Categorieën
Marathon Seizoen 2 Training en herstel Training marathon

39. Is ademhalingstraining zinvol om je prestatie op te peppen?

Buiten adem zijn of te weinig lucht krijgen: tijdens inspanning worden je longen en ademhalingsspieren aan het werk gezet. Hoe belangrijk is een goede ademhaling eigenlijk voor de sportprestatie en helpt een dure ademhalingstrainer hierbij? De Slimmer Presteren Podcast gaat in aflevering 39 op zoek naar antwoorden.

Home » Afleveringen » Seizoen 2 » 39. Is ademhalingstraining zinvol om je prestatie op te peppen?

Dit is de 39ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: ‘Is ademhalingstraining zinvol om je prestatie op te peppen?’

Buiten adem zijn of te weinig lucht krijgen: tijdens inspanning worden je longen en ademhalingsspieren aan het werk gezet. Hoe belangrijk is een goede ademhaling eigenlijk voor de sportprestatie en helpt een dure ademhalingstrainer hierbij? De Slimmer Presteren Podcast gaat in aflevering 39 op zoek naar antwoorden.

De verbinding tussen longen en benen

Ademen is normaliter niet iets waar je over hoeft na te denken tijdens het sporten. Gaat je schaats-, loop- of fietstempo omhoog, dan gaat ook je ademhalingstempo automatisch omhoog. Tijdens het hardlopen lijkt het ritme van je ademen zelfs perfect in sync te zijn met dat van je stappen; één volledige in- en uit ademhaling op twee volledige loopcycli (vier stappen), hoewel studies ook suggereren dat het in sommige atleten meer in de buurt komt van 2 op 5.

Het is niet uniek aan de mens: ook in vogels lijkt de ademhaling gekoppeld aan het klapperen van de vogels, net zoals dat in galopperende paarden gebeurt. Aan de andere kant: er zijn ook studies in hardlopende mensen waar deze verbinding tussen longen en benen veel minder duidelijk gevonden wordt.

Ademhalingstraining: zinvol of niet?

Dat je er niet over hoeft na te denken, wil dat dan ook zeggen dat je ademhalingsspieren altijd sterk en efficiënt genoeg zijn om voldoende zuurstof in je longblaasjes op te nemen en koolstofdioxide uit je lijf af te blazen? Je zou het op grond van het tekstboek fysiologie wel denken. Immers, daarin staat dat in gezonde mensen de ademhalingswegen niet een beperkende schakel zijn voor de maximale zuurstofopname. Zodoende bezitten de longen tijdens maximale inspanning nog steeds een functionele restcapaciteit van rond de 20%. Geen reden om ze te hoeven trainen, zou je denken.

Maar wacht even. In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een longziekte en hebben vooral duursporters last van (inspannings)-astma. Puffertjes kunnen hen helpen om genoeg lucht te verplaatsen maar is dit afdoende tijdens zware inspanning? En wat te denken van het alarmerende bericht in de Volkskrant van een maand geleden dat bij 1 op de 10 gezonde mensen het ademcentrum in de hersenstam weleens ontregeld zou kunnen zijn? Zouden deze mensen niet geholpen kunnen worden door extra training, net zoals dat je spieren in de armen en benen kan opbouwen door specifieke kracht- of hoog-intensieve training?

Studies naar ademhalingstraining

In de 39e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast zetten Jurgen en Gerrit de studies naar het belang van ademhalingstraining op een rij en doet coach Guido Vroemen tijdens het rondje ‘Zoomen met Vroemen’ uit de doeken waarom hij sommigen van zijn atleten wél een ademhalingstrainer aanraadt (en welke dat dan moet zijn) maar anderen niet.

Video over Is ademhalingstraining zinvol om je prestatie op te peppen?

2 reacties op “39. Is ademhalingstraining zinvol om je prestatie op te peppen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *