Dit is een 176e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Slimmer presteren in Parijs: over baanwielrennen met Gert Galis
INLEIDING:
De Olympische Spelen in Parijs naderen, op wie moeten we allemaal gaan letten? De Nederlandse baanwielrenners staan er in ieder geval goed voor. Wat kunnen we leren van hun aanpak? Welke rol spelen wetenschap en innovatie hierbij?
We vragen het aan onze Special Guest en ‘embedded scientist’ bij de KNWU, Gert Galis.
In deze aflevering duiken we diep in de wereld van baanwielrennen met Gert Galis, embedded scientist bij de KNWU. We onthullen hoe wetenschap en innovatie de Nederlandse baanwielrenners naar de top van de wereld hebben gedreven, vooral met het oog op de Olympische Spelen in Parijs.
Gert deelt inzichten over de cruciale rol van data-analyse, aerodynamica, en materiaalontwikkeling in het optimaliseren van prestaties.
We bespreken de verschillende baanwielrendisciplines en hoe renners zich voorbereiden op de unieke uitdagingen van elk onderdeel.
Luister naar deze aflevering voor een kijkje achter de schermen bij de wetenschap die onze atleten sneller maakt en ontdek wat jij als amateursporter hieruit kunt leren.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:
1. Wat maakt baanwielrennen uniek vergeleken met andere wielersporten?
Baanwielrennen is tactisch en dynamisch, met disciplines die variëren van sprint tot duuronderdelen, allen gekenmerkt door hoge snelheden en strategisch spel zonder het gebruik van remmen.
2. Hoe dragen wetenschap en innovatie bij aan de successen in baanwielrennen?
Door nauwgezette data-analyse, aerodynamische optimalisaties, en materiaalinnovaties kunnen renners hun prestaties verbeteren. Specifieke aanpassingen aan bijvoorbeeld het materiaal kunnen significant bijdragen aan snelheid en efficiëntie.
3. Hoe bereiden renners zich voor op de verschillende disciplines binnen het baanwielrennen?
Naast fysieke training focussen renners zich op techniek en tactiek, specifiek afgestemd op elke discipline. De keuze van materiaal en afstelling speelt hierbij een cruciale rol.
4. Wat kan een amateursporter leren van de aanpak in het baanwielrennen?
Het belang van gerichte training, het analyseren van je prestaties door data, en het belang van materiaalkeuze en afstelling kunnen amateurs helpen hun eigen prestaties te verbeteren.
Handige bronnen en links:
- Slimmer presteren in Parijs: over roeien met Matthias Verstraelen. Ontdek de geheimen achter de voorbereiding van de Nederlandse roeiploeg voor de Olympische Spelen in Parijs. Luister naar inzichten van Matthias Verstraelen over training, techniek en mentale kracht. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/slimmer-presteren-in-parijs-over-roeien-met-matthias-verstraelen/
- Aflevering 135 over de anaerobe tank: Als het heuvelop gaat, of je meewil met een demarrage, komt de anaerobe tank goed van pas. Hoe zorg je ervoor dat die goed gevuld is en niet te snel leeg raakt? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/135-slimmer-je-anaerobe-tank-inzetten-hoe-doe-je-dat/
- Aflevering 77 met ‘wielerwetenschapper’ Teun van Erp:
- Teun van Erp stond als een van de eersten aan de wieg van de wetenschappelijke revolutie in het wielrennen. Hoe zorgt hij ervoor dat wielrenners slimmer kunnen presteren? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/77-special-guest-teun-van-erp-wetenschapper-in-het-wielerpeloton/
- Aflevering 139 over de ‘ideale’ trapbeweging en cadans bij het fietsen: Waarom verschilt de trapfrequentie tussen wielrenners zoveel? Wat is de optimale cadans eigenlijk en kun je die trainen? En hoe zorg je ervoor dat je zo efficiënt mogelijk de pedalen rondtrapt? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/139-je-trapbeweging-op-de-fiets-trainen-zit-er-dans-in-je-cadans/
- Reportage over de carbon schoenen van Lavreysen: https://www.trouw.nl/sport/in-friese-schuur-wordt-anatomisch-foutje-bij-baanrenner-harrie-lavreysen-gecorrigeerd~b8bb1b77/
- Wetenschappelijk artikel van Galis (met Teun van Erp) over het meten van de CdA waarde op de baan met de Notio Kinect: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33590804/
- 📷 Credit thumbnail photo by Kjetil Birkedal Pedersen: https://www.birkedal.photo/