Categorieën
Interview met gast Seizoen 6 Sportvoeding

115. Innovaties in sportvoeding met Armand Bettonviel

Als het om innovaties gaat, zit de sportvoedingsindustrie niet stil. Maar welke vernieuwingen in voeding kunnen een atleet echt beter laten presteren? We vragen het onze Special Guest, de voedingsstrateeg betrokken bij het sub-2 uur project van Eliud Kipchoge en op dit moment van TeamNL: Armand Bettonviel.

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 115. Innovaties in sportvoeding met Armand Bettonviel

Dit is de 115e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Innovaties in sportvoeding met Armand Bettonviel, voedingsstrateeg van o.a. TeamNL en Kipchoge

INLEIDING:

Ketonen in een drankje en suikergelletjes gemaakt met behulp van hydrogeltechnologie. Een sensor op je bovenarm om continu glucose te meten tijdens het sporten. Als het om innovaties gaat, zit de sportvoedingsindustrie niet stil. Maar welke vernieuwingen in voeding kunnen een atleet écht beter laten presteren?

We vragen het onze Special Guest, de voedingsstrateeg betrokken bij het sub-2 uur project van Eliud Kipchoge en op dit moment van TeamNL: Armand Bettonviel.

Bij de Sub-2 Marathon was een gedetailleerd voedingsplan cruciaal

Niet alleen Eliud Kipchoge leverde een topprestatie afgelopen 25 september, toen hij in Berlijn zijn eigen wereldrecord op de marathon met een halve minuut verbeterde. Ook zijn ‘flessenman’, de 56-jarige amateurtriatleet Claus Henning-Schulke, deed dit. De Duitser wist namelijk in een soepele beweging zonder hapering en oponthoud Kipchoge op alle dertien hulpposten van zijn persoonlijke bidon te voorzien.

Het gaat om de details in sportvoeding

Het is geenszins een makkie, aldus Henning-Schulke. “Je moet je voorstellen dat ze met meer dan 20 kilometer per uur aankomen. Je moet oogcontact houden. Ziet hij me? Dan overhandig je hem de fles, die pakt hij vervolgens. Elke keer word ik blij als het overhandigen is gelukt. Vervolgens ren ik naar de fiets en race ik naar de volgende waterpost 5 kilometer verderop.

Hierbij moet ik slalommen om allerlei obstakels en andere fietsers. Ik moet dus flink doortrappen voor de volgende waterpost, 5 kilometer verderop. Na de wedstrijd ben ik behoorlijk uitgeput”, zo viel te lezen op de site van Runnersworld een paar dagen na de Berlijnse marathon.

Verschillende innovaties in het werk van Armand Bettonviel

Het aanreiken van de bidons op het juiste moment is uiteraard één ding, veel belangrijker is het uitdoktoren van de plekken waar dat moet gebeuren en wat precies de samenstelling van de inhoud van de bidons moet zijn. Het is het uitdagende werk van Armand Bettonviel, die als voedingsdeskundige de laatste jaren betrokken is bij Kipchoge.

Armand Bettonviel was betrokken bij TeamNL op 14 Olympische Spelen

Maar niet alleen bij de Keniaan: Bettonviel stond inmiddels tijdens 14 Olympische Spelen een groot aantal TeamNL atleten -waaronder Dafne Schippers, Sifan Hassan en Ireen Wüst- bij in hun voedingsstrategie.

Genoeg aanleiding om Armand Bettonviel als Special Guest in de 115e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast te verwelkomen.

Video over Innovaties in sportvoeding met Armand Bettonviel

https://www.youtube.com/watch?v=SKwabJX0uqE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *