Categorieën
Interview met gast Seizoen 7 Training en herstel

136. Menstruatie-mythes en slimmer presteren tijdens de cyclus volgens Merel Wielink

Hoe beïnvloedt de vrouwelijke cyclus de sportprestatie en wat is de invloed van de pil hierop? En waarom kan overtraining de menstruatiecyclus juist in de war schoppen? We vragen het aan Merel Wielink.

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 136. Menstruatie-mythes en slimmer presteren tijdens de cyclus volgens Merel Wielink

Dit is de 136e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

INLEIDING:

Terwijl Leontien van Moorsel meende dat ze de pijn op de fiets beter kon verdragen wanneer ze ongesteld was, gaf Jutta Leerdam laatst aan dat de menstruatie haar schaatsprestatie juist in de weg zat. Hoe beïnvloedt de vrouwelijke cyclus de sportprestatie en wat is de invloed van de pil hierop? En waarom kan overtraining de menstruatiecyclus juist in de war schoppen?

Jutta Leerdam breekt het ijs

Dat Jutta Leerdam met grote regelmaat in het middelpunt van de belangstelling staat, daar zal de Nederlandse schaatsster inmiddels wel aan gewend zijn. Maar dat haar opmerkingen eind 2022 over haar menstruatieproblemen voor zoveel opschudding in de media zorgden, daar keek ze wel van op. Dit keer ging het dus eens niet over Leerdams uiterlijk of haar nieuwe vriend/vriendin/relatie maar het feit dat ze benoemde dat hevige menstruatieklachten haar sportieve prestaties negatief beïnvloeden.

Zo gaf Leerdam aan dat ze tijdens haar menstruatie last had van hevige pijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen; vanwege de ernst van de klachten liet ze af en toe ook een training schieten.

Wat betekent de menstruatiecyclus voor sporters?

Leerdams openheid heeft in de afgelopen maanden geleid tot een grotere bewustwording en discussie over menstruatieproblemen in de sportgemeenschap. Een aantal sportteams en organisaties gaven hierbij bijvoorbeeld aan dat ze menstruatieverlof wilden aanbieden aan hun vrouwelijke atleten, of in ieder geval de trainingsbelasting wilden aanpassen op de cyclus van de speelsters.

Maar wat weten we eigenlijk van de invloed van de menstruatiecyclus op het prestatievermogen en de trainbaarheid van vrouwelijke sporters?

Biedt het slikken van de pil hierbij nog voordelen? En waarom is het belangrijk voor atletes om aan de bel te trekken wanneer de menstruatie onregelmatig wordt of zelfs verdwijnt?

We bespreken het in de 136e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast met onderzoekster op dit terrein, Merel Wielink.

https://www.youtube.com/watch?v=uTvkyda7178

2 reacties op “136. Menstruatie-mythes en slimmer presteren tijdens de cyclus volgens Merel Wielink”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *