Categorieën
Innovaties Seizoen 6 Wielrennen

109. Een amateurwielrenner die het werelduurrecord verbreekt: hoe kan dit?

Het werelduurrecord kent een lange historie met grote wielrenners. Hoe kan het dan dat een ‘nobody’ als Dan Bigham het record recent wist te verbeteren?

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 109. Een amateurwielrenner die het werelduurrecord verbreekt: hoe kan dit?

Dit is de 109e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Een amateurwielrenner die het werelduurrecord verbreekt: hoe kan dit?

INLEIDING:

Merckx, Moser, Wiggins, Van Dijk: het werelduurrecord kent een lange historie met grote wielrenners die het in ooit in handen hadden of nog steeds hebben. Hoe kan het dan dat een ‘nobody’ als Dan Bigham het record recent wist te verbeteren? Is het werelduurrecord toch maakbaarder dan we denken en waar ligt de grens?

Genoeg gespreksstof voor aflevering 109 van de Slimmer Presteren Podcast, waarin Gerrit, Jurgen en Guido op de proppen komen met een geschikte Nederlandse kandidaat voor ‘het uur’. Belangrijke vraag: zou hij luisteren?

Het werelduurrecord moest weer meer voor pro wielrenners worden

Na jaren van wikken en wegen nam de wereldwielerbond UCI op 9 september 2000 dan eindelijk het besluit  dat ervoor ging zorgen dat het werelduurrecord op de fiets weer een echte wielerprestatie zou worden. De fiets waarop toekomstige renners die het record wilden verbeteren, gingen zitten moest aan één belangrijke voorwaarde voldoen: hij moest eruit zien zoals de fiets die Eddy Merckx tijdens zijn succesvolle poging in 1972 gebruikte. Geen dichte wielen, geen triatlonstuur, geen carbonframe: een klassieke wielerfiets dus.

Innovatie op de fiets is een must, maar het moet niet te gek

De klok werd door het besluit 30 jaar teruggezet. De reden voor de UCI om in te grijpen: innovaties in het fietsmateriaal hadden sinds Merckx veel teveel invloed gekregen op het werelduurrecord, waardoor een amateur als de Schotse mafketel Graeme Obree op een zelfgebouwde fiets met onderdelen uit een wasmachine het zomaar kon verbreken.

Dat kon niet de bedoeling zijn, vonden de hoge heren: het werelduurrecord was een prestigieus record dat alleen voor echte topwielrenners bestemd was en niet voor een part-time wielrenner annex fietsenmaker als Obree.  

De baanwielrenfiets als standaard voor het werelduurrecord

Het besluit betekende de doodsteek voor het uurrecord. Nog maar heel weinig renners raakten geïnteresseerd om het aan te vallen, want zeg nou eerlijk: wie gaat er een uur op een klassieke fiets rondjes rijden terwijl alle kennis van de aerodynamica aangeeft dat het veel gestroomlijnder kan?

Op 15 mei 2015 besloot de UCI dan ook het besluit terug te draaien: hetzelfde materiaal dat in baanwedstrijden was toegestaan mocht tijdens een aanval op het werelduurrecord gebruikt worden.

Hoe breekt Dan Bigham als fanatieke amateur dan toch opeens het werelduurrecord in augustus 2022?

En zie daar: de profrenners zagen het record weer zitten. Jens Voigt was de eerste in een recente rij van erkende tijdrijders als Rohan Dennis, Alex Dowsett, Bradley Wiggins en Victor Campenaerts die de afgelegde afstand in het uur succesvol wisten te verlengen.

Af en toe probeerde een amateur het nog wel, maar gelukkig voor de UCI redde bijvoorbeeld Dion Beukeboom het bij lange na niet om zich in de annalen van het werelduurrecord te fietsen.

Totdat de Brit Dan Bigham op 19 augustus jongstleden op de wielerbaan in het Zwitsers Grenchen ineens een mega-afstand van 55 kilometer en 548 meter in het uur aflegde.

Hoe dit kwam, en water voor nodig was, we bespreken het in aflevering 109 van de Slimmer Presteren Podcast.

Handige bronnen en links:

Vrienden van de show ontvangen 25% korting op het boek “Het Maakbaar Uur”

Het maakbare uur: https://www.slimmer-presteren-podcast.nl/product/het-maakbare-uur-jurgen-van-teeffelen/

Misschien was het je ontgaan, maar Jurgen van Teeffelen van de Slimmer Presteren Podcast heeft een prachtig boek geschreven over het werelduurrecord.

Het Maakbare Uur op de wielrenfiets (bron Trotsemoeders.nl)
Bron: https://trotsemoeders.nl/2019/06/24/het-maakbare-uur-recensie/

Als een ‘vlieg op de muur’ leef je mee met Dion Beukenboom en zijn team op weg naar zijn poging om het record te breken in 2018. Ondertussen worden alle (wetenschappelijke) innovaties die ze toepassen.nauwkeurig nageplozen en uitgelegd.

Om uiteindelijk te kunnen ontdekken: hoe ‘maakbaar’ is dat werelduurrecord wielrennen eigenlijk?

Zo werkt het:

Wordt Vriend van de Show en steun onze podcast:
_> Ga naar https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast
_> Doneer ter waarde van één kop koffie per maand
_> Ontvang in de bevestigingsmail de Vrienden-kortingscode

Video over een amateurwielrenner die het werelduurrecord verbreekt: hoe kan dit?

https://www.youtube.com/watch?v=kXG1MNpmNFk

2 reacties op “109. Een amateurwielrenner die het werelduurrecord verbreekt: hoe kan dit?”

Ik las deze site nog mbt de blokjes omdat ik wilde weten hoeveel het uit zou maken.
A) voordeel zou ongeveer de hoeveelheid zijn van de ‘winst’ tov het vorige record
B) aan de andere kant wordt gezegd dat je niet lager kan rijden zonder gevolgen omdat je dan ergens op in gaat leveren.

Wat is nu de waarheid? 😜

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *