Dit is de 3e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Slimmer trainen door afwisseling van sporten.
Schansspringen, voetballen en mountainbiken: het blijkt een prima combinatie voor een succesvolle wielercarrière te zijn, zo zien we recent bij wielrenners Primož Roglič, Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel. Triatleten moeten wel afwisselen in sporten. Maar is het ook nuttig voor andere sporters, om af en toe eens wat nieuws te proberen?
Afwisseling van sporten
Zijn er aanwijzigingen dat het goed is om gevarieerd te trainen? Jurgen las hier verschillende studies over en bekeek diverse video’s. Daarnaast schakelde hij hierover met Guido Vroemen. Hij begeleidt onder meer mountainbikers, triatleten en hardlopers en dus vroeg Jurgen hem naar zijn kennis en ervaring met het variëren van sporten. Benieuwd naar de uitkomsten van zijn research? Alle verzamelde kennis wordt besproken in deze editie van de Slimmer Presteren Podcast.
Bronnen en handige links
- Het artikel van Jurgen waar het allemaal mee begon “Kruisbestuiving”, verschenen in: Wielrenblad en Up/Down Mountainbike magazine (‘Wetenschap op Wielen’, dec 19) https://jurgenvanteeffelen.nl/kruisbestuiving/.
- Bekijk de TEDxTalk van Prof. Stephen Seiler, de ‘godfather’ van gepolariseerd trainen, die uitlegt waarom klassieke trainingsprotocollen het vaak helemaal fout hebben: https://www.youtube.com/watch?v=MALsI0mJ09I.
- Nino Schurter, mountainbiker én acrobaat, staat bekend om zijn onconventionele trainingsmethodes en extreme atletische vermogen. In deze video laat hij zien hoe hij sneller en fitter wordt op de fiets: https://www.youtube.com/watch?v=xW-nWnl5hYk.
- Extreme vorm van differentieel leren bij kogelstoter Peter Valentiner: https://www.youtube.com/watch?v=U2AMfyyUt5c.
- Hoe kan het dat de snelste hardloper ter wereld niet helemaal perfect loopt? Het imperfecte looppatroon van Usain Bolt: https://www.nytimes.com/2017/07/20/sports/olympics/usain-bolt-stride-speed.html.
- Boek ‘Range’ van David Epstein, waaruit je kan leren dat juist generalisten het beter doen dan specialisten: https://www.bol.com/nl/f/range/9200000098328866/.
- Michiel de Hoog van de Correspondent over de mythe van de 10.000 uren-regel. Hierin laat hij ook zien dat je juist niet vroeg moet specialiseren in een specifieke sport of talent: https://decorrespondent.nl/10337/de-10-000-uur-regel-is-een-mythe-je-hoeft-je-niet-vroeg-te-specialiseren-om-ergens-in-uit-te-blinken/912841501605-0547b1ed.