Categorieën
Interview met gast Seizoen 8 Sport psychologie

167. Slimmer presteren onder druk: tips van Raôul Oudejans

Wat maakt presteren onder druk zo anders? Hoe kun je hiermee omgaan en is dit te oefenen? We vragen het bewegingswetenschapper Raôul Oudejans.

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 167. Slimmer presteren onder druk: tips van Raôul Oudejans

Dit is de 167e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren onder druk: tips van bewegings-wetenschapper Raôul Oudejans

INLEIDING:

‘Strafschoppen…Het is en blijft een loterij.’ Maar ook de kriebels in je buik in de week vooraf, en experimenten op de dag van de wedstrijd. Wanneer de spanning toeslaat, lijkt veel van wat je geoefend hebt ineens niet meer te gelden. Wat maakt presteren onder druk zo anders? Hoe kun je hiermee omgaan en is dit te oefenen?

Een penalty nemen volgens de wetenschap is simpel

Volgens de wetenschap is het simpel: een strafschop levert altijd een doelpunt op. Mits de speler die hem neemt, zich aan drie basisvoorwaarden houdt.

Ten eerste: hij moet ervoor zorgen dat de bal de doellijn passeert op een halve meter van de paal en een halve meter onder de lat.

Ten tweede: hij moet de bal met minimaal 105 kilometer per uur schieten.

Ten derde: hij moet zijn aanloop -bestaande uit vijf tot zes stappen- beginnen op de rand van het strafschopgebied en aan komen lopen in een hoek van 20 tot 30 graden ten opzichte van de stip.

Analyseren van pogingen leidt tot duidelijk inzicht

Het is de duidelijke uitkomst van het onderzoek dat de Engelse professor Tim Cable in 2009 met zijn groep aan de Liverpool John Moores University uitvoerde.

Hierbij werden honderden strafschoppen geanalyseerd, op basis van camera’s die door televisiezender Sky Sports in het net waren geplaatst bij wedstrijden in de Premier League en de Champions League.

Hoe kun je presteren onder druk trainen?

Het lijkt dus een kwestie van oefenen voor de Nederlandse elftal spelers om ons land van het penaltytrauma te verlossen. Maar waarom gaat het dan nog steeds zo vaak mis wanneer het er echt om gaat, zoals in de eindfase van een WK of EK?

Oefenen voetballers gewoon te weinig op de strafschop of doen ze dat wellicht verkeerd?

Wat maakt presteren onder druk eigenlijk zo lastig?

Zijn er wetenschappelijk bewezen manieren om hiermee om te gaan en op te trainen?

We bespreken het in de 167e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast met Raôul Oudejans, lector Sport & Prestatiepsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam en hoofddocent bij de VU.

Video over slimmer presteren onder druk: tips van Raôul Oudejans

https://www.youtube.com/watch?v=JzoVeGsNhvw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *