Categorieën
Seizoen 5 Sportvoeding

98. Dure Zweedse hydrogel sportvoeding van Maurten: zinvol of onzin?

Ze zijn niet meer weg te denken uit het wielerpeloton, de triatlonwereld of de marathonscene: de sportdrank en gels van het Zweedse Maurten. Hun technologische innovatie belooft de sporter tijdens inspanning méér koolhydraten met minder maag-darmproblemen. Laten de wetenschappelijke studies dit inmiddels ook zien? En zijn ze al die euro’s echt waard?

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 98. Dure Zweedse hydrogel sportvoeding van Maurten: zinvol of onzin?

Dit is de 98ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Dure Zweedse hydrogel sportvoeding van Maurten: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Ze zijn niet meer weg te denken uit het wielerpeloton, de triatlonwereld of de marathonscene: de sportdrank en gels van het Zweedse Maurten. Hun technologische innovatie belooft de sporter tijdens inspanning méér koolhydraten met minder maag-darmproblemen. Laten de wetenschappelijke studies dit inmiddels ook zien? En zijn ze al die euro’s echt waard? We bespreken het in de 98e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Een unieke prestatie: de marathon lopen onder de 2 uur

Het moest er maar eens van komen, vond Yannis Pitsiladis. De kalender aan de muur van zijn werkkamer aan de universiteit van Brighton, waar hij hoogleraar Sport en Bewegingswetenschappen was, liet zien dat het 2014 was.

Een snelle berekening leerde Pitsiladis dat het dus meer dan 20 jaar geleden was dat de Amerikaanse anesthesioloog-fysioloog Michael Joyner aan de hand van een computermodel had berekend dat een ideale loper onder perfecte omstandigheden een tijd van 1 uur 57 minuten en 58 seconden kon neerzetten op de marathon.

Sportvoeding speelt een belangrijke rol in dit wetenschappelijke project

Pitsiladis pakte de telefoon en belde een aantal bevriende atletenmanagers, sportwetenschappers, voedingsdeskundigen, schoenfabrikanten en andere belanghebbenden: het was de aftrap van het inmiddels befaamde Sub2 project waarbij het vijf jaar later, op 12 oktober 2019, de Keniaan Eliud Kipchoge lukte om de magische grens van twee uur op de 42 kilometer en 195 meter te slechten.  

Maurten ontwikkelde speciale sportdrank om meer koolhydraten op te nemen

Het is het resultaat van een sterk staaltje wetenschappelijke innovatie. Denk aan de superschoenen die Kipchoge hielpen om efficiënter te rennen. Of de in de windtunnel bedachte V-formatie van de hazen die Kipchoge uit de wind hielden. Zie het parcours in Wenen dat zo vlak als een biljartlaken was en amper bochten kende. En zie de door het bedrijf Maurten ontwikkelde speciale sportdrank die zorgde dat Kipchoge veel koolhydraten binnenkreeg zonder dat zijn maag van streek raakte.

Maurten sportgel en sportdrank is inmiddels razend populair

In het kielzog van Kipchoge trekken inmiddels grote groepen hardlopers schoenen met dikke zolen aan en vinden ook de sportdranken van Maurten gretig aftrek onder duursporters. Voor de schoenen is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat ze de loopprestatie verbeteren, maar hoe zit dit eigenlijk met de producten van Maurten?

In deze 98e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken Gerrit en Jurgen in de wetenschappelijke studies naar de hydrogel.

Zoals altijd eindigen zij met een belletje naar coach Guido Vroemen: hoe beoordeelt hij de Zweedse innovatie op sportvoedingsgebied eigenlijk?

Video over Dure Zweedse hydrogel sportvoeding van Maurten: zinvol of onzin?

https://www.youtube.com/watch?v=27wcF_VJOF0

7 reacties op “98. Dure Zweedse hydrogel sportvoeding van Maurten: zinvol of onzin?”

INSTRUCTIONS
Mix the content of each sachet with 500 ml of water and shake well until dissolved. Be accurate, the functionality depends on this ratio. The mix is designed to be mixed with water with <40mg/L calcium content. Higher levels can affect how it's dissolved.
(https://www.maurten.com/products/drink-mix-320)

Wat betreft het bezinksel in het glas, is er mogelijk te hard water (Nederlands drinkwater) gebruikt? Spa blauw zit op 4,5 mg/L Ca.

Hoi Leendert, leuk dat je reageert. Zoiets liet Maurten zelf ook al weten.
Het is inderdaad gemengd met kraanwater; je wil niet weten wat het betekent voor de prijs per bidon als we het OOK NOG met Spa blauw zouden moeten mengen.

We krijgen veel reacties van mensen die dit herkenen… dus denk dat het slim is als Maurten de formule wat aanpast, om wat beter om te gaan met kalk. Of voorschrijven dat het niet met kraanwater gemengd mag worden.

Jij een blije Maurten gebruiker?

Jij een blije Maurten gebruiker?

Ik heb vandaag de eerste bestelling gedaan. We gaan eens testen.

Blij met jullie podcast overigens.

Hallo Jurgen en Gerrit,
Jullie spreken over een gewenste en/of maximale opname van koolhydraten. Wat gebeurt er als je meer neemt? Dus stel je lichaam vraagt obv je inspanning 60g/uur maar je eet 100g/uur. Of als je het heel erg overdrijft 120g/uur. En dan vooral als je dit gedurende een hele lange inspanning zoals bijvoorbeeld Marmotte doet.
Groet,
Michel

Hoi Michel, de beperking van de maximale opname (~90 gram KH per uur) zit hem in de darm, specifieker in het aantal glucose en fructose transporters dat aanwezig is. Als je die grens overschrijdt dan blijven de suikers in je darm, worden niet opgenomen, en uiteindelijk weer uitgepoept. Maar geeft wel allemaal ellende (maag-darm problemen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *