Categorieën
Hardlopen Seizoen 8 Sport psychologie Training marathon

163. De runner’s high: bestaat die nou écht?

Hoe bereik je tijdens het sporten een ‘runner’s high’ en kan iedereen ervan profiteren? We zoeken het uit in de 163e aflevering van de Slimmer Presteren podcast.

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 163. De runner’s high: bestaat die nou écht?

Dit is de 163e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

De runner’s high: bestaat die nou écht?

INLEIDING:

Terwijl in het eerste uur van je race nog van alles aan je lijf zeurt, lijken op een gegeven moment alle pijntjes verdwenen te zijn. Je hebt bijna het gevoel te zweven en denkt nog uren door te kunnen gaan. Hoe bereik je tijdens het sporten een ‘runner’s high’ en kan iedereen ervan profiteren?

Een wielrenner die goed om kon gaan met pijn

‘Als je geen pijn voelt, dan ga je niet hard genoeg.’ Het is een uitspraak die Annemiek van Vleuten regelmatig tegenover de pers deed tijdens haar succesvolle carrière. Wie dus op een fiets, hardloopschoenen of schaatsen sneller bij de finish wil zijn dan de concurrenten moet slim weten om te gaan met de pijn.

Van Vleuten deed dat op een bewonderenswaardige wijze toen ze in 2022 in Australië wereldkampioene op de weg werd…ondanks een breukje in haar elleboog vanwege een val tijdens de gemengde tijdrit een paar dagen eerder.

Pijn kun je vergeten tijdens inspanning

Hoe Van Vleuten het zelf ervaarde, vertelde ze later aan een verslaggever van de Volkskrant. ‘Ik ben op het eind op de pedalen gaan staan, want dan kun je altijd net effe ietsjes harder. Ik wilde mezelf achteraf niet kunnen verwijten dat het was mislukt omdat ik niet ging staan. Eigenlijk ben je dan niet meer met die pijn bezig.’

Kortom, het had er alles van weg dat Van Vleuten de pijn wist weg te stoppen en er geen noemenswaardige last meer van had in de finale.

Welke stof zorgt voor de Runner’s High die zo verzachtend werkt

Van Vleuten is niet uniek in haar ervaring. Talloos zijn de verhalen van wielrenners, hardlopers en triatleten die aangeven dat ze tijdens een wedstrijd de pijn niet meer voelen maar juist overmand raken door een gevoel van euforie.

Hoe zit dit precies?

Zorgt inspanning inderdaad voor een gelukzalig gevoel en welke stofjes spelen hier dan een rol bij?

Aflevering 163 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar het antwoord.

Video over de runner’s high: bestaat die nou écht?

https://www.youtube.com/watch?v=HFGmM-bsHcI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *