Categorieën
Marathon Seizoen 6 Training en herstel Training marathon

118. Aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

Is je trainingsschema altijd heilig of mag je er gerust van afwijken? En hoe bepaal je dat dan? Aflevering 118 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar de antwoorden.

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 118. Aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

Dit is de 118e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

INLEIDING:

Dilemma: staat er een zware intervaltraining op het programma, heb je net slecht geslapen. Wat doe je dan? Niet zeuren en gewoon gaan? Of het toch rustiger aandoen? Is je trainingsschema altijd heilig of mag je er gerust van afwijken? En hoe bepaal je dat dan? Aflevering 118 van de Slimmer Presteren Podcast gaat op zoek naar de antwoorden.

Ook professionele sporters laten het soms lopen

Sowieso waren het andere tijden en golden voor Johan Cruijff wellicht andere regels, maar ook Nederlands bekendste voetballer liep regelmatig de kantjes ervan af tijdens de trainingen. Vooral tijdens de wekelijkse conditietraining in het Amsterdam Bos, die traditioneel werd afgesloten met een rondje hardlopen om de Bosbaan, wilde Cruijff het vaak rustig aandoen.

Johan Cruijff liep de kantjes er vanaf

Cruijff wist al snel hoe van het looprondje een groot stuk afgesneden kon worden. Achteraan starten in de groep -je veters nog even moeten strikken hielp daar ook bij-, in de gaten houden waar de trainer naar aan het kijken was, en als die even niet oplette: hop, snel de bosjes in. Werkte altijd.

Je digitale trainingsschema heeft alles in de gaten

Maar tegenwoordig is het een stuk lastiger om zomaar te ontsnappen aan de training. Wearables die van alles en nog wat meten inclusief je precieze plek op de aardbol, zorgen ervoor dat de trainer of coach, of anders je clubgenoten op Strava wel, je constant in de gaten kunnen houden. ‘Hé, die lange duurtraining van je dit weekend, wat ging daar mis?’

Hoe heilig is het trainingsschema?

Bovendien: heb je jezelf er vooral niet mee als je de kantjes tijdens de training er vanaf gaat lopen, zwemmen of fietsen?

Is het ook slim om af en toe gas terug te nemen wanneer je toch niet gemotiveerd bent om te trainen?

Een keertje een intervaltraining overslaan, hoe erg is dat?

In aflevering 118 bespreken Gerrit, Guido en Jurgen het dilemma waar elke atleet regelmatig mee te maken heeft: hoe heilig is het trainingsschema?

Video over aanpassingen aan je trainingsschema: mag dat zomaar?

https://www.youtube.com/watch?v=KU6k1eUAwNQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *