Dit is de 7e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Reacties, vragen en reviews van de Slimmer Presteren Podcast â 1.
De reacties tot nu toe
Gerrit en Jurgen zijn ruim een maand onderweg met de Slimmer Presteren Podcast en ontvangen elke dag enthousiaste reacties uit binnenste kringen. Maar ze krijgen ook veel leuke en interessante feedback van luisteraars! Op alle kanalen ontvingen ze jullie reacties, vragen en reviews. In deze aflevering worden deze behandeld Ên beantwoord.
Terugblik voorgaande afleveringen
De eerste aflevering over de vermogensmeter maakte al menig reactie los. Gerrit en Jurgen behandelen de meningen en ervaringen van luisteraars, en bespreken hoe zÃj tegen de meter aankijken. Ook wordt er ingezoomd op de tweede aflevering over sportherstel. Want ook dat onderwerp maakte de tongen los. Zo startte er een heuse discussie in de Whatsapp-groep van Gerrit met zijn studievrienden. Die Slimmer Presteren Podcast, leuk hoor, maar was nou dÊ gouden tip? Goed slapen? Weg met de eiwitten dan maar, en lekker naar bed?! Ze blikken terug op deze aflevering en kijken nogmaals naar de bestaande literatuur over dit onderwerp. Daarnaast komen ook aan bod; onderwerpen als data, ijsbaden, spierafname, saunabezoek, trainen voor de marathon, en nog veel meer!
Bronnen en handige links
- Aflevering van de âLive Slow Ride Fastâ Podcast waarin Fabio Jakobsen vertelt dat hij enkel op vermogen rijdt en geen weet heeft van zijn snelheid op de fiets: https://www.liveslowridefast.com/podcast-notes-episode-52.
- Kritische blik op de hardloopvermogensmeter: https://www.outsideonline.com/2276656/what-running-power-anyway.
- Studie die suggereert dat de sauna het herstel na inspanning tegenwerkt: https://www.outsideonline.com/2407900/sauna-recovery-research.
- Artikel in Trouw over Mathieu van der Poel als wetenschappelijke testobject: https://www.trouw.nl/sport/mathieu-van-der-poel-is-een-wetenschappelijk-testobject~b6870cd4/.
- âPerfect trainenâ aflevering van âThe Real Science of Sport Podcastâ waarin Ross Tucker het belang benoemt van het bijhouden van een stemmingsdagboek: https://play.acast.com/s/realscienceofsport/8620a00f-61a6-4e4c-9f4e-2eb3552b6db6.
- Een andere manier van denken over bewegen, de website van Athletic Skills Model: https://www.athleticskillsmodel.nl/.
- Video die de ongelofelijk gevarieerde training van een topskiÃĢr laat zien, mÊt niet alleen aandacht voor de donorsporten maar ook de multi-sporten: https://www.redbull.com/embed/rrn:content:videos:a3c7198c-653d-4723-bd40-1dbffc0c5e52:de-AT.
- Aflevering 1 van onze podcast over de vermogensmeter: https://www.slimmer-presteren-podcast.nl/de-vermogensmeter-zorg-of-zegen.
- Aflevering 2 van onze podcast over herstellen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/optimaal-herstellen-na-het-sporten/.
8 reacties op “07. Reacties, vragen en reviews van de Slimmer Presteren Podcast â 1”
Hallo mannen. Mooie afleveringen ga zo door. Misschien kan ik jullie tippen om een keer aandacht te besteden aan aan vitamines,multivitamines en hersteldrankjes. In bijna iedere winkel wordt wel wat verkocht maar wat zou je echt nodig hebben als je goed en gezond eet? Volgens mij is het voor de producent gunstiger dan de recreatieve sporter.
Hoi Erik,
Dank voor je leuke en aardige reactie! Dat doet ons goed. En je tip nemen we ook zeker meer. Al raakten we in Aflevering 2 al even het onderwerp van supplementen, en met name hersteldrankjes aan:
https://slimmer-presteren-podcast.nl/afleveringen/02-optimaal-herstellen-na-het-sporten/
Spoiler alert: een amateur de gewoon gezond eet (= voedingscentrum advies) hoeft, zelfs als ie flink traint, echt niet aan de hersteldrankjes en supplementen. Jouw conclusie hierboven onderschrijven wij dus helemaal: die producten zijn vooral goed voor de beurs van de producent!
Hai Lycra mannen, leuke podcast weer! In mijn jeugd( lang geleden) had je een mooie uitspraak van Koot en Bie ; ” Fysiek is sowieso altijd psychisch”! Tegenwoordig heet dat mindset of focus of autosuggestie…Zou leuk zijn als jullie daar eens een aflevering aan zouden wijden…
Hoi Lucas,
Dank weer voor je leuke reactie! En excuus voor de vertraging … (you know why). Leuke suggestie voor een volgend onderwerp. Zetten we op de lijst!
Beste Erik, dank voor je reactie en goede tip (en ja, je geeft het antwoord al, weinig wetenschappelijk bewijs dat een recreant zich met supplementen moet aanvullen). Bij de aflevering over herstel hebben we het al terloops over de hersteldrankjes gehad, binnenkort komen we met een aflevering over sportdrankjes en over caffeïne, en later nog over ketonen. Ook al het eea te lezen op mijn site: http://www.jurgenvanteeffelen.nl
Beste Lucas, dank voor je reactie. Idd Koot en Bie hadden er destijds al kijk op (op alles eigenlijk). Je hebt ons al terloops horen refereren naar het boek ‘Endure’ van Alex Hutchinson waar we allebei fan van zijn (tip als je geïnteresseerd bent in de connectie fysisch-mentaal tijdens inspanning). Ik heb laatst in Amsterdam een presentatie van hem bijgewoond, en zal daar een samenvatting over schrijven voor Sportgericht. Ik zal het onderwerp dan ook opnemen in het lijstje van onderwerpen voor de podcast. Komt goed dus. Groet!
Hallo mannen!
Leuke podcast met nuchtere blik op de hypes die de bike en runwereld overspoelen. Zelf vind ik websites als prorun.nl etc. erg interessant maar zit veel kaf onder het koren, wat wetenschappelijk is onderbouwd of wat meer ‘onderbuikgevoel’ artikelen zijn.
In eerdere podcasts en ook in deze gaat het over de wattage-meters ook voor hardlopen. Jullie hebben daar kritische kanttekeningen bij, die ik zeker snap. Op prorun.nl plaatsen Ron van Megen en Hans van Dijk regelmatig artikelen over hoe betrouwbaar en consistent die zijn. Daar blijkt dat sommige power-meters minder accuraat zijn momenteel (Garmin meting) maar Stryd wel goede stappen maakt in brengen zinvolle gegevens (of je dit nu wattage noemt of niet ;-)).
Die onbetrouwbaarheid valt dus echt mee.
Zelf merk ik als echte amateur đ hardloper dat heuvel op wattage echt kan helpen je snelheid aan te passen om je niet op te blazen, zoals bij heuvellopen op de Utrechtse Heuvelrug of bv. een Horaloop in Ede. Heuvelop op Hf lopen werkt mi. minder goed omdat hartslag achterloopt op inspanning en op snelheid lopen is lastig omdat elke ‘heuvel’ anders is. Met mee- en tegenwind speelt hetzelfde.
Wellicht dus een idee om toch in ‘ooit-eens-een-nieuwe-powermeter-podcast’ er eens in te duiken of Stryd toch voor sommige lopen meerwaarde heeft.
Succes mannen en ik volg het met interesse!
Hoi Carlo,
Wat leuk dat je de moeite neemt voor deze uitgebreide reactie! Mooie aanvullingen ook. We zullen de artikelen eens bekijken op Prorun.
Volgens mij ontkennen wij nergens dat vermogensmeters “voor sommige sporters meerwaarde hebben”. Onze skepsis komt voort uit de prijs vs gebrek aan precisie. “Goede stappen maken in het brengen van zinvolle gegevens” rechtvaardigt dan wat ons betreft op dit moment de investering niet.
Maar zoals we regelmatig betogen: als het goed voelt, en je kan het betalen, moet iedereen zichzelf zeker een extra speeltje veroorloven. Als men zich dan ook maar goed bewust is van de toepassing en de beperkingen.
Tot de volgende!