Categorieën
Interview met gast Seizoen 5

95. Beter leren zwemmen met tips van ‘zwemprofessor’ Peter Beek

Waarom is zwemmen zoveel moeilijker dan fietsen of hardlopen en hoe helpt wetenschappelijk onderzoek de zwemsport in ons land? We vragen het onze ‘Special Guest’, hoogleraar bewegingswetenschappen Peter Beek.

Home » Afleveringen » Seizoen 5 » 95. Beter leren zwemmen met tips van ‘zwemprofessor’ Peter Beek

Dit is de 95ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Beter leren zwemmen met tips van ‘zwemprofessor’ Peter Beek

INLEIDING:

Elke Nederlander bezit een zwemdiploma maar goed zwemmen dat kunnen er maar weinig. Waarom is zwemmen zoveel moeilijker dan fietsen of hardlopen en hoe helpt wetenschappelijk onderzoek de zwemsport in ons land? We vragen het onze ‘Special Guest’, hoogleraar bewegingswetenschappen Peter Beek.

Borstcrawl is de snelste slag om te zwemmen

De aanwezigen in het zwembad van High Holborn in Londen zullen raar opgekeken hebben toen zij in 1844 tijdens een demonstratiewedstrijd voor het eerst iemand al ‘crawlend’ door het water zagen bewegen. Het waren de twee jongen van de Ojibwe stam in Noord-Amerika met de namen ‘Flying Gull’ en ‘Tobacco’ die beiden uitgenodigd waren door de Britse Zwemfederatie.

Wat zwommen ze raar, die twee. Maar ook: wat gingen ze snel! Het was dat ze niet mochten meedingen om de medailles omdat het om een demonstratie ging, maar anders waren ze geheid de snelste geweest.

Ook de benen spelen een rol bij snel zwemmen

Ook al zag het er snel uit, toch moesten de traditionele Engelse zwemmers destijds niks van de borstcrawl hebben. Ze bleven nog zo’n halve eeuw de schoolslag als hun favoriete ‘vrije slag’ hanteren. In 1873 waagde hun landgenoot John Trudgen zich er weliswaar weer aan, maar hij bediende zich nog steeds van de klassieke beenslag.

Eigenlijk pas toen de Australische zwemfamilie Cavill zich serieus de borstcrawl ging aanleren -met de juiste beenbeweging- en aan het begin van de vorige eeuw Richmond Cavill wedstrijden ermee won, werd het duidelijk dat deze manier van zwemmen veel meer snelheid opleverde dan de bestaande slagen.

Bij de triathlon kan en mag je ook meedoen met de schoolslag tijdens het zwemmen

Nog steeds wordt de borstcrawl gezien als de snelste vrije slag in het zwemmen. Mits goed uitgevoerd natuurlijk. En daar wringt hem bij veel Nederlanders de schoen: regelmatig kom je bij het zwemonderdeel van de triatlon deelnemers tegen die ‘gewoon’ voor de schoolslag gaan.

Wat maakt zwemmen nou zo moeilijk en hoe kan wetenschappelijke kennis hierbij helpen?

In de 95e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaan we hiervoor te rade bij hoogleraar bewegingswetenschappen Peter Beek.

Website van Peter Beek: https://peterjbeek.com/

Peter Beek bij de universiteit van Nederland: https://www.youtube.com/watch?v=c5sjMqmUlxc&t=36s

Video over Beter leren zwemmen met tips van ‘zwemprofessor’ Peter Beek

https://www.youtube.com/watch?v=uVOZrjKsOnk

Één reactie op “95. Beter leren zwemmen met tips van ‘zwemprofessor’ Peter Beek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *