Categorieën
Marathon Seizoen 6 Sport psychologie Tips marathon

113. Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om?

Midden in je triathlon of marathon, slaat ineens het noodlot toe: je lijf wil niet meer. Hoe kan zoiets gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat het een volgende keer wél goed gaat? We vragen het aan de wielren-psycholoog: Jens van Lier.

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 113. Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om?

Dit is de 113e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om? Met sportpsycholoog Jens van Lier

INLEIDING:

Eindelijk is het dan zover: dé wedstrijd waar jij je zinnen op hebt gezet, gaat van start. Je voorbereiding is zó goed geweest dat een hoge klassering en een PR haalbaar zijn. Maar terwijl lange tijd alles op rolletjes loopt, slaat ineens het noodlot toe: je lijf wil niet meer. Hoe kan zoiets gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat het een volgende keer wél goed gaat? We vragen het in de 113e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan dé wielrenpsycholoog: Jens van Lier.

Je kop tegen je lijf

“Ik had de benen niet” is met de stip het meest gegeven antwoord van een wielrenner, triatleet of marathonloper wanneer hem of haar gevraagd wordt naar een verklaring voor een tegenvallende prestatie. Omdat er meestal niet wordt doorgevraagd (‘Hoe kan dit dan?’, ‘Had je gisteren de benen dan nog wel?’, ‘Waar ben je ze precies kwijtgeraakt’, ‘Had je geen reservebenen meegenomen’) lijkt het leveren van een goede sportprestatie volgens dit gegeven dan ook eenvoudig: zorg voor topbenen op de dag dat het moet gebeuren.

Alle seinen staan op groen

Oké, dan doen we dat. Trainen doen we strak volgens het schema dat de coach ons heeft voorgeschreven. Volgens het sportboekje eten we en laten we de alcohol de laatste week staan. We gaan op tijd naar bed en skippen de leuke feestjes. Ook laten we onszelf eens goed verwennen door de sportmasseur, brengen de fiets voor een upgrade naar de fietsenmaker en kopen alsnog de nieuwste schoenen met dikke zolen en een carbonplaat.

En zie daar: onze benen worden sterker en sterker, en voelen steeds beter en beter. Ook de data van de vermogensmeter op de fiets of de hardloopschoen bevestigen het: we zijn in een bloedvorm. Niets staat een podiumplek of persoonlijk record nog in de weg, want de benen zijn top!

En toch niet de prestatie die je hoopte

Maar oh jee: tijdens de race doen de benen niet zoals ze zouden moeten doen. Hoe dit in godsnaam mogelijk is en hoe je hiermee om moet gaan als sporter bespreken we in de 113e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast met onze ‘Special Guest’: wielren-psychologoog Jens van Lier.

Video over Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om? Met sportpsycholoog Jens van Lier

https://www.youtube.com/watch?v=Yqooz4FIk5w

4 reacties op “113. Totale instorting tijdens de race: hoe ga je daar mee om?”

Hoi Gerrit en Jurgen,

Wat een superinteressant onderwerp weer! En ook erg tof dat je jezelf onder de loep legt met herkenbare situaties. Ik ben geïnteresseerd om het boek van Jens aan mijn collectie toe te voegen. Kom ik nog in aanmerking voor een kortingscode?
Groet Raúl

Hoi Raúl,
wat leuk dat je reageert! Zoals we in de aflevering vertellen: kwestie van even een mail sturen naar ‘het bekende adres’. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *