Categorieën
Interview met gast Masters of Movement Seizoen 7

138. “Eerst een atleet, dan pas specialist” wijze lessen van topcoach Vern Gambetta

Wat is de manier om iedereen een plezierige en standvastige sportopleiding te geven? We vroegen het aan de Amerikaanse topcoach Vern Gambetta op de ASM Masters of Movement bijeenkomst.

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 138. “Eerst een atleet, dan pas specialist” wijze lessen van topcoach Vern Gambetta

Dit is de 138e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

“Eerst een atleet, dan pas specialist” wijze lessen van topcoach Vern Gambetta

INLEIDING:

‘Wat goed is, komt snel’ is een gedachte die nog vaak voorbijkomt in de sportwereld. Maar veel sporters die op jonge leeftijd uitblinken, haken uiteindelijk ook weer af. Wat is de manier om iedereen een plezierige en standvastige sportopleiding te geven? We vroegen het op de ASM Masters of Movement bijeenkomst aan de Amerikaanse topcoach Vern Gambetta.

Remco Evenepoel is een geweldig sportief talent

‘Veni, Vidi, Vici’. Remco Evenepoel kwam, zag, en overwon Luik-Bastenaken-Luik 2023 op een bijna identieke wijze als hij dat een jaar eerder ook in de Ardense voorjaarsklassieker deed. Zijn vernietigende versnelling op de Redoute liet alle concurrenten naar adem happen, waardoor het Belgische koningskind vervolgens in een lange triomftocht solo de finish in Luik kon passeren.

Maar begon zijn sportieve reis als voetballer

Veel nieuws over de winnaar had de media verder niet te melden. Remco Evenepoel is inmiddels door zijn successen op de fiets een publiek figuur geworden zodat zijn sportcarrière reeds vele malen beschreven is. De Belg viel in zijn jeugd vooral op vanwege zijn voetbaltalent waardoor hij nog een tijdje bij PSV meespeelde; pas op latere leeftijd ontdekte Evenepoel de racefiets en kwam hij in plaats van de profvoetballerij in het wielrennen terecht.

Veel meer topsporters op latere leeftijd pas gespecialiseerd

En zo zijn er natuurlijk veel meer renners die via een zijweg in het wielerpeloton belanden. Neem Jason Osborne die lange tijd in de kopgroep van Luik-Bastenaken-Luik te zien was. De Duitse renner van Alpecin-Fenix won al in 2013 zilver op het wereldkampioenschap roeien in de viermansboot; in 2020 bleek dat Osborne ook knetterhard kon fietsen en won hij wél goud op een WK, namelijk bij het onderdeel Zwift. Alpecin-Deceuninck bood hem daarop een contract aan.

Vern Gambetta heeft een unieke visie op sport

Het zal de Amerikaanse topcoach Vern Gambetta als muziek in de oren klinken. Hij is namelijk overtuigd van de meerwaarde van een breed-motorische opleiding voor iedere sporter.

Waarom dit zo belangrijk is, vertelde Gambetta tijdens de ASM Masters of Movement op 31 maart 2023.

We blikken op deze bijeenkomst terug in de 138e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Video “Eerst een atleet, dan pas specialist” wijze lessen van topcoach Vern Gambetta

https://www.youtube.com/watch?v=I7mCW-8Y5SA

Één reactie op “138. “Eerst een atleet, dan pas specialist” wijze lessen van topcoach Vern Gambetta”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *