Categorieën
hardloopschoenen Hardlopen Interview met gast Seizoen 4

70. Hoeveel en welke soort hardloopschoenen heb je nodig?

Als er één attribuut is waar hardlopers niet zonder kunnen – oké, barefoot runners uitgezonderd- dan zijn het wel de schoenen. Alleen: met zoveel verschillende modellen voorhanden, maakt het dan eigenlijk nog uit welke schoen je aantrekt? Gerrit en Jurgen vragen het aan expert Patrick Stastra.

Home » Afleveringen » Seizoen 4 » 70. Hoeveel en welke soort hardloopschoenen heb je nodig?

Dit is de 70ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Hoeveel en welke soort hardloopschoenen heb je nodig?

Als er één attribuut is waar hardlopers niet zonder kunnen – oké, barefoot runners uitgezonderd- dan zijn het wel de schoenen. Alleen: met zoveel verschillende modellen voorhanden, maakt het dan eigenlijk nog uit welke schoen je aantrekt? Gerrit en Jurgen vragen het in deze 70e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast aan Special Guest, hardlooptrainer en schoenenfetisjist Patrick Stastra.

Even terug in de tijd

Er waren tijden dat schoenen er echt niet toe deden bij het hardlopen. Zo won Abele Bikila de Olympische marathon in 1960 in Rome op blote voeten en verscheen in de jaren ’80 de Zuid-Afrikaanse middellange en langeafstandsloopster Zola Budd blootvoets aan de start van haar wedstrijden op de baan. Schoenen waren er hoogstens om de voeten te beschermen of comfort te geven, maar verder gaven ze door hun gewicht vooral onnodige ballast aan de voeten.

En het voorkomen van blessures dan? Mwah, het percentage hardlopers dat een blessure oploopt, is decennia lang al constant. Het is vooral dat de schoenenfabrikanten met hun gladde praatjes over anti-pronatie en innovatieve zooltjes hardlopers zover kregen om veel geld uit te geven aan schoeisel, maar voor de rest leek het allemaal weinig uit te maken wat je aan je voeten deed tijdens het hardlopen.

Hardloopschoenen vandaag de dag

De tijden zijn veranderd. Tijdens de afgelopen Olympische race was er geen enkel hardlooponderdeel waar het níet over de schoenen ging. Hardloopschoenen kunnen je vleugels geven, zo lijkt het als je alle verhalen over de revolutionaire springveerschoenen met een zool van veerkrachtig schuim en een carbonplaat erin moet geloven.

Maar er zijn zoveel verschillende modellen op de markt: maakt het daarbij nog uit welke schoen je kiest? Waar moet je opletten wanneer je op zoek gaat naar nieuw schoeisel? En is één paar genoeg of slijten die te snel wanneer je vaak loopt? Het zijn vragen waar Patrick Stastra, te gast in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, wel raad mee weet.

Alles te weten komen over de revolutie in hardloopschoenen?

Inmiddels maakten wij een overzichtspagina van alle afleveringen waarin we aandacht besteden aan de nieuwe hardloopschoenen revolutie. Over de geschiedenis van deze hardloopschoenen, ons gesprek met wetenschapper Wouter Hoogkamer die ze onderzocht en de nieuwste inzichten over de duurzaamheid.

Kijk snel op onze pagina met “Alle (on)zin over hardloopschoenen”!

Video over Hoeveel en welke soort hardloopschoenen heb je nodig?

4 reacties op “70. Hoeveel en welke soort hardloopschoenen heb je nodig?”

Hey mannen. Ik ben wel even benieuwd. Ik heb vorig jaar zomer een schoen gekocht bij de decathlon (dat scheelde nogal wat geld en ik dacht ook dat het niet uitmaakte). Een schoen met een 4 mm drop ipv 8- en ik liep vervolgens een achillespees blessure op. Ik denk dat dat onder andere door die schoen kwam- ik heb heel veel op hakken gelopen en heb verkorte achillespezen. Zou het dan ook niet hebben uitgemaakt? Of had ik dat dan gewoon rustiger op moeten bouwen?

Ze staan nu in de kast te verstoffen want ik durf er eigenlijk niet meer op te lopen….

Hoi Gerdy, wat leuk dat je reageert. En wat balen van je blessure… 🙁 Hoop dat je inmiddels weer aan het lopen bent.
Grootste risico factor / oorzaak van blessures is een ‘eerdere blessure’ (dus extra voorzichtig vanaf nu!) en daarna ‘overbelasting’. Dus zoals je zelf al aangeeft in je 2e vraag: grote kans dat je te snel te veel volume hebt gelopen.
Maar goed, ik herken het gevoel wel hoor … op ‘goedkope schoenen’. Tuurlijk dempt dat vaak wat minder en/of geeft het minder steun.. of is het vooral minder comfortabel. Toch probeer ik, mede nalv de lessen van Patrick in deze aflevering, zoveel mogelijk te blijven afwisselen. En dan dus ook het goedkope paar in de mix (al loop ik daar dan niet mijn intensieve tempo’s op, moet ik bekennen).
Groet!
Gerrit

[…] Aflevering 70 met Patrick Stastra over het belang van trainen op verschillende soorten hardloopschoenen. Als er één attribuut is waar hardlopers niet zonder kunnen – oké, barefoot runners uitgezonderd- dan zijn het wel de schoenen. Alleen: met zoveel verschillende modellen voorhanden, maakt het dan eigenlijk nog uit welke schoen je aantrekt? Gerrit en Jurgen vragen het aan expert Patrick Stastra. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/hoeveel-en-welke-soort-hardloopschoenen-heb-je-nodig/ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *