Categorieën
Seizoen 9 Sportvoeding

172. Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

Een sporter die sterke spieren wil krijgen, moet trainen en eiwitten eten. “Meteen na de inspanning 25 gram, liefst als zuivel en vlees” hoor je dan vaak. Maar klopt dit eigenlijk wel? Hoeveel en wanneer moet je je eiwitten eten? Mag dat ook plantaardig zijn of krijg je dan te weinig binnen? Wat zijn de laatste wetenschappelijke inzichten?

Home » Afleveringen » Seizoen 9 » 172. Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

Dit is een 172e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

INLEIDING:

In deze aflevering duiken we dieper in het onderwerp eiwitinname, een essentiële factor voor sterke spieren. We ontrafelen misvattingen rond de benodigde hoeveelheid en timing van eiwitinname voor sporters.

Vaak hoor je dat 25 gram eiwit direct na inspanning het beste is, maar is dit wel correct? We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten en geven antwoord op vragen als: Hoeveel eiwit moet je eten, en maakt het uit of dit plantaardig of dierlijk is?

Ook delen we praktische tips om niet te spastisch om te gaan met voeding.

Door onze ervaringen en kennis te delen, hopen we jou als luisteraar beter te laten presteren en bewust te maken van de feiten en fabels rondom eiwitinname.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Hoeveel eiwit moet ik na mijn training innemen?
Het idee dat je precies 25 gram eiwit moet innemen is achterhaald. Recente studies tonen aan dat het lichaam ook grotere hoeveelheden kan verwerken en gebruiken voor spieropbouw.

2. Maakt het uit of mijn eiwitten plantaardig of dierlijk zijn?
Zowel plantaardige als dierlijke eiwitten kunnen bijdragen aan spierherstel en -opbouw, al vereist plantaardige eiwitinname meer variatie en aandacht voor voldoende inname van alle essentiële aminozuren.

3. Is er een limiet aan de hoeveelheid eiwit die mijn lichaam kan opnemen?
Nieuwe inzichten suggereren dat het lichaam meer dan de vaak genoemde 25 gram per portie kan opnemen en gebruiken, vooral na inspanning.

4. Hoe vaak moet ik eiwitten eten op een dag?
De verdeling van eiwit over de dag is belangrijk, maar fixeer je niet op strikte regels. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon dat past bij jouw sportieve activiteiten.

Video over sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

https://www.youtube.com/watch?v=vkTPf6ulr_Q

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *