Categorieën
Seizoen 5 Wielrennen

96. Presteren op hoogte: hoeveel vermogen ga je inleveren?

Hardlopen door de Alpenweiden, fietsen over de Dolomietencols. Sporten in de bergen is populair bij duursporters maar extra uitdagend vanwege de ijle lucht. Wat doet dit met de sportprestatie en kan een hoogtestage je helpen?

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 96. Presteren op hoogte: hoeveel vermogen ga je inleveren?

Dit is de 96ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Presteren op hoogte: hoeveel vermogen ga je inleveren?

INLEIDING:

Hardlopen door de Alpenweiden, fietsen over de Dolomietencols. Sporten in de bergen is populair bij duursporters maar extra uitdagend vanwege de ijle lucht. Wat doet dit met de sportprestatie en kan een hoogtestage je helpen? We bespreken het in de 96e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Sport je op hoogte of op zeeniveau?

Waren ze nou helemaal gek geworden bij het Internationaal Olympisch Comité? Het is 1963 en de machtigste organisatie op het gebied van de sport houdt haar congres in Baden-Baden. Het belangrijkste agendapunt: waar zullen de Olympische Spelen in 1968 gaan plaatsvinden? Vier steden zijn kandidaat: het Amerikaanse Detroit, de hoofdstad van Argentinië Buenos Aires, het Franse Lyon en de hoofdstad van Mexico, Mexico-Stad. 

Weliswaar kunnen de bobo’s van het IOC tijdens de vergadering niet bevroeden dat in 1968 de studentopstanden in die laatste stad zullen losbarsten. Maar waar ze in 1963 al wel van op de hoogte zijn gebracht door diverse medici, is het feit dat de Mexicaanse hoofdstad zich op een hoogte van ruim 2200 meter bevindt. Die ijle lucht gaat voor drama’s zorgen, zo wordt gevreesd. Onni Niskanen, de Zweedse trainer van Abebe Bikila, denkt zelfs dat er doden gaan vallen als het IOC kiest voor Mexico-Stad.

Je geboortegrond maakt meer uit dan je denkt

Ondanks die waarschuwing wordt Mexico-Stad gekozen als gastheer van de Olympische Spelen in 1968. Doden vallen er niet tijdens het toernooi, althans niet op de Olympische velden zelf. Maar het wordt tijdens deze eerste Spelen op serieuze hoogte wel duidelijk dat ijle lucht een grote invloed op de sportprestatie uitoefent.

Zo winnen Afrikaanse atleten alle loopnummers boven de 800 meter, terwijl op de sprintnummers vele records sneuvelen. De 100 meter bijvoorbeeld, waarbij de Amerikaan Jim Hines als eerste de 10 seconden-barrière weet te slechten. De meest opzienbarende atletiekprestatie wordt geleverd door zijn landgenoot Bob Beamon: die verbetert het wereldrecord bij het verspringen met meer dan een halve meter en brengt het op 8 meter en 90 centimeter.

Het effect van hoogte en ijle lucht op je sportprestatie

Sinds 1968 is de wetenschappelijke kennis op het gebied van ijle lucht op de sportprestatie ruim toegenomen. Zo is de hoogtestage tegenwoordig niet meer weg te denken in de voorbereiding van wielrenners of marathonlopers op een grote wedstrijd. Maar of dit ook betekent dat het voor een sporter niks meer uitmaakt of hij of zij op zeeniveau of op de Colombiaanse hoogvlakten is geboren?

In de 96e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast verdiepen we ons in de effecten van hoogte op de sportprestatie.

Artikel Jurgen over de wielerprestatie van hoogland-renners versus laaglanders: https://jurgenvanteeffelen.nl/het-voordeel-van-een-geboorteplek-op-hoogte-voor-een-wielrenner/

Aflevering 16 over het nut van een hoogtestage voor de prestatie bij thuiskomst: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/trainen-op-hoogte-zinvol-of-niet/

Waarom je niet klakkeloos kunt experimenten met te weinig zuurstof: https://jurgenvanteeffelen.nl/wielrenners-als-proefkonijn/

Video over Presteren op hoogte: hoeveel vermogen ga je inleveren?

https://www.youtube.com/watch?v=YEWzijzojwg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *