Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

114. Neusademhaling tijdens het sporten: zinvol of onzin?

Je mond is om te eten en niet om te ademen. Maar is het inderdaad beter om tijdens het sporten zoveel mogelijk je neusademhaling te gebruiken? En zo ja, kun je dit trainen?

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 114. Neusademhaling tijdens het sporten: zinvol of onzin?

Dit is de 114e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Door je neus ademen tijdens het sporten: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Je mond gebruik je om te eten en niet om te ademen. Het is een wijsheid die aanhangers van het ademen door de neus graag verkondigen. Maar is het inderdaad beter om tijdens het sporten zoveel mogelijk je neusademhaling te gebruiken? En zo ja, kun je dit trainen? We bespreken het in aflevering 114 van de Slimmer Presteren Podcast.

Neusademhaling is beter voor je gezondheid

Google op ‘neusademhaling’ en je zoekactie levert talloze websites op waarin de gezondheidsvoordelen van ademen door de neus wordt verkondigd. Maar terwijl paarden, konijnen en knaagdieren sowieso van nature gebruik maken van enkel hun neusademhaling, willen mensen nogal eens ook hun mond inzetten hiervoor. En zeker niet alleen wanneer de neus verstopt is.

Maar is neusademhaling eigenlijk vol te houden tijdens het sporten?

Want kijk maar eens naar de beelden van wielrenners en marathonlopers wanneer die een zware inspanning aan het leveren zijn: dat doen ze eigenlijk altijd met de mond wijd open, ze happen letterlijk naar adem. Zijn zij niet op de hoogte van de vermeende voordelen van een neusademhaling of zijn die er misschien helemaal niet wanneer je aan het sporten bent? En is enkel en alleen door de neus ademen überhaupt wel te bolwerken wanneer je op hoge intensiteit aan het inspannen bent? Of moet je dit trainen, en hoe doe je dat dan?

Wat is het bewijs voor de effecten van neusademhaling?

In aflevering 114 zetten Gerrit en Jurgen het wetenschappelijk onderzoek dat naar de effecten van neusademhaling tijdens het sporten is gedaan, op een rij.

Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ horen zij van coach en sportarts Guido Vroemen hoe hij naar de opkomst van de neusademhaling kijkt.

Is het echt zinvol om op de fiets of tijdens het hardlopen je mond zo veel mogelijk dicht te houden?

Of hebben we hier vooral met een hype te maken?

Video over neusademhaling tijdens het sporten: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=hGYoT2bd0Og

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *