Categorieën
Seizoen 6 Training en herstel

122. Hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

Waarom duren sommige blessures aan pezen, spieren en knieën zo lang om te herstellen? Kan het maken van een scan hierbij helpen? Wat kan een radioloog allemaal zien binnen in je lichaam? We vragen het aan onze Special Guest: radioloog Frank Smithuis.

Home » Afleveringen » Seizoen 6 » 122. Hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

Dit is de 122e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

INLEIDING:

Ga je lekker, schiet het plotseling in je Achillespees. Waarom duren sommige blessures aan pezen, spieren en knieën zo lang om te herstellen? Kan het maken van een scan hierbij helpen? We vragen het in aflevering 122 van de Slimmer Presteren Podcast aan onze Special Guest, radioloog Frank Smithuis.

Kraakbeen als zwakke plek in je gewrichten

Twee versleten knieën: het was de diagnose die de Ethiopische langeafstandsloopster Almaz Ayana in 2017 te horen kreeg. Het was een zuur bericht voor Ayana: ze had het jaar ervoor de Olympische 10.000 meter in Rio gewonnen en met haar 26 jaar was ze qua fysieke capaciteiten nog in de bloei van haar hardloopcarrière. Behalve haar knieën dan: het kraakbeen erin was grotendeels aangetast en weggesleten waardoor hardlopen op topniveau een kwelling was geworden. 

De juiste diagnose zorgt voor de juiste aanpak

Had Ayana 20 jaar eerder met dit probleem gekampt, dan was het einde carrière geweest. Want kraakbeen is nou eenmaal weefsel dat niet aangroeit en na slijtage kan herstellen, zo was lange tijd de gedachte.

Maar dankzij voortschrijdend medisch inzicht denken sommige kniespecialisten daar tegenwoordig toch anders over. Roland Biedert is er één van. De Zwitser hielp zijn landgenoot Roger Federer weer op de been en ook Ayana wist hij van haar knieproblemen te verlossen.   

Beeldvorming brengt de mogelijkheid voor kraakbeentransplantatie

Zijn oplossing voor Ayana was uiterst innovatief: haar knieën ondergingen een kraakbeentransplantatie. “Een Amerikaanse was de donor”, vertelde sportmanager Jos Hermens tegenover het Parool. “Tijdens de operatie is kraakbeen ingebracht en dat is succesvol ingegroeid. De dokter heeft prachtig werk geleverd.”

Waarvan akte: Ayana was dit najaar tijdens de TCS Amsterdam Marathon de snelste vrouw en verbeterde met haar 2.17.20 en passant het parcoursrecord. Een medisch wonder, zo keek Hermens tegen de wederopstanding van Ayana aan.

Sportblessures bij de radioloog

Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat bij hardlopers?

Hoe worden blessures aan enkels, knieën en pezen tegenwoordig klinisch beoordeeld?

Heeft een scan altijd een meerwaarde en welke is dan het beste om te gebruiken?

In aflevering 122 gaat de Slimmer Presteren Podcast op zoek naar antwoorden bij skeletradioloog én hardloper Frank Smithuis.

Video over hardnekkige blessures: hoe kan de radioloog helpen?

https://www.youtube.com/watch?v=kql5-yp05p4

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *