Categorieën
Hardlopen Marathon Seizoen 8 Sport psychologie Tips marathon

158. Hoe kun je de tijd op je volgende halve of hele marathon voorspellen?

Wat denk je voor tijd te gaan lopen op je halve of hele marathon? Mag je voor het race tempo afgaan op je trainingen, je BMI of uitslagen bij kortere races? Bestaat er eigenlijk een betrouwbare formule om je eindtijd op een halve of een marathon te voorspellen?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 158. Hoe kun je de tijd op je volgende halve of hele marathon voorspellen?

Dit is de 158e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Hoe kun je de tijd op je volgende halve of hele marathon voorspellen?

INLEIDING:

Bij de inschrijving voor een halve of hele marathon wordt er meestal al naar gevraagd: wat denk je voor tijd te gaan lopen? Mag je hierbij afgaan op je trainingen, je BMI of uitslagen bij kortere races? Bestaat er eigenlijk een betrouwbare formule om je eindtijd te voorspellen? We zoeken het voor je uit in aflevering 158 van de Slimmer Presteren Podcast.

Hoe voorspel je het tempo van je eerste race?

Begin februari 2023 kondigde Sifan Hassan haar debuut op de marathon aan. Ze zou in april datzelfde jaar in Londen aan de start staan voor haar eerste deelname aan de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter.

Toen de NOS verslaggever Léon Haan de Nederlandse toploper vroeg naar haar beoogde eindtijd, gaf Hassan aan dat ze haar wegoptreden als een test zag, een eerste kennismaking. “Ik heb geen tijd in mijn hoofd. Dat geeft alleen maar druk. Ik zie deze marathon als een leerproces.”

Waarom voorspellen verschillende modellen heel iets anders?

Had de Nederlandse atlete op Internet gekeken, dan was ze op allerlei calculatoren gestuit die beloven de eindtijd op de marathon te kunnen voorspellen aan de hand van de gelopen tijd op een andere afstand.

Zo zou volgens de rekenmachine op de website van Prorun.nl een eindtijd van 2 uur 18 minuten en 33 seconden haalbaar moeten zijn voor Hassan, afgaande op de 1 uur 6 minuten die ze op de halve van Berlijn en Valencia in 2019 liep.

Wat bepaald het tempo van je jouw volgende race?

De voorspelling bleek uiteindelijk perfect te zijn. Want na een knotsgekke race waarin Hassan zelfs even stopte om haar heup te rekken, finishte ze als eerste in jawel 2 uur 18 minuten en 33 seconden.

Is dit stom toeval of is de eindtijd op een halve of hele marathon zo goed te voorspellen? En op welke parameters kun je als loper dan het beste afgaan?

We bespreken het in aflevering 158 van de Slimmer Presteren Podcast.

Wat je moet kunnen lopen voor een marathon van 3 uur

Video over hoe kun je de tijd op je volgende halve of hele marathon voorspellen?

https://www.youtube.com/watch?v=yndGVXgqtjI

2 reacties op “158. Hoe kun je de tijd op je volgende halve of hele marathon voorspellen?”

Het worden zondag zware omstandigheden in Etten-Leur. De wind (kracht 5) is een niet te onderschatten factor en in de eerste helft van de ronde (21km) heb je hem behoorlijk tegen. In een groepje lopen is aan te bevelen. Met de Stryd lopen op basis van percentage CP (88% marathon, 94% HM) is een goed uitgangspunt omdat die al rekening houdt met de wind (en het viaduct wat je tegen komt). Loop je zonder stryd dan de eerste helft niet alles uit de kast om je beoogde tempo te halen.

@Jurgen, volgens Riegel zou je 1:54:17 moeten kunnen lopen op basis van een hele marathon in 4:00. De calculator van hetgeheimvanhardlopen.nl geeft dat ook aan. Waar die 1:48 dan vandaan komt begrijp ik niet. Ben benieuwd of de wind daar nog invloed op heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *