Categorieën
Seizoen 3 Sportvoeding

57. Helpt extra bicarbonaat de sportprestatie?

Dat in een zware wedstrijd het melkzuur zowat uit je oren spuit, is sterk overdreven. Maar het is zeker zo dat spieren tijdens een intensieve inspanning gaan verzuren. Kan bicarbonaat hier tegen helpen en op deze manier verlichting geven? En werkt smeren eigenlijk net zo goed als slikken?

Home » Afleveringen » Seizoen 3 » 57. Helpt extra bicarbonaat de sportprestatie?

Dit is de 57e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: Helpt extra bicarbonaat de sportprestatie?

Dat in een zware wedstrijd het melkzuur zowat uit je oren spuit, is sterk overdreven. Maar het is zeker zo dat spieren tijdens een intensieve inspanning gaan verzuren. Kan bicarbonaat hier tegen helpen en op deze manier verlichting geven? En werkt smeren eigenlijk net zo goed als slikken? Aflevering 57 van de Slimmer Presteren Podcast gaat in op de voor- en nadelen van bicarbonaat voor atleten.

Bicarbonaat multifunctioneel

Bicarbonaat ofwel natriumwaterstofcarbonaat, maagzout, baksoda, bakpoeder, zuiveringszout en bluspoeder lijkt wel een alledaags wondermiddel wanneer je op internet gaat speuren naar de effecten ervan. Zo blijven bloemen langer mooi met een theelepel bicarbonaat in het water en zorgt een bakje met baking soda in de koelkast ervoor dat alle nare luchtjes verdwijnen. Ook handig om de stank in je hardloopschoenen te elimineren!

Maar dit is waarschijnlijk niet de belangrijkste reden waarom menig baanwielrenner en middellange afstandsloper de bicarbonaat in huis heeft gehaald. Bicarbonaat is namelijk in het menselijk lichaam een belangrijke buffer tegen de in het bloed aanwezige zuren. En wie hard wil fietsen of lopen, die produceert tijdens de anaerobe verbranding zuur in de vorm van H+ ionen in de spiercellen. Wanneer dat zuur effectief gebufferd kan worden, betekent dit -theoretisch in ieder geval- dat een intensieve inspanning langer volgehouden kan worden. 

Bicarbonaat als supplement

Maar werkt dit ook zo? Wanneer is het nuttig voor een atleet om bicarbonaat voor de training of wedstrijd te nemen, en wanneer moet dat dan gebeuren? Maar eh, je gaat toch enorm boeren of raakt aan de diarree van dit spul: kun je bicarbonaatcrème niet gewoon op je benen smeren zoals Lance Armstrong inmiddels ook ontdekt heeft?

Het zijn de belangrijkste vragen die Gerrit en Jurgen bespreken in aflevering 57 van de Slimmer Presteren Podcast. Het laatste woord is zoals altijd aan coach en sportarts Guido Vroemen: is hij eigenlijk voorstander van bicarbonaat voor zijn atleten?

Video over Helpt extra bicarbonaat de sportprestatie?

Één reactie op “57. Helpt extra bicarbonaat de sportprestatie?”

[…] Aflevering 57 over bicarbonaat: Dat in een zware wedstrijd het melkzuur zowat uit je oren spuit, is sterk overdreven. Maar het is zeker zo dat spieren tijdens een intensieve inspanning gaan verzuren. Kan bicarbonaat hier tegen helpen en op deze manier verlichting geven? En werkt smeren eigenlijk net zo goed als slikken? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/helpt-extra-bicarbonaat-de-sportprestatie/ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *