Categorieën
Herstel marathon Marathon Seizoen 4 Sportvoeding Training marathon

72. Biertje na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?

Na een zware training of succesvolle race komt de tijd om te herstellen, na te genieten én te ontspannen. Een ijskoud biertje smaakt hier dan prima bij. Maar moet dit per se een alcoholvrije Radler zijn? Is een beetje alcohol op zijn tijd van invloed op je sportprestatie?

Home » Afleveringen » Seizoen 4 » 72. Biertje na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?

Dit is de 72ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over ‘Alcohol na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?’.

Na een zware training of succesvolle race komt de tijd om te herstellen, na te genieten én te ontspannen. Een ijskoud biertje smaakt hier dan prima bij. Maar moet dit per se een alcoholvrije Radler zijn? Is een beetje alcohol op zijn tijd van invloed op je sportprestatie?

Alcohol en sport

Deze week hebben we iets te vieren met de Slimmer Presteren Podcast: we zijn regelmatig de nummer één hardloop-podcast van Nederland! Ook al zijn de onderwerpen veel breder dan alleen hardlopen, het betekent wel dat we in die specifieke podcastcategorie het meest beluisterd worden. Gaaf hè?!

En dat vieren Gerrit en Jurgen vandaag met een alcoholvrij biertje op de vrijdagochtend, want Gerrit drinkt al bijna 4 jaar geen druppel alcohol meer. Nou ja, bijna dan…. (voor wie goed geluisterd heeft naar de aflevering over ons avontuur in Renkum).

Deze week zoeken ze uit of dat hem nou ook echt helpt bij het sporten. Want na een zware training of succesvolle race komt de tijd om te herstellen, na te genieten én te ontspannen. Een ijskoud biertje smaakt hier dan prima bij. Maar moet dit per se een Radler zijn? Is een beetje alcohol op zijn tijd van invloed op je sportprestatie?

Wielrenners zijn dol op bier

Alcohol en sport gaan prima samen. Althans, als je Google moet geloven. Zo is Kwaremont ‘het bier van kopmannen en kopvrouwen’, biedt Koerspret een pakket aan met hét bier voor wielergekken ‘om te genieten voor of na het fietsen’ en kun je in de Utrechtse Heuvelrug op gravelbikeweekend met ‘fun, burgers en bier’.

Hardlopers drinken liever wijn

Het fietsen staat niet alleen in het verheerlijken van een alcoholische versnapering tijdens of na het sporten. Zo staat er deze maand in Zuid-Limburg een wijnmarathon op het programma, waarbij het parcours langs verschillende wijngaarden loopt waar de deelnemers wijn kunnen proeven.

Tijdens de ‘Marathon du Médoc’ in 2019 was zelfs om elke twee kilometer niet een traditionele drinkpost met dorstlesser en water te vinden, maar waren de bekertjes met wijn gevuld.

Waarom drinken fitte mensen meer alchohol?

Het roept de vraag op of sporters inderdaad méér alcohol drinken dan bankzitters en waarom dat zo is. En hebben bier of wijn geen invloed op de sportprestatie en het herstel na een training? De mannen bespreken het in de 72e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken Gerrit en Jurgen in de wetenschappelijke studies op het gebied van ‘alcohol en sport’. Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ horen zij van sportarts en topcoach Guido Vroemen hoe nauwgezet hij de alcoholinname van zijn atleten in de gaten houdt.

Video over Biertje na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?

2 reacties op “72. Biertje na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?”

Wederom een leuke podcast, ik waardeer de praktische bijdragen van Guido ook zeer. Toen ik op mijn 29e de Marathon van Berlijn liep heb ik naast die 42km in die 4daagse trip ook wel 42 biertjes gedronken, inmiddels 35 jaar ouder en wijzer. is mijn alcoholinname geminimaliseerd. mede door het grote aanbod van alcoholvrije alternatieven. Dit draagt mede bij aan het feit dat ik nu nog steeds even hard loop als toen. heel af en toe een beloningsbiertje smaakt veel beter dan het drinken uit gewoonte. door de beperking stijgt het genot.

Beste Johan, dank voor je reactie. 42 biertjes en een marathon in vier dagen, dat is niet mals. Ik ben het helemaal met je eens: door de beperking stijgt het genot (mooie spreuk voor aan de muur) en die alcoholvrije varianten worden steeds beter. Dank nog voor het opmerken van ‘de omgekeerde U-curve’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *