Categorieën
Innovaties Seizoen 1 Wielrennen

01. De Vermogensmeter – zorg of zegen?

Dit is de allereerste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘De Vermogensmeter: zorg of zegen?’. Ze zoeken het uit in 1 van de Slimmer Presteren Podcast.

Home » Afleveringen » Seizoen 1 » 01. De Vermogensmeter – zorg of zegen?

Dit is de allereerste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘De Vermogensmeter: zorg of zegen?‘. Ze zoeken het uit in 1 van de Slimmer Presteren Podcast.

De vermogensmeter: wat is dat?

Vermogensmeters (ook wel powermeters genoemd) worden steeds meer gebruikt op de racefiets en mountainbike. Veel sporters zijn bekend met trainen op hartslag, cadans of tijd. Maar om nog specifieker te kunnen trainen heb je een vermogensmeter nodig. Het meet de kracht (wattage) die je moet leveren om vooruit te komen.

Wetenschappelijke kennis in topsport

Wetenschappelijke kennis krijgt een steeds belangrijkere rol in de topsport. Niet iedereen is hier blij mee. Zo menen wielerromantici dat dit hun sport voorspelbaar maakt. En dat renners meer en meer machines worden, die alleen nog maar afgaan op hun vermogensmeter. Maar is dit ook echt zo?

Video over De Vermogensmeter – zorg of zegen?

10 reacties op “01. De Vermogensmeter – zorg of zegen?”

Deze podcast vind ik wat kort door de bocht. Op basis van anekdotes over mensen die data verkeerd gebruiken wordt de conclusie getrokken dat data geen toegevoegde waarde heeft bij het fietsen omdat het net zo goed op “gevoel” kan.

Hoi Jaap,
Wat leuk dat je reageert op onze eerste uitzending!
Dan inhoudelijk:
Als je goed luistert, gebruiken we meer dan ‘anekdotes’; we refereren in de podcast aan:
1. skeptische profs uit het wielerpeleton (o.a. Dumoulin, Van Emden, Mollema). Als je even zoekt op het internet, vindt je al snel veel meer profs die niet goed weten waarom ze met zo’n apparaat fietsen.
2. minimaal 2 wetenschappelijke onderzoeken (Groningen en Maastricht) die aantonen dat de data die de vermogensmeter oplevert, niet leidt tot betere fietsprestaties.

Maar goed, we zijn natuurlijk erg nieuwsgierig naar aanvullende inzichten (vandaar ook de uitnodiging om te reageren, waar jij gelukkig gebruik van maakt):
Welke toegevoegde waarde zie jij van een vermogensmeter op je fiets?
En los van jouw eigen ervaring (anekdotes 😉 ), is er wellicht ander onderzoek dat wij hier gemist hebben?

We zijn erg benieuwd!
Groet,
Gerrit & Jurgen

Hoi Gerrit en Jurgen,

Graag wil ik hierbij een wat uitgebreidere toelichting geven bij mijn vorige reactie.

Misschien heb ik het mis, maar volgens mij gebruiken (zo goed als) alle profs vermogensmeters en zijn er sommige skeptisch. Ik vermoed dat ze met name skeptisch zijn over het doorgeslagen gebruik en belang van vermogensmeters, maar dat ze wel toegevoegde waarde zien in het meten van vermogen. Maar ik kan niet namens hen spreken.

Zoals jullie aangeven spreekt het denk ik voor zich dat een vermogensmeter geen zinvolle investering is voor de fietsliefhebber die wil genieten van het fietsen en de natuur.

Voor de fietser die planmatig wil trainen richting een specifiek doel (fun-klasse wedstrijden, cyclosportieve tocht, triathlon, etc.) kan een vermogensmeter zeker van toegevoegde waarde zijn. Zelf val ik in deze categorie, gebruik een vermogensmeter, en kan dus uit eigen ervaring spreken.

Op Zwift kwam ik voor het eerst in aanraking met interval trainingen op basis van vermogen en drempels. Dit werkt voor mij erg goed, en met een vermogensmeter kan ik dit nu buiten ook veel beter doen dan op gevoel of hartslag. Naast intervaltrainingen helpt het mij ook bij duurtrainingen. Het eerste half uur start ik typisch veel te hard, mijn vermogensmeter helpt mij dan om mij wat in te houden. Richting het einde van de rit is het juist andersom en stimuleert de vermogensmeter mij om het beoogde tempo vast te houden.

Vorig jaar heb ik voor het eerst een cyclosportieve tocht in de bergen met vermogensmeter gedaan. De start was direct een lange beklimming. Iedereen ging daar als een idioot van start. In het begin ging ik daarin mee, totdat ik zag dat ik dit vermogen nooit kon gaan volhouden. Achteraf was ik heel blij dat ik toen gas terug genomen heb.

Mijn conclusie: een vermogensmeter kan zeker een zinvolle toevoeging zijn, mits je hem verstandig gebruikt en ook naar je gevoel blijft luisteren.

Hi Jaap,
Dank voor je uitgebreidere toelichting. Het kan natuurlijk prima zijn dat het zo voor jou werkt…

Echter, de wetenschappelijke studies (blind getest) laten zien dat dit niet ‘algemeen zo is’… Maar hey, placebo effect is ook effect hè … vraag is alleen of daar zo’n grote investering voor nodig is.

Jurgen vertelt over 2 studies:
– Groningen: mensen werden MET alle data (snelheid, hartslag, vermogen etc) vergeleken met mensen zonder data; geen verschil
– Maastricht: data uit vermogensmeter komt een-op-een overeen met de ‘Preceived Rate of Exertion’ (hoe zwaar voelde het) data

Nogmaals, wij zijn allebei niet ’tegen’ vermogensmeters an sich, maar wel zeer kritisch op het feit dat je 400-1400 euro zou investeren in iets, dat je iets brengt wat je toch al had. Plus daarnaast nog allerlei ‘ruis’ geeft vanwege slechte data (verbindingsproblemen, calibratie fouten, model-berekeningen etc).

Het effect dat jij beschrijft (bij start race en tegen eind training) is natuurlijk mooi… maar heb je daar echt een apparaat voor nodig? Volgens weet je dit ook best van jezelf… toch? #gewetensvraag

Groet!
Gerrit, ook namens Jurgen

Hoi Gerrit en Jurgen,
Leuke podcast!
Zelf rijd ik met vermogensmeter. Wat ik zelf een voordeel vind is dat ik mijn progressie kan meten. Het is leuk om te zien hoeveel Watt je trapt tijdens de trainingsblokken die je uitvoert. Deze kan je weer vergelijken met vorige trainingen. Maakt het net wat leuker en makkelijker om deze interval / blok trainingen uit te voeren. Als je je vermogens niet haalt door bijvoorbeeld vermoeidheid zie je op tijd dat je beter kunt stoppen met deze training.

Of de vermogensmeter nuttig of niet is naar mijn mening persoonlijk. Als je niets met de data doet is het niet meer dan leuke gadget.

Zelf zou ik ook goed zonder kunnen trainen. Naar je lichaam en gevoel luisteren blijft denk ik ook het belangrijkst. Je kunt jezelf afvragen levert het investeren in een trainer/coach niet meer watt en winst op.

Succes met de podcast.

Hoi Geert,
Dank voor je compliment en je leuke reactie!
Wij kunnen het alleen maar eens zijn met je visie en aanvullingen.
We zien je graag weer terug voor aflevering 2 (aanstaande vrijdag alweer!)
Groet,
Gerrit & Jurgen

Leuke podcast,

Ik rijd al een paar jaar met een vermogensmeter en werk ook samen met een trainer. Zijn stelling is dat een vermogensmeter alleen weinig zegt – het zegt alleen iets over het resultaat van de inspanning, maar in combinatie met een hartslagmeter (die alleen maar de inspanning laat zien) zie je heel goed je progressie. Door training zie ik dat ik bij dezelfde hartslag een hoger wattage trap. Waarbij in de duurtrainingen de hartslag leidend is. In de korte intensieve trainingsblokken is het vermogen leidend.

De combinatie maakt het een krachtig instrument om progressie te meten en eventuele onderhuidse problemen vroegtijdig te signaleren. De ratio vermogen/ hf gaat immers in zo’n geval vaak uit de pas lopen.

Hoi Joost,
Dank voor je aardige reactie en het delen van je ervaring. Voor het samenwerken met een trainer kan de vermogensmeter inderdaad wellicht helpen om monitoring op afstand beter mogelijk te maken. Blijf luisteren, want in aflevering 20 gaan we hier dieper op in met trainer en sportarts Guido Vroemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *