Categorieën
Seizoen 8 Training en herstel

155. Massage voor een betere sportprestatie of sneller herstel: zinvol of onzin?

Om de spieren weer soepel te krijgen, zweren sommige atleten bij een massage. Kan dit inderdaad de sportprestatie en het herstel verbeteren? En hoe zit dit met een massage gun of compressiebeenstukken?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 155. Massage voor een betere sportprestatie of sneller herstel: zinvol of onzin?

Dit is de 155e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Massage voor een betere sportprestatie of sneller herstel: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Een intensieve training of wedstrijd gaat vaak gepaard met stramme en stijve spieren. Om de spieren weer soepel te krijgen, zweren sommige atleten bij een massage. Kan dit inderdaad de sportprestatie en het herstel verbeteren? En hoe zit dit met een massage gun of compressiebeenstukken? We bespreken het in aflevering 155 van de Slimmer Presteren Podcast.

Deed een verkeerde massage Abdi Nageeye de das om?

‘Slechte benen.’ Het was vanwege deze simpele reden dat de Nederlandse marathonloper Abdi Nageeye besloot om tijdens het afgelopen WK in augustus 2023 in Boedapest na 26 kilometer uit te stappen.

Nageeye voelde het direct al in de eerste kilometers na het startschot: hij had geen kracht in zijn benen. ‘Ballonnenbenen’, ‘zware benen’, ‘bubbelbenen’, het waren de termen waarmee de atleet het machteloze gevoel tegenover de aanwezige verslaggevers beschreef.

Wat kan massage betekenen voor sporters?

Het lijkt inmiddels een patroon bij de Nederlander te worden. Loopt Nageeye namelijk de ene marathon soepeltjes mee met de snelsten ter wereld, de keer erop lijkt hij zijn talent bij de start te hebben achtergelaten of wordt hij door fysieke malheur overvallen. Dit keer zaten ballonnenbenen hem dus in de weg.

Wat de oorzaak was? Misschien wel de massage die hij de dag ervoor had gehad, zo dacht Nageeye zelf. Hij was vanwege licht stijve hamstrings maar even bij de fysiotherapeut van de atletiekploeg langsgegaan en dat was ongemerkt uitgelopen op een serieuze kneedsessie. Nageeye vond het weliswaar heerlijk maar vroeg zich nu of het wel verstandig was geweest, zo kort voor de marathon.

Wat zegt de wetenschap over massage en massageguns?

Het is ook de vraag waar de Slimmer Presteren Podcast in aflevering 155 antwoord op probeert te geven. Gerrit en Jurgen duiken de studies in en laten zich vertroetelen door een massage gun.

Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ vertelt coach Guido of hij een fan is van massages, niet alleen voor hemzelf maar vooral ook voor zijn atleten.

Video over massage voor een betere sportprestatie of sneller herstel: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=bQOloJn5aaQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *