Categorieën
hardloopschoenen Hardlopen Seizoen 3

53. De hardloopschoenrevolutie dendert voort: toch maar aan de dikke zolen?

In navolging van Nike hebben ook andere fabrikanten marathonschoenen, en ook spikes, op de markt gebracht met veerkrachtige zolen en een stijve carbonplaat erin verwerkt. Is nú het moment om je geld uit te geven aan een paar dure superstappers?

Home » Afleveringen » Seizoen 3 » 53. De hardloopschoenrevolutie dendert voort: toch maar aan de dikke zolen?

Dit is de 53e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering gaan Gerrit en Jurgen in gesprek over ‘De hardloopschoenrevolutie dendert voort: toch maar aan de dikke zolen?’.

De innovatieve hardloopschoenen waarmee Eliud Kipchoge de marathon onder de twee uur afraffelde, hebben inmiddels concurrentie gekregen. In navolging van Nike hebben ook de andere fabrikanten marathonschoenen, en ook spikes, op de markt gebracht met veerkrachtige zolen en een stijve carbonplaat erin verwerkt. Is nú dus het moment om je geld uit te geven aan een paar dure superstappers?

Loopt nou echt iedereen met een carbonplaat?

Natuurlijk was er ruime aandacht voor de uitmuntende prestaties van de Nederlandse atletiekploeg op de afgelopen EK atletiek begin maart in het Poolse Torun. Zeven medailles, waarvan vier keer goud, was de oogst voor TeamNL; een ongekend succes, nog nooit eerder in de geschiedenis vertoond.

Maar wat vooral ook de aandacht trok, waren de spikes waarop de atleten liepen. Want in navolging van de marathonschoenen waar het Amerikaanse sportschoenenconcern het afgelopen decennium haar pijlen op richtte, bracht Nike in 2020 ook baanschoenen op de markt waarin dezelfde technologische snufjes in de zool zijn verwerkt.

Alle records sneuvelen met die nieuwe hardloopschoenen

Dat atleten er hard op lopen, dat lieten de gesneuvelde records op de baan het vorige jaar al zien. Het ging hierbij om loopprestaties die allen langer dan tien jaar overeind hadden gestaan: de 5 kilometer bij de vrouwen (nieuwe recordhouder: de Ethiopische Letesenbet Gidey), en de 5 en 10 kilometer bij de mannen (beide nummers verbeterd door de Oegandees Joshua Cheptegui). Tel hierbij nog op de twee werelduurrecords die er aangingen -door Sifan Hassan en de Brit Mo Farah- en er valt moeilijk anders te concluderen dan dat het langeafstandslopen ook op de baan een flinke boost heeft gekregen.

Inmiddels hebben andere schoenfabrikanten ook wegschoenen en spikes op de markt gebracht met dikke zolen. Vrij baan dus voor iedere hardloper om over te schakelen op de snelle stappers: de al bijna afgezwaaide Michel Butter deed het en liep afgelopen zondag prompt binnen de limiet voor de Olympische marathon in Tokio deze zomer. Is nu dus het moment voor iedereen om in te stappen?

Aflevering 53 van de Slimmer Presteren Podcast zet alle voor- en nadelen van de ‘superstappers’ op een rij. Je hoort tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ van coach Guido Vroemen of hij ook zo enthousiast over de schoenen met de dikke zolen is.

Alles te weten komen over de revolutie in hardloopschoenen?

Inmiddels maakten wij een overzichtspagina van alle afleveringen waarin we aandacht besteden aan de nieuwe hardloopschoenen revolutie. Over de geschiedenis van deze hardloopschoenen, ons gesprek met wetenschapper Wouter Hoogkamer die ze onderzocht en de nieuwste inzichten over de duurzaamheid.

Kijk snel op onze pagina met “Alle (on)zin over hardloopschoenen”!

Video over De hardloopschoenrevolutie dendert voort: toch maar aan de dikke zolen?

Één reactie op “53. De hardloopschoenrevolutie dendert voort: toch maar aan de dikke zolen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *