Categorieën
Seizoen 8 Sportvoeding

151. Slimmer presteren met kersensap: zinvol of onzin?

Zijn anti-oxidanten misschien het geheim achter het succes van de Jumbo-Visma ploeg? Of had Vingegaard gewoon zin in een frisse fruitdrank? Wat zit er precies in kersensap en kan een atleet hier baat bij hebben?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 151. Slimmer presteren met kersensap: zinvol of onzin?

Dit is de 151e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren met kersensap: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Niet alleen Jonas Vingegaard’s prestaties op de fiets spraken tijdens de afgelopen Tour tot de verbeelding, ook de razendsnelle manier waarop hij een fles kersensap ná de rit wegklokte viel de wielerfans op. 

Zijn anti-oxidanten misschien het geheim achter het succes van de Jumbo-Visma ploeg?

Of had Vingegaard gewoon zin in een frisse fruitdrank?

Wat zit er precies in kersensap en kan een atleet hier baat bij hebben?

Video over slimmer presteren met kersensap: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=LraQbUSJncw

8 reacties op “151. Slimmer presteren met kersensap: zinvol of onzin?”

Hi mannen van de podcast en alle luisteraars,

Guido gaf aan dat zijn sporters geen kersensap zeggen te gebruiken. Ik zie hier in de VS dat het veel gebruikt wordt (zie linkje naar het artikel hieronder, kijk in Table 2 naar Tart Cherry Juice). In het totaal 39% van de student-athleten aan Arizona State University zeggen het sap te gebruiken.
Belangrijke toevoeging daarbij, het sap staat hier standaard in de koeling op de trainingslocaties, dus het is ook gemakkelijk toegankelijk.

Overigens, ook in later ook in nog niet gepubliceerd vervolg onderzoek bij 6 verschillende universiteiten zag ik een rapportage van 36%. Het niveau van deze sporters is serieus, vergelijkbaar met onze regionale trainingcentra in Nederland waarbij de leeftijd van de sporters ligt tussen 18-24 jaar.

Met vriendelijke groet,

Floris Wardenaar

Beste Floris, dank voor je aanvulling. Dat zijn inderdaad serieus andere getallen dan in Guido’s ‘quick en dirty’ onderzoekje bij zijn eigen atleten. Sowieso weet ik niet of hier in NL al serieus onderzoek naar gedaan is; ergens vermoed ik dat atleten hier voorzichtiger zijn dan in de VS wat betreft het gebruik van supplementen (waaronder kersensap in welke vorm dan ook). Waarschijnlijk ben je beter op de hoogte hoogte hierover. Ook ben ik benieuwd of jij je geen zorgen baart over het substantiële gebruik van cherry tart op jouw universiteit (los van mogelijke vervuiling): het acute herstel mag dan mogelijk verbeteren, op de lange termijn zou het de spieradaptatie in de weg kunnen zitten zoals we ook in de podcast suggereren. Hoe kijk jij hier naar?

Hoi mannen,

Allereerst top om genoemd te worden als vriend van de show 😁🤙.

Het effect van kersensap werd een paar keer ‘klein’ genoemd maar dat is toch precies de ‘marginal gain’ waar topsporters naar op zoek zijn en ik mijzelf als amateur aan optrek?! 😁

En hoe fijn dat het tegenwoordig in het professionele wielrennen over bieten- en kersensap gaat om beter te worden dan wel te herstellen. Ik weet, het één sluit het ander niet uit maar ik word er wel een stuk vrolijker van!

Tot slot, ik maak mijn fiets ook schoon met ZO Schoon!

Fijn weekend en sport ze!

Vincent

Dank Vincent voor je enthousiaste reactie en nogmaals: welkom als vriend van de show. En super dat je de interactie met ons opzoekt, blijf dat vooral doen! Ik kan me bijna helemaal vinden in je opmerkingen. Bijna dan: ik zou het zonde vinden als een amateursporter zoals jij veel te veel geld uitgeeft aan een pilletje of gelletje met geconcentreerd kersensap omdat de profs dat nou eenmaal ook doen. En wanneer je er dan na een paar maanden achter komt dat je spieren niet meer verbeteren omdat dat pilletje en gelletje de trainingsadaptatie in weg zit. Word je toch net even minder vrolijk van…In ieder geval: lekker blijven sporten én goed eten!

Vincent. marginal gains kunnen inderdaad het verschil maken, maar dan moet eerst de rest optimaal zijn. En dat is het vaak niet. dus zorg eerst voor voldoende Slaap, goede voeding, gezond gewicht en lage stress. want daar zijn de grote gains te halen.

Er wordt al 20 jaar onderzoek gedaan naar het kersensap, en verschillende kersen bevatten verschillende flavonoïden. er zijn wel 8000 soorten flavonoiden die naast een functie als anti-oxidant ook nog andere effecten hebben. Daarnaast zijn er veel verschillende vormen van ROS (vrije radicalen ) dus we weten meer niet dan wel over de interacties. . Goed dat jullie concluderen dat er niet veel reden is om kersensap te nemen. al zou het indien herstel ontzettend belangrijk is wel iets kunnen doen. jumbo wil niets missen dus daarom zit dat ws in hun herstelprotocol. Dat de studenten in de Vs veelvuldig kersensap nemen is waarschijnlijk kopieergedrag en de fear of missing out. De beste bron over supplementen is het Australian institute of sport. zij komen tot deze conclusie. https://www.ais.gov.au/__data/assets/pdf_file/0020/1000919/36194_Sport-supplement-fact-sheets-fruit-derived-polyphenols.pdf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *