Categorieën
Seizoen 8 Training en herstel

154. Slimmer presteren tijdens het trailrunnen of een ultrarun

Langeafstandslopers die voor een pr gaan, zoeken meestal de weg op. Maar rennen over bospaden, duinen of weilanden wordt ook steeds populairder. Maakt het eigenlijk voor je training uit op welke ondergrond je loopt? En als je daarbij ook heel lang en ver wil lopen, waar moet je dan aan denken?

Home » Afleveringen » Seizoen 8 » 154. Slimmer presteren tijdens het trailrunnen of een ultrarun

Dit is de 154e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren tijdens het trailrunnen of een ultrarun

INLEIDING:

Langeafstandslopers die voor een pr gaan, zoeken meestal de weg op. Maar rennen over bospaden, duinen of weilanden wordt ook steeds populairder. Maakt het eigenlijk voor je training uit op welke ondergrond je loopt? En als je daarbij ook heel lang en ver wil lopen, waar moet je dan aan denken?

Een bijzondere ultrarun in New York

In de drukke straten van New York vindt elk jaar een opmerkelijke hardloopwedstrijd plaats. Nee, het gaat hierbij niet om de welbekende TCS New York City marathon maar om de Self-Transcendence 3100. Deze ultramarathon vindt zijn oorsprong in 1997 en deelnemers eraan moeten heel véél meer dan 42 kilometer en 195 meter lopend zien te overbruggen. 

Rondje om het blok

De afstand van de Self-Transcendence 3100 bedraagt namelijk, jawel, 3100 mijl, oftewel 4989 kilometer. Het idee hierbij is dat de deelnemers elke dag ongeveer 100 kilometer afleggen en dit gedurende een periode van 50 dagen volhouden. Wat de loop nog opmerkelijker maakt, is het feit dat deze plaatsvindt op een kort, afgesloten parcours van 0,5488 mijl (0,883 kilometer) in het stadsdeel Queens. Lopers moeten dus meer dan 5600 rondjes voltooien om de volledige afstand te behalen.

Kwestie van doorzetten

Het levert niet alleen een immense fysieke uitdaging voor de deelnemers op, maar ook een mentale: ze worden geconfronteerd met extreme vermoeidheid, blaren, spierpijn en de constante herhaling van het parcours. De Self-Transcendence 3100 heeft dan ook niet voor niks een filosofische achtergrond: de race is geïnspireerd op de lessen van Sri Chinmoy, een spirituele leraar die geloofde in de kracht van zelfoverstijging.

Vragen over trail- en ultrarunning

De Self-Transcendence 3100 is nog altijd uniek in zijn soort maar dat meer en meer hardlopers hun fysieke en mentale grenzen opzoeken door veel verder dan een marathon te lopen, is een feit. Daarnaast zijn er ook meer en meer atleten die voor een onverharde ondergrond kiezen om op te rennen.

In aflevering 154 van de Slimmer Presteren Podcast zoomen we daarom in op het trail- en ultrarunnen.

Gerrit en Jurgen duiken hierbij de wetenschappelijke studies in.

Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ vragen ze Guido om weer eens op zijn doktersstoel te gaan zitten en de (on)gezondheidsaspecten van dat verre lopen te bespreken.

Video over slimmer presteren tijdens het trailrunnen of een ultrarun

https://www.youtube.com/watch?v=51ZMh1w5v_c

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *