Categorieën
Innovaties Interview met gast Seizoen 9 Wielrennen

176. Slimmer presteren in Parijs: over baanwielrennen met Gert Galis

Ontdek hoe wetenschap en innovatie Nederlandse baanwielrenners naar de wereldtop stuwen. Luister naar deze boeiende aflevering en leer wat de sport jou kan leren!

Home » Afleveringen » Seizoen 9 » 176. Slimmer presteren in Parijs: over baanwielrennen met Gert Galis

Dit is een 176e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren in Parijs: over baanwielrennen met Gert Galis

INLEIDING:

De Olympische Spelen in Parijs naderen, op wie moeten we allemaal gaan letten? De Nederlandse baanwielrenners staan er in ieder geval goed voor. Wat kunnen we leren van hun aanpak? Welke rol spelen wetenschap en innovatie hierbij?

We vragen het aan onze Special Guest en ‘embedded scientist’ bij de KNWU, Gert Galis.

In deze aflevering duiken we diep in de wereld van baanwielrennen met Gert Galis, embedded scientist bij de KNWU. We onthullen hoe wetenschap en innovatie de Nederlandse baanwielrenners naar de top van de wereld hebben gedreven, vooral met het oog op de Olympische Spelen in Parijs.

Gert deelt inzichten over de cruciale rol van data-analyse, aerodynamica, en materiaalontwikkeling in het optimaliseren van prestaties.

We bespreken de verschillende baanwielrendisciplines en hoe renners zich voorbereiden op de unieke uitdagingen van elk onderdeel.

Luister naar deze aflevering voor een kijkje achter de schermen bij de wetenschap die onze atleten sneller maakt en ontdek wat jij als amateursporter hieruit kunt leren.

Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

1. Wat maakt baanwielrennen uniek vergeleken met andere wielersporten?
Baanwielrennen is tactisch en dynamisch, met disciplines die variëren van sprint tot duuronderdelen, allen gekenmerkt door hoge snelheden en strategisch spel zonder het gebruik van remmen.

2. Hoe dragen wetenschap en innovatie bij aan de successen in baanwielrennen?
Door nauwgezette data-analyse, aerodynamische optimalisaties, en materiaalinnovaties kunnen renners hun prestaties verbeteren. Specifieke aanpassingen aan bijvoorbeeld het materiaal kunnen significant bijdragen aan snelheid en efficiëntie.

3. Hoe bereiden renners zich voor op de verschillende disciplines binnen het baanwielrennen?
Naast fysieke training focussen renners zich op techniek en tactiek, specifiek afgestemd op elke discipline. De keuze van materiaal en afstelling speelt hierbij een cruciale rol.

4. Wat kan een amateursporter leren van de aanpak in het baanwielrennen?
Het belang van gerichte training, het analyseren van je prestaties door data, en het belang van materiaalkeuze en afstelling kunnen amateurs helpen hun eigen prestaties te verbeteren.

Video over slimmer presteren in Parijs: over baanwielrennen met Gert Galis

https://www.youtube.com/watch?v=FJFx0NnX5es

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *