Categorieën
Seizoen 7 Sportvoeding

142. Slimmer presteren met extra visolie: zinvol supplement?

Ontdek de impact van visolie als supplement op sportprestaties en het herstel na inspanning. Leer de fysiologische effecten, wetenschappelijke studies en mogelijke nadelige effecten kennen.

Home » Afleveringen » Seizoen 7 » 142. Slimmer presteren met extra visolie: zinvol supplement?

Dit is de 142e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Slimmer presteren met extra visolie: zinvol supplement?

INLEIDING:

Minimaal één keer per week vette vis eten is goed voor je. Daarnaast kun je ook capsules met visolie erin slikken. Wat doet dit precies in je lichaam? Bevordert extra visolie de sportprestatie of het herstel na inspanning? En kan het misschien ook kwaad?

Het belang van omega-3 vetzuren voor sporters

Vijfvoudig winnaar van de ‘Ballon d’Or’ Cristiano Ronaldo is dol op vis, zo vertelde Luis Lavrador, de chef-kok van het Portugese elftal een paar jaar geleden aan de media. Tijdens de lunch staat dan ook vaak goudbrasem, zwaardvis of zeebaars voor de Portugese wonderboy op tafel. De voetballer wordt er in ieder geval niet dik van, afgaande op zijn vetpercentage van 7% en spiermassa van 50% in zijn hoogtijdagen.

Is visolie suppletie noodzakelijk voor fanatieke sporters?

Voor lekkerbekje Ronaldo is het dus geen enkel probleem om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid visolie te komen. Maar als een sporter niet van vis houdt, dan wordt het een stuk lastiger. Ronaldo’s collega Romelu Lukaku -gewaardeerd topspits van de Rode Duivels- bijvoorbeeld.

Die liet doorschemeren dat hij na zijn overgang naar Inter Milan een paar jaar geleden alleen nog maar lichte maaltijden tot zich neemt vanwege verteringsproblemen. En de mogelijke tekorten, die vult Lukaku met voedingssupplementen aan. Waaronder visolie. “Vreselijke smaak, maar wel gezond”, aldus de Belgische voetballer.

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over visolie als supplement?

Waarom is vette vis eigenlijk goed voor je? Wat zijn de effecten op de sportprestatie?

Is het slim om als sporter extra visolie te slikken of kan het misschien ook kwaad?

In aflevering 142 van de Slimmer Presteren Podcast nemen Gerrit en Jurgen een slokje visolie bij de koffie en gaan ze aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten op zoek naar antwoorden.

Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ vertelt Guido of er zich tussen zijn atleten ook visolie-slikkers bevinden.

Video over slimmer presteren met extra visolie: zinvol supplement?

https://www.youtube.com/watch?v=mEOIV3eBtVg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *