Categorieën
Seizoen 7 Training en herstel

134. Slimmer hardlopen na het fietsen: hoe doe je een goede ‘Brick Training’?

Wat maakt bij de triathlon de overgang van fietsen naar lopen eigenlijk zo lastig? Kun je het trainen en hoe doe je zo’n ‘brick training’ dan?

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 134. Slimmer hardlopen na het fietsen: hoe doe je een goede ‘Brick Training’?

Dit is de 134e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:

Slimmer hardlopen na het fietsen: hoe doe je een goede ‘Brick Training’?

INLEIDING:

De overgang van het fietsen naar het lopen is voor de meeste triatleten een hel. Wat maakt dit eigenlijk zo lastig? Kun je het trainen en hoe doe je zo’n ‘brick training’ dan? En heeft wisselkoning Gerrit misschien nog tips?

Wielrennes die hardlopen worden snel beter

Wielrenners die regelmatig tussen het fietsen door hun hardloopschoenen aantrekken zijn tegenwoordig geen zeldzaamheid meer. Zo verbaasde Tom Dumoulin de hardloopwereld in 2021 met een tweede plek op de 10 kilometer van Maastricht.

Ook de eerste training van Wout van Aert de dag na zijn nederlaag in Milaan-Sanremo afgelopen maart was een 10 kilometer loopje. Zijn gemiddelde van ruim 13 kilometer per uur doet tevens vermoeden dat de Belg weinig last had van de 298 kilometer die hij de dag ervoor gefietst had.

Mathieu van der Poel maakte het nog bonter: na de door hem gewonnen Vestingcross van Hulst vorig jaar rende hij bij thuiskomst nog ‘even’ een rondje van 7 kilometer in een straf tempo van 3 minuut 50 per kilometer.

Hoe voelen je benen bij een ‘brick training’?

Hoe indrukwekkend het is wat Dumoulin, Van Aert en Van der Poel al lopend op de mat leggen, menig triatleet zal bij hun prestaties een kritische noot kraken. “Ja, wanneer ik eerst heel rustig kan bijkomen van het fietsen, dan gaat het hardlopen mij ook makkelijk af. Maar het wordt juist uitdagend wanneer je direct ná het fietsen moet rennen. Want je benen voelen als rubber aan, probeer dan maar eens hard te gaan.”

Wat kun je doen om beter te wisselen van wielrennen naar hardlopen?

Waarom voelt de overgang van wielrennen naar hardlopen zo zwaar? Waarom is de ene triatleet veel sneller in de T2 wissel dan de ander? Maakt de positie op de fiets iets uit?

In aflevering 134 van de Slimmer Presteren Podcast gaan Jurgen en Gerrit op zoek naar antwoorden vanuit de wetenschap en hun eigen ervaring.

Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ vragen ze hoe de triatleten die Guido onder zijn hoede heeft, dit lastige onderdeel aanpakken.

Video over slimmer hardlopen na het fietsen: hoe doe je een goede ‘Brick Training’?

https://www.youtube.com/watch?v=o0rUQ8JyizI

2 reacties op “134. Slimmer hardlopen na het fietsen: hoe doe je een goede ‘Brick Training’?”

Leuk onderwerp en erg nuttig voor de fanatieke triatleet!
Eindelijk ook antwoord op een van mijn aangedragen vragen mbt voordelen van midfoot cleat positie op het lopen na het fietsen.
Nog een paar vragen te gaan, keep them coming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *