Categorieën
Innovaties Seizoen 2 Wielrennen

38. Sprinter, allrounder of puncheur: wat voor wielrenner ben jij? Check je Power Speed Profile!

Wielrennen is veel meer dan een stukje hard kunnen trappen. Een renner moet daarom van alle markten thuis zijn. Hoe kom je erachter waar jij goed in bent en hoe train je je zwakke plekken? Aflevering 38 verdiept zich in het vermogensprofiel, ofwel Power Speed Profile.

Home » Afleveringen » Seizoen 2 » 38. Sprinter, allrounder of puncheur: wat voor wielrenner ben jij? Check je Power Speed Profile!

Dit is de 38ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Sprinter, allrounder of puncheur: wat voor wielrenner ben jij? Check je Power Speed Profile!’.

Wielrennen is veel meer dan een stukje hard kunnen trappen. De koers is grillig: er zijn demarrages, soms gaat het steil bergop en op het eind wacht altijd een stevige sprint. Een renner moet daarom van alle markten thuis zijn. Hoe kom je erachter waar jij goed in bent en hoe train je je zwakke plekken? Aflevering 38 van de Slimmer Presteren Podcast verdiept zich in het vermogensprofiel, ofwel Power Speed Profile.

Het belang van spiersamenstelling

Het menselijke lichaam is niet toegerust om zomaar altijd zo snel mogelijk op een fiets vooruit te komen. Én meedoen in een eindsprint én als een Colombiaans berggeitje de flanken van een Alpenreus opfietsen, dat gaat niet samen.

Dit heeft vooral te maken met de samenstelling van je spieren: heb je veel witte spiervezels, dan bezit je de machinerie om in korte tijd veel kracht te leveren; bezit je juist veelal rode spiervezels, dan kun je een inspanning juist lang volhouden maar ben je niet zo explosief.

Een puncheur zoals Mathieu van der Poel moet het juist van beide type spiervezels hebben. Een uitgekiende mix van wit en rood dus, van kracht en van duur, van anaeroob (zonder zuurstof energie uit suikers kunnen genereren) en van aeroob metabolisme (energie vrijmaken uit de suiker- en vetverbranding mét zuurstof).

Hoe krijg je zo’n optimale spiervezelmix?

Een puncheur ben je echter niet zomaar. Het helpt sowieso om het goede genenpakket te hebben want de hoeveelheid wit en rood in je spieren ligt grotendeels bij de geboorte al vast. Vervolgens moeten de vezels goed reageren op de aangeboden trainingsprikkels en in de loop van de tijd steeds sterker en beter worden.

Ook hier speelt erfelijkheid een rol. Studies bij tweelingen en families laten zien dat na een trainingsprogramma de toename in kracht of in maximale zuurstofopname veel meer uiteenloopt tussen mensen met een verschillende genetische achtergrond dan tussen naaste gezinsleden.

Voor de Slimmer Presteren Podcast wil Jurgen erachter komen wat voor type renner hij is. Een spierbiopt zou hierbij helpen maar hij kiest liever voor een benadering waar geen dikke naalden aan te pas komen. Jurgen gaat een vermogensmeter lenen bij coach Guido Vroemen, die hem vervolgens helpt om zijn zogeheten Power Speed Profile (ontwikkeld door Marco van Bon en Guido) op te stellen. Wat daar uit is gekomen en hoe zo’n profiel een renner helpt om effectiever te trainen hoor je in de 38e aflevering van de podcast.

Video over Sprinter, allrounder of puncheur: wat voor wielrenner ben jij? Check je Power Speed Profile!

4 reacties op “38. Sprinter, allrounder of puncheur: wat voor wielrenner ben jij? Check je Power Speed Profile!”

Hi, AANVULLEND: hoor zo net Guido Vroemen spreken over Caleb Ewan als klein menneke, zeker waar, maar zijn sprint positie is toch zijn grootste wapen. Geanalyseerd door Bert Blocken.

Groet

Hoi Frans, wat leuk dat je even reageert. En volgens mij is je aanvulling inderdaad helemaal in lijn met wat Guido zegt, toch? Als je die 2 alleen op getrapte vermogens zou vergelijken, zou je de verkeerde winnaar kiezen.
Hoe/waar heb je onze podcast ontdekt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *