de trainingen van Jurgen en mij staan er natuurlijk ook tussen.”

Samen naar de mooiste sportevenementen

Binnen de besloten groep op Strava worden niet alleen persoonlijke trainingen gedeeld. In de toekomst wordt ook daadwerkelijk met zoveel mogelijk leden samen gesport. “Dit zal in het begin via digitale opdrachten zijn, zodat we allemaal dezelfde training volgen. Maar we willen ook fysiek samenkomen en met de Slimmer Presteren-club deelnemen aan de mooiste sportevenementen! Denk bijvoorbeeld aan de (kwart) marathon van Rotterdam, de crosstriathlon van Renkum of ons eigen event ter gelegenheid van onze 100ste aflevering in mei 2022.”

De virtuele sportclub van de Slimmer Presteren Podcast is exclusief voor vrienden van de show; abonnees die voor de prijs van één kopje koffie per maand doneren aan de podcast. Wil je ook vriend van de show worden en je aansluiten bij de besloten Slimmer Presteren-groep? Dan kan dat via https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast.

Over de Slimmer Presteren Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Zij bespreken wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie. Zo komen onder andere sportgadgets, sportvoeding en feiten en fabels van de sportpsychologie voorbij. En wordt er met de serie Doping Specials onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als je slimmer presteren nét iets te ver doorvoert. De Slimmer Presteren Podcast is te beluisteren via jouw favoriete podcast-app.