Categorieën
Seizoen 1 Training en herstel

19. Sporten in de hitte: hoe ga je daar mee om?

Dit is de 19e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Sporten in de hitte: hoe ga je daar mee om?’

Home » Afleveringen » Seizoen 1 » 19. Sporten in de hitte: hoe ga je daar mee om?

Dit is de 19e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Sporten in de hitte: hoe ga je daar mee om?’.

Bij zomerse temperaturen is het een stuk fijner om lui op het terras te zitten dan aan het sporten te gaan. Het zit hem in onze spieren: als die actief worden, produceren ze niet alleen de benodigde kracht om vooruit te komen maar ook veel onnodige warmte. Die moet het lichaam snel kwijt zien te raken omdat bij een te hoge kerntemperatuur onze hersenen besluiten dat we het rustiger aan moeten doen of zelfs moeten stoppen: het is een rampscenario voor iedere sporter.

Extreme hitte bij de Zomerspelen in Tokyo

De Olympische Spelen in Tokyo zijn een jaartje verschoven. Als er één voordeel voor de deelnemende atleten te noemen is, dan is het wel dan ze nu extra tijd hebben om zich voor te bereiden op de extreme hitte in de zomer in Japan. Met een temperatuur van bijna 35 graden en een relatieve luchtvochtigheid van rond de 75 procent beloven het namelijk de meest uitdagende Zomerspelen in de geschiedenis te worden. Uitdagend én risicovol: bij hoge temperaturen liggen voor de atleten spierkramp, een lage bloeddruk, uitdroging en zelfs een hitteberoerte op de loer.

Even acclimatiseren

Hoe kunnen zij zich hier op voorbereiden? Er is maar één manier: het lichaam aan de hitte te laten wennen, oftewel acclimatiseren. Door een week tot tien dagen gedurende een paar uur per dag te sporten in de warmte lukt het een atleet om zijn zweetproductie te verdubbelen en ervoor te zorgen dat zijn kerntemperatuur niet te hard omhoog loopt. Hij hoeft hier tegenwoordig niet meer per se naar een tropisch oord maar kan zich ook voorbereiden in een klimaatkamer.

Om te ervaren hoe warm en benauwd het in Tokyo gaat worden, meldde Jurgen zich als proefpersoon voor een wetenschappelijke studie bij de klimaatkamer in Papendal. In de 19e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast hoor je hoe het hem vergaan is. En geven hij en Gerrit antwoord op de vraag wat nou de beste manier is om op een hete zomerdag optimaal te kunnen presteren zonder jezelf in de problemen te brengen.

Video over Sporten in de hitte: hoe ga je daar mee om?

8 reacties op “19. Sporten in de hitte: hoe ga je daar mee om?”

Hoi Dennis, je hebt helemaal gelijk!
Deze reactie is er tussendoor geglipt… sorry. Want we houden ons graag aan onze belofte “we reageren altijd”. Dank voor deze mooie aanvulling en tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *